Zene

A Hang az Orfeumban - Whitney Houston Tribute

2013. 06. 03. • Szerző: littledevil
A Hang az Orfeumban - Whitney Houston Tribute

My love is your love – ez állt a meghívóban, gálakoncert Whitney Houston legnagyobb slágereivel. Nem hagyhattam ki ezt a lehetőséget, mert mint zenész, számomra is sokat jelent Whitney Houston könnyűzenei munkássága, énekesként igazi kihívásként éltem meg, ha énekelhettem bármelyik dalát.

Az első sokkoló sajtóhírek után tavaly februárban nem mertem elhinni, tényleg igaz, a „Hang” (The voice) csak úgy itt hagyott minket?
Whitney Houston 49 éves énekesnő-színésznő 2009-es nagy visszatérése után nem sokkal utolsó mozifilmje, a „Sparkle” befejezése előtt halt meg Beverly Hills-ben. A hang elnémult, de népszerű dalai itt maradtak velünk.
Így aztán szomorú aktualitásként május 29-én este a különleges hangzásvilággal és briliáns technikai adottságokkal megáldott művész szakmai életútját járták végig magyar előadók az Orfeum pódiumán a második Whitney Houston tribute koncert keretein belül.
 
Fontos megemlítenem a koncert helyszínét, mielőtt végigkalauzolnám az olvasót a koncertélményen.
 Az Orfeum befogadó intézménye az 1896-ban épült Corinthia Hotel Budapest.
A 10 éve megújult 5 csillagos szálloda minőségi követelményeihez méltón az Orfeum mind belsőépítészeti kivitelezésben és műszaki adottságokban egyaránt egyedi értéket képvisel az éjszakai szórakozóhelyek között és méltán hirdetheti magát az „első pesti mulatóként”.
A 30-as évek füstös kabaréinak atmoszférájából mindössze a cigarettafüst maradt el ezen az estén. Az Orfeum belső tere klasszikus, visszafogott eleganciát sugall, a kiszolgáló személyzet barátságos és szolgálatkész, a közel 150 fő befogadására alkalmas szórakozóhely pódiuma pedig huszonegyedik századhoz méltó hang- és fénytechnikai felszereltséggel hívogatja a minőségi szórakozásra vágyó közönséget.  
Aki szeretne alaposabban megismerkedni az étlap és itallap helyi rejtelmeivel, valószínűleg mélyebben kell majd pénztárcájában nyúljon, tekintettel arra, hogy az első pesti mulató egy öt csillagos luxusszálloda védelmező szárnyai alatt várja vendégeit.
 
            A műsort Ivan nyitotta meg rövid felkonferálás után egy gospel dallal.
Whitney Houston pályafutását kislányként Newark egyik baptista templomának kórusában kezdte és gyakorta beszélt arról, hogy hangját isteni adománynak tartja, így a hangszeres kíséret nélkül megszólaltatott dallam isteni egyszerűségével a koncert méltó nyitányának bizonyult.
            Az első szériában inkább balladákkal dolgoztak az előadók; Saving all my love for you, Greatest love of all, You light up my life, Run to you, One moment in time, All at once, Did we all not have it all szólaltak meg egymás után, majd egy duett zárta az első részt.
             A fekete énekesnő háromoktávos hangterjedelméhez megírt dalok alapos technikai felkészültséget igényelnek és kíváncsi voltam, a művészek mennyire engedik szabadon érvényesülni személyiségüket a koncert során, mert Whitney előadásmódját egyedi stílusjegyek jellemezték.
            A számomra mértékadó hátborzongást Wolf Kati, Kocsis Tibor és Berkes Gabriella interpretációja hozta meg. Kati hangjához szelídítette a hajlításokban gazdag, erős dinamikai váltásokkal megtűzdelt szenvedélyes soul muzsikát.
Kocsis Tibor volt a legkellemesebb meglepetés, mert én is megtapasztaltam már Sting feldolgozásokat énekelve, hogy a kifejezetten női vagy férfi hangra írt darabok meglepően másképp szólnak a másik nem képviseletében.
Az 1988-as Nyári Olimpiai Játékokra íródott One moment in time és az ügyesen átdolgozott, Wolf Katival közösen megidézett Could I have this kiss forever után már csak arra tudtam gondolni, ennek a fiatalembernek meg kell hallgatnom egy egész estés koncertjét is.
 Berkes Gabi érett hangjához némi visszafogottság párosult, jó volt őt hallgatni.
Micheller Myrtill inkább a jazz érában utazik – tarkítva mindezt a francia sanzonok érzelemgazdag hangzásvilágával . Korábbi felvételeihez képest most egy kissé bemélyített, erősen „Whitney” utánérzetre hajazó orgánumot hallottam tőle, ami eltávolította az énekesnőt a természetes előadásmódtól, igaz, némiképp kárpótolt  a koncert második felében bátran használt jazz-improvizációs készsége.
A leginkább Farkas Gábor Gábriel dalaival voltam bajban. Az énekes egyfelől bravúrosan használja hangjának fizikai adottságait és kétségtelen, musicalszínészeket megszégyenítő, erőteljes színpadi jelenléttel bír, mégis az előadói manírok között elveszett a produkció lelke.
A koncert második felében felgyorsult a tempó, a Dreamgirls egyik betétdalával nyitott Gabriel. Michelle és Wolf Kati When you believe-je szenvedélyes és elsöprő erejű volt. Kocsis Tibor a Million Dollar Billnél bebizonyította, a pörgősebb daloknál is megállja a helyét. Az I’m every woman ismerős taktusaira a közönség soraiból néhányan a táncparkettre robogtak és együtt énekeltek Micheller Myrtill-el, érezhetően fokozódott a hangulat, a jazzénekesnő itt hozta a legjobb formáját. Wolf Kati fényes hangját egy tempós egyvelegben csillogtatta meg – I’m your baby, How will I know és a klasszikus I wanna dance with somebody még több táncos lábú fiatalt csalogatott ki a tánctérbe.
A fináléhoz közeledve Berkes Gabi énekelte el a Bodyguard című film híres betétdalát, az I will always love you-t, a romantikus hangulatot csak fokozta egy ifjú pár szerelmi kettőse a pódium előtt, bár tekintettel a profikat imitáló táncmozdulatokra, enyhe gyanakvás fogott el, talán beépített emberkék voltak.
A koncertet közös dalolás zárta a címadó My love is your love című dallal, itt a művészek bátorításának köszönhetően mi nézők is bekapcsolódtunk a produkcióba.
Összességében aznap este egy kellemes élménnyel gazdagabban indultam hazafelé. És nem tudom, hogy ez miattad történt-e Whitney, de hamarosan egy gospel kórus soraiban fogom koptatni a lábaimat. Én így szeretnék emlékezni Rád.
Mert bár már nem vagy itt közöttünk, a dalaidat hallgatva újra és újra átélem, hogy az éneklés a tiszta öröm forrása. Your love is my love.

 


Szerző:
littledevil
Budapest

1974
Követem
Sellőlány és a Prémium Családi Fesztivál harmadik napja
Sellőlány kalandjai a Vizibirodalomban – második nap
Sellőlány kalandjai a Vízi birodalomban – Aquaworld második családi Sunshine fesztivál
Szellemek a fák között – A háború sámánja
Drive – Deluxe Arkangyal Los Angelesben
A Hang az Orfeumban - Whitney Houston Tribute
Farkas a vízen - A vitorlázó - Filmajánló
Úton a fehér lepedő felé - Átutazók - Vígszínház programajánló
Fogyassz zenét kicsit másképp - Hólyagcirkusz társulat/ Zenekatasztrófa
I was so excited, Señor Almodovar - Szeretők, utazók
A test színháza – Book of the Dead
Régi színház, új mosdók, Mozart és Don Juan halhatatlan - Erkel Színház ma
2013 – Új üstökösök a horizonton
Szubjektív statisztikai kórkép - Szociális érzékenység és emberi jogi témák
A kisfiú meg az oroszlánok
A demokrácia diszkrét bája - Karinthy Színház: Egyenlőség
LAPD – a zsarunak élnie kell
XY – Emberi méltóság és a MOME generáció
Vári Éva - Edith Piaf estje
A Koreai Kulturális Központ
Az igazgató úr irodatitkai
Savages - gyönyörű barbárok és a WARgasm, filmajánló
Magic Mike – Felül valami (történik)
Francia szubjektív – Budapest 90 Philippe Gras
Tegnap éjjel - Moziajánló
Csak a szél - kritika

« Előző cikk
Következő cikk »
Déjà Vu Fesztivál a 80-as és 90-es évek sztárjaivalDéjà Vu Fesztivál a 80-as és 90-es évek sztárjaival
Mit tagadjuk, fénykorát éljük a retro-nak, előkerülnek az évek óta padláson porosodó bakelitek, a rádiók is előszeretettel ...
CeeLo Green megy, Afrojack jön - Balatonsound 2013CeeLo Green megy, Afrojack jön - Balatonsound 2013
CeeLo Green lemondta júliusi koncertjeit, köztük a Zamárdiba tervezett fellépését is. A fesztiválszervezők felkérésére az ...

Legnépszerűbb cikkek »
Öt hangon - PentatonixÖt hangon - Pentatonix
A videó megosztó oldalak hatalmas előnye, hogy a média ipar minden érintő ágának innovációját hozza. Ennek hatásait ma még ...

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldése: