Technika/Életmód

A történetmondás jövője

2014. 02. 04. • Szerző: Gawain312
A történetmondás jövője

Jó, jó, de miért nem keresel valami tisztességes munkát? Ebből soha nem fogsz megélni. Ideje leszállnod a földre. Ismerősek ezek a szavak? Bárkinek azok lehetnek, aki az álmai megvalósításának él, és így nem kíván mással foglalkozni.

Így van ez többek közt az írással is.
Nemrégiben az oktatás innovációját jelentő kísérlet ért sikeresen véget. Az MOOC (Massive Open Online Course) az online képzések új formájának alapjait fekteti le. Ezáltal a képesítések szerzése dinamikusabb, korszerűbb alakot ölthet.
Ennek egyik bizonyítéka az interdiszciplináris (több tudományt érintő) besorolású Air Max Pas Cher Soldes képzések egyike, a címben is szereplő kurzus, A történetmondás jövője (The Future of Storytelling). A Potsdam-i Egyetem által meghirdetett képzés egy kihalni készülő, de legalábbis elismerését vesztett tudomány, az írás művészetét vizsgálja.
A gazdaság ingatag világában, ahol minden haszon mértékét a profit adja meg, egy szigorúan a gondolatok átörökítését szolgáló tudomány arra médesigner replica watches ltatlanul válik szükségtelenné, vagy ahogy a humán erőforrás inkvizíciója nevezi; nem hasznosítható képesség. Ilyen helyzetben elhivatottságot érezni, magában is bátor dolog.
Azonban ahogy azt Christina Maria Schollerer a Potsdam-i Alkalmazott Tudományok Egyetemének kutatási asszisztense a kurzus bevezetőjében kifejtette, mindez egy olyan helyzet, amire megoldást keres ez a képzés.
Arra vonatkozólag, hogy az írás tudományának, mint kereseti forrásnak bealkonyodott, ne lenne rá kereslet, mindezt cáfolni látszik a rengeteg eladott könyv, bestsellerek, sikeres számítógépes játékok, melyek mögött a megbúvó történeti szálak már fejlettebb, hatványozottan több szálon futó gondolkodást követel forgatókönyveik alkotóitól.
Ahogy a kor követelményei is változnak. Ma - ha úgy tetszik - Homérosz reneszánszát éljük, ahol a hősöknek és minden, a történetekben megjelenő karakternek szembe kell nézniük az olvasó által is ismert nehézségekkel. A konfliktusok, melyek a történetmondás szerves részei, elengedhetetlenül mégis érzékelhetetlen kölcsönhatást képeznek a szereplők személyüket érintő, közvetlen problémáival, melynek bármelyikének megoldása az íratlan szabályok szerint végül a másik probléma megoldását is megteremti.
Kiváló példával élve: Magyarországon ezek egyik legjellemzőbb példája egyértelműen az elismerés kivívásának végeláthatatlan küzdelme. Ehhez az önértékelés deformitásai (honunkra jellemzően: megalománia, az ezt fűtő kisebbrendűségi komplexus, bigottság a legkülönfélébb társadalmi rétegekben) kiváló, metsző gúny tollára illő tünetek.
És ha már egy történetet kell elmesélni, úgy nevezzük meg a célt, melyért louis vuitton outlet érdemes volna küzdeni. A szólás szabadsága, hogy ne az mérje az újság értékét, hány példányban kelt el, ki rendelte meg, ki támogatta, s ki támadta, ki próbálta elhallgattatni és miért, hanem az, hogy hányakon segített. Elég csak azt megnézni, hogy egy riadót fújó közéleti cikk és egy bulvár hír milyen eltérő visszajelzéseket kap. A nyelvezet lenne az oka? Meglehet. Ma közéletről beszélni kockázatos tevékenység. Egyfelől rettegünk, hogy kapcsolataink látják kárát nézeteink különbsége miatt, másfelől ott a személytelen árnyék, a cenzúra. Vagy az érdektelenség lenne a megoldás? Remélnünk kell, hogy nem így van, mert abban a pillanatban aláírtuk saját elhülyítésünk engedélyét.
S hogy ezek a durva szavak milyen konfliktust szemléltetnek? Olyat, ami a fenti tudomány jeles képviselőit; bárdok, krónikások, mesélők, írók, történészek hivatásának élőket örökre szükségessé teszik. Mert amíg lesz csak egy is az olvasók közül, akiben kétely támad szavaikat hallva, olvasva (Vajon nem ez történik velem is), addig e mesélők oly hősök, akik a tűznél alattomosabb veszedelemtől óvhatják meg.
Michael Ende Végtelen történetét olvasva válik igazán érthetővé e hasonlat.
S bár az olyan új képzési módszerek, mint az MOOC talán soha nem tudnak majd betörni a hazai oktatásba, Azonban a bátor keveset, egy falka testvért elindíthat, hogy tudását halhatatlaná tegye. Reméljük, mind megéri hogy korai gyümölcsének részese legyen.
Akinek módja, kedve és hajlandósága van, nézzen körül itt:
https://iversity.org/courses/the-future-of-storytelling

 


Szerző:
Gawain312
Gawain312
Budapest
Férfi
1985
Követem
A wild guess
A történetmondás jövője
Öt hangon - Pentatonix
Francia csavar - Az elismert Alföldi
Akikről nem beszélünk
Árulkodó kereső
The Piano Guys - A világ 7 csodája
Nyelv és diploma
Ponci a hős
Bábel-effektus
A gyilkosság illúziója - könyvajánló
Ayreon – The Human Equation
Villámcsapás – filmajánló
Hawking – Zseni a vásznon
Különleges alkalom
Neverwinter Online
Egyenjogúság? Kérdés?
A jó kalmár a világ jótevője - Kiállítás a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátó ipari Múzeumban
Idegenek a városban
Nyugtalanító kétség
A divat új Püthiája?
The Piano Guys
Hiányos adatok
A nézettségi hadjárat áldozatai
A munka hálója
Crescendo
Hogyan lettem hiánycikk?
Parti Nagy Lajos – Fülkefor és vidéke - Belvárosi Színház
Logikai bukfenc
Tanulás és öröm
A végéről kezdve – Bródy János – Az Illés szekerén
Ámítástechnika mesterfokon
A diákokat lelövik, ugye?
Célok és módszerek – Soron kívül
Célok és módszerek – Második rész
Tabuk nélkül
Collateral – A halál záloga
Duncan Shelley – Az igazság napja
Órák - filmajánló
Célok és módszerek - Gondolatok a diákok tüntetéséhez
Gondolatok az Útravalóhoz Müller Péter „Az élet művészete” című előadása alapján
Bohumil Vurm: Európa titkos története
Démoszthenész másképpen - A király beszéde
Müller Péter: Útravaló - Könyvajánló
Munka és magánélet
A legdrágább kincs
A nevem Khan - Film ajánló
Churchill nyomában - könyvajánló

« Előző cikk
Következő cikk »
Sony HDR-FX1000 kamera Sony HDR-FX1000 kamera
Ha fontosabb számodra a képminőség, mint a kézi beállítások palettája, ezt a kamerát neked találták ki! ...
Füstöljek, vagy füstölögjek?Füstöljek, vagy füstölögjek?
Miután átéltem a legutolsó világvégét, eldöntöttem, hogy elásom a pipát, szivart, cigarettát, és olyan egészségesen élek, ...

Legnépszerűbb cikkek »
Kis írógép történelemKis írógép történelem
Manapság a számítógép szinte teljesen kiszorította, de a mai napig vannak hívei és főleg gyűjtői. Az írógép sok változáson ...

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldése: