Film

A nevem Khan - Film ajánló

2012. 11. 05. • Szerző: Gawain312
A nevem Khan - Film ajánló

A nevem Khán és nem vagyok terrorista! - Ez a jelmondata annak a filmnek, amelyet legutóbb volt szerencsém megnézni. S bár a történet tündérmesébe illő, nagyon is valóságos problémát elemez Bollywood-ra jellemző finomsággal.

Korunkra rendkívül riasztó népbetegség lett úrrá rajtunk. A xenofóbia, a viszolygás az idegen dolgoktól. Vagy pontos fordításban idegengyűlölet. Miért gyűlölködünk, miért alkotunk véleményt egyetlen élmény alapján ismeretlen jelenségekről, népekről, bármely módon behatárolható csoportokról? A válasz a helytelenül alkalmazott logikában keresendő. A felsőoktatás első félévében a legtöbb tantárgy kifejti, miként kell absztrakttá tenni – általánosítani – egy adott jelenséget és azt laboratóriumi körülmények közt vizsgálni feltételezve, hogy minden esetben igaz a végeredmény az adott körülmények közt. Arra a tankönyvek azonban nem térnek ki, hogy olyan heterogén (egymással nem szoros kölcsönhatásban élő) környezetben, mint egy népcsoport, amelynek tagjai egytől egyig egyszeriek és megismételhetetlenek, ez a módszer csak elvétve alkalmazható. A jelenség, hogy egy részhalmaz alapján vonjunk le következtetést egy a részhalmazt is magába foglaló nagyobb halmazról sem matematikailag, sem logikailag, sem erkölcsileg nem helytálló. Ez a film is arra kérdez rá, hogy vajon mind gonosz, aki származásában kénytelen közösködni az elkövetőkkel? Mi több, egy nép azonos egy szervezettel? Ha pedig így van, úgy mi visz rá egy embert arra, hogy egy országban, ahol mindenki félve, gyanakvóan kezeli őt, önzetlenül segíteni akarjon? Rhizván Khán története olyan tanulság, amit nem szabad elfeledni. Egy életút, aminek motívuma Khán-nak az őt körülvevő világ megismerésének vágya.

Az Asperger-szindróma két szóba tömöríti mindazt, ami Khán-t sajátjai közt is megkülönbözteti. Ennek ellenére is boldogul az életben. Tudása kiterjedt, műveltsége széleskörű, szinte bármit meg tud javítani. Sőt családot is alapít egy gyermekét egyedül nevelő indiai hindu nő oldalán. Ismerve a hazájukban lévő ellentéteket, ez elképzelhetetlennek tűnhet. Az ikertornyokat ért támadást és az ebből következő családjukat megcsonkító tragédiát követően ezek az ellentétek ezúttal is felmerülnek. Mégis Khán, akinek a gyász megértése is komoly kihívást jelent, vállalja, hogy viszontagságok árán, de tudatja a világgal (teátrálisan magával az Egyesült Államok elnökével), ő nem azonos az elkövetőkkel, ő nem azonos a terror megtestesítőivel. Az előítéletek, és a tolerancia egymásnak feszülő arcvonalán át vezet útja, ahol nem egyszer ellenségként, ám képességeit és őt magát megismerve barátként kezelik.
Szeptember 11-e után jó pár évnek kellett eltelnie, hogy egy ilyen szintű és erejű film hatást tudjon gyakorolni a paranoid Egyesült Államokra. Szembesítés egy olyan jelenséggel, aminek tükrében kijelenthető, hogy az Egyesült Államok, a nagyhatalom, az Ígéret földje is követ el hibát.
A tény, hogy nálunk ez a film kevésbé ismert, annak filozófiai okait nem firtatom. Ennek ellenére ajánlok egy igen komoly „tündérmesét” minden érdeklődő figyelmébe. Jó gondolatoktól vezérelt betegségével is szembesülni képes férfi útja ez, aki arra vállalkozott, hogy megtalálja, amit elveszített, a családját.
 
Ha imádod a filmeket, és elsőként szeretnél további filmajánlóinkról értesülni, lájkold Facebook oldalunkat:

 


Szerző:
Gawain312
Gawain312
Budapest
Férfi
1985
Követem
A wild guess
A történetmondás jövője
Öt hangon - Pentatonix
Francia csavar - Az elismert Alföldi
Akikről nem beszélünk
Árulkodó kereső
The Piano Guys - A világ 7 csodája
Nyelv és diploma
Ponci a hős
Bábel-effektus
A gyilkosság illúziója - könyvajánló
Ayreon – The Human Equation
Villámcsapás – filmajánló
Hawking – Zseni a vásznon
Különleges alkalom
Neverwinter Online
Egyenjogúság? Kérdés?
A jó kalmár a világ jótevője - Kiállítás a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátó ipari Múzeumban
Idegenek a városban
Nyugtalanító kétség
A divat új Püthiája?
The Piano Guys
Hiányos adatok
A nézettségi hadjárat áldozatai
A munka hálója
Crescendo
Hogyan lettem hiánycikk?
Parti Nagy Lajos – Fülkefor és vidéke - Belvárosi Színház
Logikai bukfenc
Tanulás és öröm
A végéről kezdve – Bródy János – Az Illés szekerén
Ámítástechnika mesterfokon
A diákokat lelövik, ugye?
Célok és módszerek – Soron kívül
Célok és módszerek – Második rész
Tabuk nélkül
Collateral – A halál záloga
Duncan Shelley – Az igazság napja
Órák - filmajánló
Célok és módszerek - Gondolatok a diákok tüntetéséhez
Gondolatok az Útravalóhoz Müller Péter „Az élet művészete” című előadása alapján
Bohumil Vurm: Európa titkos története
Démoszthenész másképpen - A király beszéde
Müller Péter: Útravaló - Könyvajánló
Munka és magánélet
A legdrágább kincs
A nevem Khan - Film ajánló
Churchill nyomában - könyvajánló

« Előző cikk
Következő cikk »
LAPD – a zsarunak élnie kellLAPD – a zsarunak élnie kell
Az utolsó műszak címe nem hagy kétséget afelől, hogy a film végén valakinek meg kell halnia. Ettől független, aki szán egy ...
Az utolsó műszak (End of Watch) - Filmajánló
Az utolsó műszak (End of Watch) - Filmajánló
Film a bajtársiasságról, barátságról, szeretetről, rendőri munkáról, akciókról, családról. ...

Legnépszerűbb cikkek »
Vámpíros film – Alkonyat fanoknak kötelezőVámpíros film – Alkonyat fanoknak kötelező
Mi is lehetne hálásabb feladat annál, mint amikor egy kasszasiker filmből paródiát készíthet valaki. Az Alkonyat filmek ...

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldése: