Film

A legdrágább kincs

2012. 11. 19. • Szerző: Gawain312
A legdrágább kincs

Amistad, ez a címe annak a filmnek, ami elindított az emberi és szabadságjogok iránti érdeklődés – manapság különösen – göröngyös útján. Mit lehet mondani arról a nézetről ami kijelenti, hogy „sosem volt civilizált társadalom, melynek egyik rétege ne a másik munkájából gyarapodott volna”? Mi lehet az oka annak, hogy vadul és megfontolatlanul döntünk emberek sorsa felől? És mi az oka annak, hogy semmibe vesszük az emberi vívmányokat?

 

Az Amistad egy rendkívül méltatlan sorsú rabszolga Cinque, és társai elhurcoltatását, „áruba bocsátását” és kínzatását mutatja be, úgy ahogy eddig ódzkodtunk e tényre tekinteni. Mit lehet tenni, ha tárgyként, pontosabban árucikként tekintenek ránk emberek, akik semmiben sem különböznek nálunk? Cinque vezetőként, elfogatásuk pillanatától az egyetlen elképzelhető megoldáson törte a fejét, a szökésen. S hogy az óceán közepén a La Amistad fedélzetén ez a hajó elfoglalását és legénységének brutális, de kényszerű leölését jelenti, hinnem kell, hogy az egyetlen helyes megoldás. Márpedig az Egyesült Államokba kerülve a vád ellenük; emberölés.
A tárgyaláson, egymásnak feszül a régi hagyományok dogmája, és az új meglátásokat követelő még gyakran kételyei közt őrlődő megoldást kereső szándék.
E ponton John Hancock szavait idézném, jóllehet először hallva én sem tudtam, hogy ezek a Függetlenségi Nyilatkozatból származnak.
Magától értetődőnek tartjuk azokat az igazságokat, hogy minden ember egyenlőként teremtetett, az embert teremtője olyan elidegeníthetetlen Jogokkal ruházta fel, amelyekről le nem mondhat, s ezek közé a jogok közé tartozik a jog az Élethez és a Szabadsághoz, valamint a jog a Boldogságra való törekvésre.”
S hogy egy korábbi elnök, John Quincy Adams (Sir Anthony Hopkins) sajátos módszereivel veszi kézbe e rabszolgák védelmét, úgy hiszem, a fenti idézethez méltó tett. Hát nem különc emberek hajtották előre a világot? Nem a múltból, a megszokottat elutasító, vad ösvényeken járók érték el, hogy a tűz megismerésétől idáig jussunk? Gyalázat lenne – rájuk nézve különösen –, ha megrekednénk egyetlen ponton, kényelmünk béklyójában. Mégis Adams épp ezzel a gyalázattal szembesül, számára is érthetetlenül. Mi történik akkor, ha csak néhány ember számára jelent egy vívmány jogot szabadságra, vagy egyesek, bár fajukban megfelelnek, hiszen dns-ük épp csak az egyént elválasztó sajátosságokban tér el bárki másétól, már felmentést jelent? Erre gondolva a Függetlenségi Nyilatkozat további, idézett szövege, nem sérül fatálisan?
Ezeknek a jogoknak a biztosítására az Emberek Kormányzatokat létesítenek, amelyeknek törvényes hatalma a kormányzottak beleegyezésén nyugszik. Ha bármikor, bármely Kormányforma alkalmatlanná válik e célok megvalósítására, a nép Joga, hogy az ilyen kormányzatot megváltoztassa vagy eltörölje, és új Kormányzatot létesítsen, olyan elvekre alapítva és hatalmát olyan módon szervezve, amely jobban védi Biztonságát, és jobban elősegíti Boldogulását.”
És hogyan tudunk elszámolni eleink felé, akik létezésének oka a mi jelenünk szerint, mi magunk vagyunk? Adams a tárgyaláson mindezen kínos és rendkívül fájdalmas kérdéseket feltette. Mi az az árulás, ha sajátjaink szabadságának tiszteletben tartatásáért hadat viselünk, míg ellenben másokéért csak fitymáló fintort vetünk?
Martin Van Buren a tárgyalás idején regnáló elnök, nem tett semmit az emberi méltóság betartatásáért s tán épp a sors fintora, hogy a fenti idézet ítéleteként nem maradt tovább elnök. Ami Cinque és társai sorsát illeti, elég csak a részben e tárgyaláson elhangzottak okozta következményekre nézni, exempli gratia: a polgárháború.

 


Szerző:
Gawain312
Gawain312
Budapest
Férfi
1985
Követem
A wild guess
A történetmondás jövője
Öt hangon - Pentatonix
Francia csavar - Az elismert Alföldi
Akikről nem beszélünk
Árulkodó kereső
The Piano Guys - A világ 7 csodája
Nyelv és diploma
Ponci a hős
Bábel-effektus
A gyilkosság illúziója - könyvajánló
Ayreon – The Human Equation
Villámcsapás – filmajánló
Hawking – Zseni a vásznon
Különleges alkalom
Neverwinter Online
Egyenjogúság? Kérdés?
A jó kalmár a világ jótevője - Kiállítás a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátó ipari Múzeumban
Idegenek a városban
Nyugtalanító kétség
A divat új Püthiája?
The Piano Guys
Hiányos adatok
A nézettségi hadjárat áldozatai
A munka hálója
Crescendo
Hogyan lettem hiánycikk?
Parti Nagy Lajos – Fülkefor és vidéke - Belvárosi Színház
Logikai bukfenc
Tanulás és öröm
A végéről kezdve – Bródy János – Az Illés szekerén
Ámítástechnika mesterfokon
A diákokat lelövik, ugye?
Célok és módszerek – Soron kívül
Célok és módszerek – Második rész
Tabuk nélkül
Collateral – A halál záloga
Duncan Shelley – Az igazság napja
Órák - filmajánló
Célok és módszerek - Gondolatok a diákok tüntetéséhez
Gondolatok az Útravalóhoz Müller Péter „Az élet művészete” című előadása alapján
Bohumil Vurm: Európa titkos története
Démoszthenész másképpen - A király beszéde
Müller Péter: Útravaló - Könyvajánló
Munka és magánélet
A legdrágább kincs
A nevem Khan - Film ajánló
Churchill nyomában - könyvajánló

« Előző cikk
Következő cikk »
Meg fogod nézni: A gyilkos médiumMeg fogod nézni: A gyilkos médium
Látnok vagyok. Moziba szeretnél menni, és minőségi szórakozást szeretnél kapni a pénzedért. És ezért meg fogod nézni a gyilkos ...
Barátság extrákkal (Friends with Benefits)Barátság extrákkal (Friends with Benefits)
A film alapötlete, turbózzuk fel a barátságot egy kis szexszel minden kötelezettség, kötődés nélkül. A lényeg, érzelmek ...

Legnépszerűbb cikkek »
Vámpíros film – Alkonyat fanoknak kötelezőVámpíros film – Alkonyat fanoknak kötelező
Mi is lehetne hálásabb feladat annál, mint amikor egy kasszasiker filmből paródiát készíthet valaki. Az Alkonyat filmek ...

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldése: