Komment

A wild guess

2014. 02. 24. • Szerző: Gawain312
A wild guess

Ahogy az már 2002-es hazai megjelenése óta a gyanakvóbb természetűek számára sejthető volt, a valóság show-k nem teljesen felelnek meg a nevükben hangoztatott kritériumoknak.

Az elképzelés, hogy különböző társadalmi hátterű emberek együttélését a világ elé tárják és az egyes karakterek iránti szimpátia alapján generáljanak nézettséget, bevételt valahol hihetőnek is tűnt az első fordulóban.
Ahogy azonban a műsor egyre inkább rutinszerűvé vált szériáról szériára, még a műsort alapjáraton kedvelőknek is kezdett feltűnni, hogy a várakozásokkal szemben mennyire egy síkra, egy dimenzióra terelődik a műsor. Ennek az egy bizonyos dimenziónak kicsúcsosodása a Való Világ hatodik szériája jelenleg.
De mit is tapasztalunk pontosan? Már a beszavazó aktus is elég ahhoz, hogy bárki felfogja, nincs új a nap alatt, jobb sorsra nem feltétlenül érdemes hőseink ugyanarról a palettáról - ha úgy tetszik, futószalagról - érkeznek. Ami pedig a luxus-kóter végső tartalmát illeti, egy - jobb szó híján - csürhére való hibbant, primitív előembert láthatunk, akikhez képest a korai szériák elvetemültebb alakjai már-már úriembereknek nevezhetők. A helyzetet külön súlyosbítja, hogy a társaság nőnemű tagjai is megfelelni látszanak a jellemzésnek.
És ha mindez még nem lenne elég, a már lassan béka ülepe alá csúszó nézettség ellenére olyan gyanúsan lelkes visszajelzések érkeznek a műsor egyéb kitüremkedésein  keresztül, amik azt a hamis érzetet kelthetik bárkiben, hogy valóban ilyen emberszabású állomány áll rendelkezésünkre. Ezek az extra műsorok - már ha el tudunk tekinteni azok, fésületlen, mindenfajta valós kompetenciát nélkülöző voltától - a műsor úgy nevezett vezetői rafináltan feszegetik a legkülönfélébb, a bentlakók helyzetét érintő kérdést, ám arra, hogy valóban hozzáértő személyt, mondjuk egy szociológust vonjanak be, a műsor kezdete óta nem nagyon láthatunk hajlandóságot.
Most részben tekintsünk el Árpa Attila beismerésétől, miszerint az egész műsor úgy hiteltelen, ahogy van és azt nézzük meg, amit ennek ellenére leszűrhetünk tanulságul.
A műsor manipulált volta senkit sem lephet meg igazán. A műsor feladata konfliktus helyzetek teremtése volt, melynek során feltárható a játékosok jelleme, megismerhetjük jó, vagy rossz döntéseiket. A probléma ott kezdődik, hogy már a beválogatás is manipulált az első széria viszonylagos tisztaságához képest is. Ennek okai nem tisztázottak.
Mindenesetre az okozat annál egyértelműbb. A nézőben jogosan merülhet fel az a riasztó érzés a létezés e kezdetleges pontján rekedt játékosokat látva, hogy ők a legjobbak, amit a játék (és vele az ország) fel tud mutatni.
Annak kérdését, hogy vajon a képzettség e vitatott fokán hogyan engedheti meg bárki magának a féléves kitérőt, eleddig érdekes módon nem tettük még fel. Egy ilyen akció minimum kiemelkedő keresetet feltételez. Elnézve a jelenlegi játékosok munkáit - már ha bírnak ilyennel - az előbbi felvetés égető fontosságú az olyan egyszerű lelkek számára, akik a következő napot is túl szeretnék élni.
A műsorban elhangzó diskurzosok - amennyiben a Kazinczy által megálmodott szép magyar nyelvünk ellen indított totális támadást annak lehet nevezni - olyan mélységet érintenek, mint amit a mélyvízi búvár tapasztalhat pocsolyába vetődve.
Végül döbbenetében bárki gondolhatja merészen, ha ez a valóság, inkább egy keres megváltást. Fog találni. Nekünk meg marad a felismerés, hogy milyen félelmetes bír lenni az emberi ostobaság, ha ezzel kell bizonygatni, alattunk is van élet.
 


Szerző:
Gawain312
Gawain312
Budapest
Férfi
1985
Követem
A wild guess
A történetmondás jövője
Öt hangon - Pentatonix
Francia csavar - Az elismert Alföldi
Akikről nem beszélünk
Árulkodó kereső
The Piano Guys - A világ 7 csodája
Nyelv és diploma
Ponci a hős
Bábel-effektus
A gyilkosság illúziója - könyvajánló
Ayreon – The Human Equation
Villámcsapás – filmajánló
Hawking – Zseni a vásznon
Különleges alkalom
Neverwinter Online
Egyenjogúság? Kérdés?
A jó kalmár a világ jótevője - Kiállítás a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátó ipari Múzeumban
Idegenek a városban
Nyugtalanító kétség
A divat új Püthiája?
The Piano Guys
Hiányos adatok
A nézettségi hadjárat áldozatai
A munka hálója
Crescendo
Hogyan lettem hiánycikk?
Parti Nagy Lajos – Fülkefor és vidéke - Belvárosi Színház
Logikai bukfenc
Tanulás és öröm
A végéről kezdve – Bródy János – Az Illés szekerén
Ámítástechnika mesterfokon
A diákokat lelövik, ugye?
Célok és módszerek – Soron kívül
Célok és módszerek – Második rész
Tabuk nélkül
Collateral – A halál záloga
Duncan Shelley – Az igazság napja
Órák - filmajánló
Célok és módszerek - Gondolatok a diákok tüntetéséhez
Gondolatok az Útravalóhoz Müller Péter „Az élet művészete” című előadása alapján
Bohumil Vurm: Európa titkos története
Démoszthenész másképpen - A király beszéde
Müller Péter: Útravaló - Könyvajánló
Munka és magánélet
A legdrágább kincs
A nevem Khan - Film ajánló
Churchill nyomában - könyvajánló

« Előző cikk
Következő cikk »
Válság – Ihletmentes időszakokVálság – Ihletmentes időszakok
Régebben, amikor még suliújságba írtam, és havonta kétszer volt szerkesztőségi megbeszélés, legalább két-három témával is ...
BUÉKBUÉK
Trombiták, petárdák jelzik, hogy az év utolsó napja kicsit más, mint a többi. Van, aki azt mondja kötelező jókedvűnek lenni ...

Legnépszerűbb cikkek »
Panaszlevél a hotelnekPanaszlevél a hotelnek
Köszönöm, hogy ellátogathattam Hotelükbe! Élményekkel teli éjszakámért cserébe fogadják szeretettel építő kritikámat: ...

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldése: