Zene

A végéről kezdve – Bródy János – Az Illés szekerén

2013. 02. 08. • Szerző: Gawain312
A végéről kezdve – Bródy János – Az Illés szekerén

A magyar illetve magyar nyelvű zene napjainkban számomra viszonylag kevés lehetőséget hagy. Nem kritizálni kívánom a napjainkban virágkorukat élő zenészeket, ízlésem sajátossága, ha úgy tetszik, különcsége ez. Három név biztosan eszembe jut, amikor külföldi barátaimnak zenét ajánlok. Az Emil.Rulez!, a humor és jazz kettősével, a Faun – egy német együttes, akik rengeteg nyelven énekelnek, szavalnak – Ne aludj el! című számát ajánlva, És Bródy János.

 

Apámnak hála a művészetek széles skáláján ismeretséget szerezhettem. Légyen az építészet, festészet, irodalom, vagy éppen a zene. Légyen az könnyű, vagy klasszikus, apám megtalálta a módját, hogy játékosan és örömmel, legalábbis jó érzésekkel tudjam befogadni. Ez utóbbiban legnagyobb sikerem, hogy olyan zenét is találtam, amit ő nem ismert mégis elnyerte tetszését. Azonban ehhez kellett az a körülmény, hogy gyerekkoromtól érjenek a pozitív ingerek. Apám szalagjait hallgatva ismertem meg az Omega együttest, az Illést, a Fonográfot, külföldi együttesek közül a teljesség igénye nélkül a Pink Floyd-ot és a Sparks-ot emelném ki. Előbbi A Fal című filmjét mindössze nyolcévesen láttam először. A Sparks, amely az elektronikus zenében több mint húsz évvel előzte meg a napjainkban úttörőnek tartott dj-ket, az akkor elérhető számítógépekkel(!) adtak összetettebb hangzást.
Bródy János életművéről rengeteg információ elérhető az interneten, vagy épp szüleink szürkeállományában, így erről – talán méltatlanul – nem tennék említést. Az eddigi utolsó albuma (amit apám születésnapjára kapott meg tőlem) hosszú ideje az első volt, amit meghallgattam. Az első szó, ami eszembe jutott, a könnyedség. A mondanivaló pedig teljesen ismeretlen. A megnyugtató orgánumhoz azt az élményt társítom, amikor mesét hallgattam nagyszüleimtől. Mégis e sajátos kettős teszi kortalanná Bródy munkáját.
Az Édes életünk című száma, amit később a Heti Hetes utolsó, az RTL Klubon közvetített műsorában Hajós András kíséretével adott elő sokkal érthetőbb és elfogadhatóbb formába öntötte élményeit, mint a „nem tudhatod” frázisa mögött rejlő keserű „itt vagyok még” üzenete. Az elszigetelődés – mely meggyőződésem szerint belső indíttatású – a legkevésbé sem volt érezhető. A legfontosabb azonban az a jelenség, hogy a múlt emlékei között nem mutatkozott a jövő bizonyságként vett komor jele. Nem érződik, hogy kevesebb lenne hátra. Fiatalos és friss.
Cikkeimben többnyire az idős korosztály ellen ágálok. Ennek oka egyszerű. Rövidke életem során olyan emberek barátságába sikerült kerülnöm, akik több dekáddal idősebbek voltak. Ezek a kicsit nagyszülői szerepet is viselő emberek azonban partnerek voltak beszélgetéseinkben, koruk ellenére sem a múlton merengnek – állandó jelleggel –, a jelenben élve, új élményekre nyitottan kezeltek. Ezért nem győzök elég hálás lenni.
Ez az, amit Az Illés szekerén is közvetít számomra. Egy erős szellem, a korral járó nyugalma és az időtlen játék kombinációja.
Ajánlom mindenkinek, aki élvezi a minőségi zenét.

 


Szerző:
Gawain312
Gawain312
Budapest
Férfi
1985
Követem
A wild guess
A történetmondás jövője
Öt hangon - Pentatonix
Francia csavar - Az elismert Alföldi
Akikről nem beszélünk
Árulkodó kereső
The Piano Guys - A világ 7 csodája
Nyelv és diploma
Ponci a hős
Bábel-effektus
A gyilkosság illúziója - könyvajánló
Ayreon – The Human Equation
Villámcsapás – filmajánló
Hawking – Zseni a vásznon
Különleges alkalom
Neverwinter Online
Egyenjogúság? Kérdés?
A jó kalmár a világ jótevője - Kiállítás a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátó ipari Múzeumban
Idegenek a városban
Nyugtalanító kétség
A divat új Püthiája?
The Piano Guys
Hiányos adatok
A nézettségi hadjárat áldozatai
A munka hálója
Crescendo
Hogyan lettem hiánycikk?
Parti Nagy Lajos – Fülkefor és vidéke - Belvárosi Színház
Logikai bukfenc
Tanulás és öröm
A végéről kezdve – Bródy János – Az Illés szekerén
Ámítástechnika mesterfokon
A diákokat lelövik, ugye?
Célok és módszerek – Soron kívül
Célok és módszerek – Második rész
Tabuk nélkül
Collateral – A halál záloga
Duncan Shelley – Az igazság napja
Órák - filmajánló
Célok és módszerek - Gondolatok a diákok tüntetéséhez
Gondolatok az Útravalóhoz Müller Péter „Az élet művészete” című előadása alapján
Bohumil Vurm: Európa titkos története
Démoszthenész másképpen - A király beszéde
Müller Péter: Útravaló - Könyvajánló
Munka és magánélet
A legdrágább kincs
A nevem Khan - Film ajánló
Churchill nyomában - könyvajánló

« Előző cikk
Következő cikk »
Miért járunk rock koncertre? Slash feat. Myles Kennedy and the ConspiratorsMiért járunk rock koncertre? Slash feat. Myles Kennedy
A Papp László Sportaréna megtelt emberrel, mikor pontban este kilenc órakor hatalmas ovációval kísérve színpadra lépett ...
Barbra Streisand az Orfeumban!

Barbra Streisand az Orfeumban!
Barbra Streisand és Malek Andrea. Soha nem hallott ötvözet. Ki ne ismerné a Woman in love vagy a Someone that I used to ...

Legnépszerűbb cikkek »
Öt hangon - PentatonixÖt hangon - Pentatonix
A videó megosztó oldalak hatalmas előnye, hogy a média ipar minden érintő ágának innovációját hozza. Ennek hatásait ma még ...

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldése: