Film

'A jól megcsinált dolog jobb, mint a jól elmondott.' - kritika a Némafilmes-ről

2012. 04. 06. • Szerző: vargaakos
'A jól megcsinált dolog jobb, mint a jól elmondott.' - kritika a Némafilmes-ről

Benjamin Franklin szavai tökéletesen illenek a Némafilmes-re, mellyel egy nemzetközi porondon kevésbé ismert francia rendező Tarantinói magasságokba emelkedve tiszteleg a filmvilág hőskora előtt, bebizonyítva, hogy az érzelmek ábrázolásához és a történetmeséléshez semmi szükség nincs beszédre.

Vajon milyen okok vezethettek el egy maroknyi francia stábot ahhoz, hogy a 3D-s mozizás és a térhatású hangzás korában egy fekete-fehér, 4:3 képarányú némafilmet forgassanak? Egyszerű hagyományőrzés lenne a cél, vagy a hommage mellett finom kritikát is szerettek volna megfogalmazni Hollywoodról? Kicsit talán mindkettő.

Az alapkoncepció csillagos ötös; a hangos filmek térhódításának, ezáltal egy némafilmszínész bukásának ábrázolása az akkori technika segítségével már önmagában, minden körítés nélkül is akkora ötlet, mely még egy rossz alkotást is elvinne a hátán.
Mindehhez azonban hozzátartozik, hogy a Némafilmes feladja a leckét. Nem egyszerű ugyanis ráállítani az agyat egy jó néhány évtizede elfeledett filmes narratívára, hiszen a mai néző számára magától értetődő, hogy az események mozgatásában a beszéd játszik döntő szerepet.
 
Szerencsére azonban a projekt jó kezekbe került, és néhány jelenet után szinte alig észrevehető a beszéd hiánya, melyért elsősorban a rendezőt illeti dicséret.
Michel Hazanavicius nemcsak hogy profin bánik a némafilmes eszköztárral, de nem hagyja, hogy filmje bármilyen tekintetben is művi, vagy erőltetett legyen: a Némafilmes minden beállításából sugárzik az őszinte tisztelgéssel átitatott rendezői profizmus. Hazanavicius pontosan annyira törekszik a kellemes nosztalgia érzetének kialakítására, amennyire azt a rendelkezésére álló eszközök engedik, mindezt olyan elképesztő fricskákkal színesítve, mint például a film első jelenete, melyben a zenével bánik bravúrosan. Arról már nem is szólva, hogy a játékidő egyetlen percén sem érezhető, hogy teher volna az alkotók számára színészeik némasága, akik egyébként szintúgy minden dicséretet megérdemelnek: Jean Dujardin, aki néhány beállításban feltűnően hasonlít a mi Csányi Sándorunkra, kifogástalanul hozza az ünnepelt sztárból földönfutóvá váló némafilmszínészt, de a gárda többi tagja, főként a díva szerepben otthonosan mozgó Bérénice Bejo, és a filmmogulként remeklő John Goodman is kimagasló teljesítményt nyújt.
Ha némafilmről van szó, kiemelten fontossá válik a zene. Ludovic Bource korhű témákat rögzített a Némafilmeshez, amelyek szinte észrevétlenül épülnek be minden jelenetbe, és profin adják vissza 1-1 szekvencia hangulatát.
 
A Némafilmes nem csak tökéletes tisztelgésként, hanem egyfajta Hollywood elé állított görbe tükörként is értelmezhető. Miért is lenne szükség a 21. század technikai vívmányaira? Hazanavicius és csapata burkoltan ezt a kérdést is felteszik, egyben középső ujjukat felmutatva annyit üzennek: a hatás eléréséhez nem kell 3D, de még beszéd sem; a filmezéshez mindössze elhivatottságra és tehetségre van szükség. 
 
Ha imádod a filmeket, és elsőként szeretnél további filmajánlóinkról értesülni, lájkold Facebook oldalunkat:

 


Szerző:
vargaakos
Szabadkígyós
Férfi
1991
Követem
'A jól megcsinált dolog jobb, mint a jól elmondott.' - kritika a Némafilmes-ről
Szükségtelen felvarrás - A tetovált lány
Az élet fája
Filmbe oltott terápia 50% dráma, 50% humor, 100% hitelesség
REC 2 - DVD ajánló
Másnaposok 2 - DVD ajánló
Fertőzés - Hipochonderek horrorja
Csirke, törpe, örömlányok avagy a Soerii & Poolek formáció
Drive - Gázt!
Förtelmes főnökök - filmajánló
Élve eltemetve
A majmok bolygója: Lázadás - filmajánló
Scott Pilgrim a világ ellen
Rendezői portré - Zack Snyder; az extravagáns effektek és lassítások fanatikusa
A szemüveges dumagép: Interjú Szöllősy-Csák Gergellyel
Rendezői portré - M. Night Shyamalan: Az indiai filmmágus tündöklése és hanyatlása
Super 8 - Film ajánló
Quentin Tarantino: Becstelen Brigantyk könyvajánló
Transformers 3.

« Előző cikk
Következő cikk »
Dokumentumfilm: Parancsra tettük (Standard Operating Procedure)Dokumentumfilm: Parancsra tettük (Standard Operating
Vélemény egy 2008-as amerikai dokumentumfilmről. Bűnbakkeresés és megbánás katonai módra.A meztelen rabok megalázásáról ...
Interjú a vámpírral (Film kritika)Interjú a vámpírral (Film kritika)
Az Interjú a vámpírral című film klasszikusnak számít a vérszívókról szóló mozik között. Alapját Anne Rice 1976-ban írt ...

Legnépszerűbb cikkek »
Vámpíros film – Alkonyat fanoknak kötelezőVámpíros film – Alkonyat fanoknak kötelező
Mi is lehetne hálásabb feladat annál, mint amikor egy kasszasiker filmből paródiát készíthet valaki. Az Alkonyat filmek ...

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldése: