Zene

A Láma Dalai

2013. 08. 17.
A Láma Dalai

A zenekar stílusa sokrétű a fő irányvonal reggae és ska alapokon nyugszik, amelyet némi rock-kal, jazz-zel és egyéb stílusokkal fűszereznek, és már rutinos fesztiválos fellépők. Feltettünk pár kérdést.

Alakulás: 2000 szeptembere, a legenda szerint.

Átalakulás: Többször megesett. Legutóbb fél éve.

Nagy változások (zeneileg, hangzásilag): A kezdetekkor még rockzenét toltunk, némi szaxofonnal megspékelve. Ez egy folyamat volt, de az első album (Az első mantra, 2001.) után – kb. 2003-2004 tájékán – váltottunk teljesen másra.

Lemezek:
2001, Az első mantra (album), 2004, Sziget (3 szám), 2007, Baleset (4 szám), 2010, Reggae&Roll (album), és egy egyszámos szösszenet a közelmúltból: 2012, Fesztivál. Amúgy az összes számunk meghallgatható, letölthető az oldalunkról (alamadalai.hu)

Előélet:
Mindenkinek van zeneiskolai, klasszikus előképzettsége a "civil életből" pedig van köztünk egy rakás informatikus, hivatásos zenészek és tanuló is.

Bekategorizálás:
Hááát... Mindenképpen reggae-s az alap és az alapgondolat, de elkalandozunk mindenfelé, így nem mondható rá, mint stílus konkrétan, de ez nem baj. Annakidején pont az ilyen kérdésekre találtuk ki azt, hogy „reggae&roll”, ami aztán a 2009-ben felvett albumunk címe is lett.

Feldolgozások vagy saját zenék?
Szinte csak saját zenék. Azért csak szinte, mert a koncertműsorban kettő, esetenként három feldolgozás is helyet kap, amik általában nagy, mindenki által ismert világslágerek, kiforgatva, áthangszerelve a mi kényünk-kedvünk szerint. Egyébként stúdióban is rögzítettünk feldolgozásokat. A Pretty Woman a Baleset! című lemezen, a Break on Through pedig a Reggae&Rollon kapott helyet.

Slágereitek:
Szenyó Rita, Tejföl kiflivel, Francia.

Foglalkoztat titeket a popularitás?
Foglalkoztat. :) Már amennyiben tetszik másoknak amit csinálunk, de nem azért csináljuk, hogy mindenképp tetsszen.

Kedvenc témák? Miről szólnak a dalok?
Mindig másról. Vagy velünk megtörtént dolgokról, vagy tök marhaságokról. Mikor hogy löttyen az agyunk. Egyébként van hivatásos szövegírónk is – Czombos Fecó – de páran a zenekarból is elkövettünk már egy-egy dalszöveget.

Hisztek még az albumstruktúrában? Kell egy zenei ív, intróval, outróval, vagy jobb, ha egy zenekar pár havonta megjelentett egy-egy dalt?
Inkább a pár szám össze-vissza, ami manapság reális, de egy szépen összeszerkesztett album minden zenész álma. Az az, amit utána feltehetsz a polcodra és nem a vinyódon tárolsz. Az más.

Főállású zenészek/zenekar vagytok?
Vannak köztünk hivatásos zenészek, de aki tényleg főállásaként űzi az ipart, az Jácint a trombitásunk.

Melyik városból jöttök? Mennyire befolyásol titeket?
Kiskunfélegyházáról. Nem tudom, nincs tájszólásunk. :)

Legemlékezetesebb zenekari élmény?
Mindenkinek más, de a turnék – pár ottalvós miniturnénk már volt – mindig emlékezetesek maradnak …na, meg a fesztiválok! Turnébusz-feeling!

Külföldi fellépések?
A környező országokban: Szlovákia, Erdély, Szerbia.

Klipek?
Két klipünk van: Tejföl kiflivel, Francia, mind a kettő megtalálható nagy videómegosztókon.

Példakép?
Mindenkinek más.

Kinek az előzenekara lennétek?

Mindenki másnak! :) Volt szerencsénk pár jó név előtt játszani már. Reméljük, még sok ilyen lesz.

A zenekar mai túlélési lehetőségei?
Enni kell rendesen. :) Amúgy koncertezés.

Koncertezés?
Egyre kevesebb és kevesebben is jelennek meg, de ez globális jelenség. Lesz ez jobb! Amúgy fesztiválokra kell menni, ha megteheted. Ott nyilván több ember lát, mint a klubkoncertek alkalmával.

Hogyan vezettek le egy koncertet?
Most már csak szolidan fröccsözünk. :)

Mit csináltok a nyári fesztiválok, koncertek után?
Épp most augusztusban veszünk fel egy háromszámos maxit. A dobsávok és a gitárok már fent is vannak. Három vadonatúj szám lesz rajta. Ezt még koncerteken is alig hallhatta a nagyérdemű. Utána pedig klubkoncertek végig, ősszel. Január-február környékén, terveink szerint megint felveszünk, kidobunk pár számot ugyanígy, mint most, majd elkezdjük szervezni a jövő évi fesztiválosdit, mert idén csúnyán lemaradtunk róla, pár helyre jutottunk csak el.

Hol látjátok magatokat 5 év múlva?
Színpadon.

Rolling Stones vagy Beatles?
Mindenkinek más.

Kodály vagy Bartók?
Kodályt, Kodály szerint tanultunk, „azon nőttünk fel”, de Bartók sokszor izgalmasabb.

www.alamadalai.hu
www.facebook.com/alamadalai
www.soundcloud.com/alamadalai
www.myspace.com/alamadalai

 


« Előző cikk
Következő cikk »
SZIN 2013 – a legszínesebb fesztiválSZIN 2013 – a legszínesebb fesztivál
Idén a nyári fesztiválszezont a Szegedi Ifjúsági Napok zárta, augusztus második felében. A sok évvel ezelőtt még csupán ...
Sziget 2013Sziget 2013
A Szigeten nemcsak a legnagyobb fellépők a főszereplők, de a lenyűgöző látvány, a különleges helyszínek és a minőségi kiszolgálás ...

Legnépszerűbb cikkek »
Öt hangon - PentatonixÖt hangon - Pentatonix
A videó megosztó oldalak hatalmas előnye, hogy a média ipar minden érintő ágának innovációját hozza. Ennek hatásait ma még ...

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldése: