Alapismeretek

A naplóírásról

2011. 02. 27.

Pár hasznos tanács, ha naplóírásba kezdünk. A naplóírás kiváló technika arra hogy csiszoljuk technikánkat,de arra is hogy jobban megismerhessük önmagunkat.

Vállald be, hogy naplót írsz minden nap. Állíts fel egy ütemtervet, amihez ragaszkodsz. Ne hagyj ki egy írást sem azért, mert éppen fogalmad sincs melyik témához nyúlj, vagy úgy érzed nem történt veled semmi említésreméltó. Kezdj el bármiről írni, ami az eszedbe jut, és engedd szabadjára gondolataid.

Segítségedre lehet sok olyan eszköz, ami kényelmesebbé teszi ezt a „feladatot” és inspiráló is egyben. Ilyen például a Mémoires, ami egy napló-készítő program, egyszerű és hatékony eszköz arra, hogy naplód tartalmára koncentrálj, és ne magára az alkalmazásra. Pár ok hogy miért tárold és írd a naplódat a számítógépeden:
1,Könnyen visszakeresheted bármelyik írásod, bármelyik témakörben
2,Biztonságos, nem kell eldugdosni semmit, csak a jelszót ne felejtsd el.
3,A szerkesztés és újraírás is könnyebb.
Ha távol vagy a számítógépedtől, legyen nálad mindig jegyzetfüzet, próbáld ki a Moleskine vagy a FieldNotes prémium kategóriás füzeteit. Ha hazatértél ne felejtsd el felvinni gépre a jegyzeteidet. A lényeg hogy írj. Az elején kifejezetten kemény munkának tűnik, de a sok gyakorlással ez is egyre könnyebbé válik. Nyisd ki a naplód, kezdj néhány szóval – ami épp eszedbe jut – és hagyd, hogy vigyen az „ár”, hagyd kibontakozni gondolataid. Ezt az első bekezdést nem is kell megtartani – ez csak a bemelegítés.
Egészítsd ki naplódat képekkel: szerencsések vagyunk, hogy a digitális fényképezés korában élünk, milliónyi jó képhez férhetünk hozzá ingyen. Nem minden írható le szavakkal, tarkítsd naplódat képi elemekkel.
Próbálj ki új stílusokat: próbáld ki milyen egy képzeletbeli vagy egy valós személy nevében írni naplót. Vagy írj úgy, mintha egy levelet írnál, vagy éppenséggel egy újságcikket. Próbálj ki különböző stílusokat, hogy megtaláld miben vagy a legjobb.
Nézd át a naplódat rendszeresen (mondjuk egyszer egy héten) hogy ihletet meríts. Jegyezd fel mindig érzéseidet füzetedbe, később akár egy új naplóbejegyzés is születhet belőle.
 

« Előző cikk
Következő cikk »
Hogyan válasszuk ki a megfelelő témát?
Hogy valaki jó újságíró lehessen annak elengedhetetlen feltétele a sok írás és a gyakorlás. Ám lehet, hogy elbizonytalanodunk ...