Gasztro

A Nagyszakállú havában; Kiállítás és csokoládé

2012. 12. 11. • Szerző: mira elina
A Nagyszakállú havában; Kiállítás és csokoládé

Karácsony havában piros és arany színben, csengő és harangszóban, narancs, fahéj és csokoládé illatban fürdik minden. Az év utolsó hónapjának ikonikus figurája a világon mindenhol a Mikulás. A nosztalgikusan szép, régi polgári korok hangulatát idéző Óbudán különleges programban volt része azoknak, akik hisznek még a Télapóban, és méltón kívánják ünnepelni piros betűs decemberi eseményeket.

 

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum berkein belül működő Kultea különleges programsorozattal készült egész hónapban a jeles napok alkalmából. December 5-én a MikulEst várta az érdeklődőket, ahol nem csak a kultúrtörténeti szempontból, hanem némileg a gasztronómia és a kézművesség irányából is rákészülhettünk az ünnepekre.
Olyan múzeumi programra menni, ahol csokoládékóstolás ígérkezik, az egyik leghálásabb feladat. Az érkezőket a bejáratnál a Mikulás (egyik segédje) és a Krampusz fogadta, és karamellás és rumos szaloncukorral kínáltak mindenkit. A csokoládé kiállítás igazi kuriózum a maga nemében. E sorok írója nosztalgiával telve nézegette a gyerekkori, ám mostanában újra divatba jövő márkák darabjait. A csokiöntő sablonok, a retro édességek, szerencsi csokoládék és a múltat idéző plakátok mind-mind kellemes képzettársításokkal járnak. Legfőképpen akkor, ha a nézelődést egy csokikóstoló asztalka mellett lehet befejezni. Itt többféle marcipános szaloncukor közül kellett voksolni a legízletesebbre, majd a különféle ízű, színű és formájú mikulás csokikat teszteltük. Végül az édes ízekkel túlterhelt ízlelőbimbókat isteni zsíros kenyerekkel kényeztettük, hagymával, csemege uborkával és piros paprikával megrakottal. A fenséges vacsorát zamatos forralt borral öblíthettük le.
 
Aki eztán szellemi elfoglaltságra vágyott, az a moziteremben pihent meg, hiszen van ám nekünk magyar vonatkozású Télapós filmünk is. Stílszerűen Gárdos Péter: Az igazi Mikulás c. darabját vetítették. A program része volt még az adventi ünnepkörhöz és Szent Miklóshoz kapcsolódó legendárium és a vélt vagy valós történetek felelevenítése. Aki viszont aktívabb elfoglaltságot igényelt, az a kézműves szekcióba indult. Ott ugyanis az est meglepetése volt az öko díszek készítése, mely során mindenféle hulladéknak titulált alapanyagból lehetett dekorációt, karácsonyfadíszt készíteni. A szkeptikus látogató is jócskán elcsodálkozhatott, amikor a némi kreativitással és kézügyességgel megáldott alkotók kezei alól kikerültek a művek. 
 
Ha az ünnepi nagybevásárlás után Óbuda csendesebb része felé vesszük az irányt, és a macskaköves kis utcákhoz érünk, egyenesen belefutunk Budapest legbűbájosabb karácsonyi vásárába a főtéren, ahol az ünnepi forgatag mellett apró korcsolyapálya is várja az embert. Eztán térhetünk be megpihenni, melegedni, finom csokit kóstolni, hangulatos és éppen időszerű kiállítást nézni a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumba. Itt ugyanis a hónap további szakaszában is különböző karácsonyi programokat szervez a Kultea, a szaloncukor készítéstől kezdve, A Télapó itt van c. időszaki tárlaton keresztül, az éppen aktuális különféle kézműves programokig és vetítésekig. Így a kellemest összekötve a hasznossal, igazi és komplex adventi programban lehet része az ünnepváróknak.
(Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari MúzeumMikulEst, Mikulás másképp. További adventi programok a Kultea szervezésében decemberben a múzeum honlapján találhatóak.)

 


Szerző:
mira elina


0
Követem
Nem a víz az úr
80 nap alatt, körültáncolva a földet - Nemzeti Táncszínház
Mozgás, színház, erőszak - Bozsik Yvette: Minden ötödik órában
Valóra vált Szép remények - filmajánló
Leonce és Léna – színház és lakoma két részben
Holdújév Ázsiában – 2013: a Kígyó éve
A Gutenberg galaxis élt, él és élni fog – Szőke mocsár, kortárs kisregény és antológia
Meanwhile in Kansas, avagy pszichedelikus mélyrepülés Dorka tudatalattijába
Dredd 3D – a legmenőbb disztópikus szuperhős
Kortárskodások Günther Uecker-rel
A tökéletes mű – A nyomorultak - filmajánló
Az alkotás szentélyei – avagy Világmodellek a négy fal között
A Nagyszakállú havában; Kiállítás és csokoládé
Sinister a zsigerekben
Öt legenda – mínusz három
56 évvel 56 után
Demokrácia, vagy amit akartok...
Szavak, sztorik, szerepek - Lopott szavak
Cézanne, a retrográd rebellis
Cézanne másként

« Előző cikk
Következő cikk »
Gumicumi-rágógumiGumicumi-rágógumi
Az ősember szívesen rágott édes leveleket, gyantát, kérget, viaszt, később az ókori görögök is örömmel mélyesztették fogukat ...
Jimi Hendrix és John Lennon jégbe fagyvaJimi Hendrix és John Lennon jégbe fagyva
Elviselhetetlen a hőség? A megújult és kibővített Váci utcai Jég Bár termeiben folyamatosan mínusz 10 Celsius-fokban hűsölhetnek ...

Legnépszerűbb cikkek »
MAN vs FOOD - Fald fel Amerikát!MAN vs FOOD - Fald fel Amerikát!
Napjaink megannyi kábelcsatorna kínálatában sokszor ütközünk fel az ételekhez kapcsolódó műsorokon. Hol termesztik a hozzá ...

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldése: