Technika/Életmód

2013 – Új üstökösök a horizonton

2013. 03. 08. • Szerző: littledevil
2013 – Új üstökösök a horizonton

A TIT Budapesti Planetárium Az évszázad üstököse előadását mindazoknak ajánlom, akik szeretnének megismerkedni az égbolt fénylő vándoraival, melyekhez világvége teóriák és meglepő tudományos felfedezések egyaránt kapcsolódnak.

 

 Én magam az égbolt amatőr szerelmese vagyok, biztos nem vagyok egyedül azzal a szokással, hogy éjszakánként megálljak gyönyörködni az odafent ragyogó csillagok és a titokzatos hold látványában, illetve az időszakosan felbukkanó meteorrajok után leskelődve hullócsillagokat figyeljek fent házunk tetőteraszán. Talán ennek is köszönhető, hogy gyermeki hóbortból felpingáltattam egy cég segítségével hálószobámba és fürdőkádam felé is a csillagos égbolt egy-egy részletét és az Orion, Kassiopeia, Göncölszekér, Oroszlán csillagkép és még sokan mások őrzik hunyorgó fényükkel fürdőzésemet és éjszakai álmomat.
 
 Az üstökösök olyan égi tünemények, melyeket Arisztotelész még felső légköri jelenségnek gondolt, majd a csillagászat és a technika fejlődésével – hiszen a szabad szemmel megfigyeléstől, Jákob-pálcától, szögmérőktől ma már olyan műszaki eszközökig jutottunk el mint például a Hubble űrtávcső – egyre többet tudtunk meg róluk.
Az üstökösök naprendszerünkben keringenek általában elliptikus pályán és újra-meg újra a nap közelébe érve veszítenek anyagtömegükből, miközben kómájuk – ezt látjuk mi ragyogó fényes magnak – és csóvájuk keletkezik – ez az, ami az üstökös „farkincája”, mely a róla leszakadozó törmelékekből áll.
Az üstökös keringése során a Nap közelébe jutva felmelegszik és szublimáció során a magjában levő jégből, porból és szikladarabokból bizonyos mennyiséget elveszít.
Amikor ezek a leszakadozott darabkák áthaladnak a Föld légkörén, láthatunk csillaghullást.
A periódikusan visszatérő meteorrajok – mint például a Leonidák és a Perszeidák is a naprendszerünkben felbukkanó elkószált kisbolygókból vagy üstökösökből elszabadult anyagfelhőcskék. 
Idén olyan szerencsében lesz részünk, hogy ha a csillagászok becslései helytállóak – merthogy egy üstökös is okozhat meglepetéseket például a megbecsült fényerő tekintetében – akkor két szabad szemmel is megfigyelhető üstökös látványában gyönyörködhetünk az északi féltekén, március közepétől-április elejéig a Panstarrs üstökös lesz látható napnyugtakor az égbolt alsó horizontján, míg novemberben az ISON üstökös. Fontos megjegyezni, ezek az üstökösök nem csak újdonságuk miatt számítanak különlegességnek, hanem mert keringési idejük a megfigyelt ismertebb üstökösökhöz képest jóval hosszabb, az egyiknek 5,5 millió évet, a másiknak körülbelül 10 millió évet kalkuláltak a tudósok.
 
 Artyom Novichonok and Vitali Nevski amatőr csillagászok fedezték fel először a Naphoz közeledő ISON üstököst és ha minden jól alakul, akkor lehetséges, hogy még 2013 decemberében és 2014 januárban is láthatjuk az égi vándort az éjszakai égbolton.
 
 A Planetárium műsorán futó „Az évszázad üstököse” előadás során a nézők mindig a legfrissebb híreket hallhatják majd a PanStarrs-ról és ISON-ról, akinek pedig a cikk felkeltette szakmai kíváncsiságát, ajánlom figyelmébe az alábbi két internetes linket és a planetárium oldalát további űrkutatásokhoz.
 
 
 

 

 


Szerző:
littledevil
Budapest

1974
Követem
Sellőlány és a Prémium Családi Fesztivál harmadik napja
Sellőlány kalandjai a Vizibirodalomban – második nap
Sellőlány kalandjai a Vízi birodalomban – Aquaworld második családi Sunshine fesztivál
Szellemek a fák között – A háború sámánja
Drive – Deluxe Arkangyal Los Angelesben
A Hang az Orfeumban - Whitney Houston Tribute
Farkas a vízen - A vitorlázó - Filmajánló
Úton a fehér lepedő felé - Átutazók - Vígszínház programajánló
Fogyassz zenét kicsit másképp - Hólyagcirkusz társulat/ Zenekatasztrófa
I was so excited, Señor Almodovar - Szeretők, utazók
A test színháza – Book of the Dead
Régi színház, új mosdók, Mozart és Don Juan halhatatlan - Erkel Színház ma
2013 – Új üstökösök a horizonton
Szubjektív statisztikai kórkép - Szociális érzékenység és emberi jogi témák
A kisfiú meg az oroszlánok
A demokrácia diszkrét bája - Karinthy Színház: Egyenlőség
LAPD – a zsarunak élnie kell
XY – Emberi méltóság és a MOME generáció
Vári Éva - Edith Piaf estje
A Koreai Kulturális Központ
Az igazgató úr irodatitkai
Savages - gyönyörű barbárok és a WARgasm, filmajánló
Magic Mike – Felül valami (történik)
Francia szubjektív – Budapest 90 Philippe Gras
Tegnap éjjel - Moziajánló
Csak a szél - kritika

« Előző cikk
Következő cikk »
Tavaszra hangolva - Navona divatbemutató
Feledhetetlen péntek délutánt tölthettünk, néhány neves szakértő részvételével a Navona by pastellstudio szalonjában március ...
Nem csak a saját, de családtagjaink egészségéért is felelősek vagyunkNem csak a saját, de családtagjaink egészségéért is
Úton-útfélen hallhatjuk, hogy a magyar nemzet átlagos egészségi állapota jóval rosszabb, mint a fejlett északi- vagy nyugat-európai ...

Legnépszerűbb cikkek »
Kis írógép történelemKis írógép történelem
Manapság a számítógép szinte teljesen kiszorította, de a mai napig vannak hívei és főleg gyűjtői. Az írógép sok változáson ...

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldése: