Kultúra/Kiállítás

A király tényleg mulat? Victor Hugo drámája

2013. 03. 21. • Szerző: rocksteadygirl
A király tényleg mulat? Victor Hugo drámája

Victor Hugo a XIX. század jelentős írója, politikusa. Mindenki számára ismerősen hangozhat a neve, nem kell bemutatni. Ha azonban mégsem, A nevető ember vagy a Nyomorultak című művét valamilyen formában már biztosan látta.

A remek író általában a nép nyelvén szólt keserves, szívhez szóló történetekről. A király mulat című drámája egy erkölcstelen királyt mutat be. Nem csoda, hogy korában nem engedték színpadra vinni, bemutatása nagy felháborodással járt. Verdi szövegkönyvének ez a történet az alapja, amely a Rigoletto címet viseli.
Az nem is lenne baj, hogy az impozáns külsejű király nem tud ellenállni a női bájnak, viszont mikor már az udvari bolond is érintett lesz, ott kezdődik a bonyodalom. Álruhában hódít a király, ezt minden úr tudja, kivéve a naiv nőket. Küllemének és szövegének köszönhető, hogy a gyengébbik nem meghajol a lábai előtt, holott nem is tudják, kivel van dolguk.
"Egy király, uraim" tudják az öregek "mindig annak örül, mit mástól elvehet." Fogalmaz Cossé úr a drámában. A lánglelkű király Triboulet, a bolond lánya szívét is birtokolja, és még akkor sem akarja elhinni, hogy a király csak ámítja, mikor szemtanúja, hogy egy másik hölgynek bókol.
Triboulet cselszövéssel akarja összetört lánya szívét kárpótolni, aminek konklúziója, hogy a harag és a bosszú rossz tanácsadó. A király megmenekül, viszont szenvedélyes szerelem jelképeként az udvari bolond leánya feláldozza magát. Triboulet mit sem sejt, azt hiszi, hogy a tökéletes cselszövés megvalósul, de haldokló lánya utolsó esdekelő sóhaját hallja csak. Így a király továbbra is mulat, a bolond, aki eddig nevettetett, gyászol.


Szerző:
rocksteadygirl


0
Követem

« Előző cikk
Következő cikk »
Széthajtható gyermekkönyv és a mérhetetlenségSzéthajtható gyermekkönyv és a mérhetetlenség
A zaj fülsüketítő: mintha súlyos széket húznának, és a hangok mintha ezeregy súlyos szék súrlódását idéznék meg. Hiába tiltakozol, ...
Parti Nagy Lajos – Fülkefor és vidéke - Belvárosi SzínházParti Nagy Lajos – Fülkefor és vidéke - Belvárosi
Az előadás az azonos című kötet átirata, kemény kritika, a népieskedés, a képmutatás hatásáról. Azonban itt a legfontosabb ...

Legnépszerűbb cikkek »
Rémisztetették már halálra? És tízszer egymás után?
Horrorszínház BudapestRémisztetették már halálra? És tízszer egymás után?Horrorszínház
Hölgyeim és Uraim! Minden kedves vendégét túláradó borzongással várja Európa legsokkolóbb rémületgyára, a budapesti horrorszínház! ...

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldése: