Zene

Aba Taano – „Afrika öröme és színei” tradicionális afrikai zene, gospel és rap egyveleg

2013. 04. 22. • Szerző: szalambo
Aba Taano – „Afrika öröme és színei” tradicionális afrikai zene, gospel és rap egyveleg

„Az lenne jóó, ha… mindenki tudná, hogy a zene segít, és mindenki tudná, hogy mindenkin segít.” Az Aba Taano tudja.

Azonkívül, hogy Apáca show, Happy Day, rabszolgák, Aretha Franklin és Ray Charles gyakorlatilag semmit nem tudok a gospelről, az afrikai zenéről meg még inkább. Szóval azzal az őszinte, gyermeki kíváncsisággal érkeztem pénteken hétre a Ram Colosseumba, ami mentes minden előrefércelt várakozástól. Ennek a kiindulásnak köszönhetően, mi mást kaphattam volna, mint örömöt.
 
Az ugandai Aba Taano együttesnek még csak az első tagja, még csak két másodperce állt a színpad szélén, amikor útjára indult arcomon a mosoly és a két órás koncerten végig sétált rajta. A többiekén is.
 
A Natumayini humanitárius projekt az ének és tánc segítségével tanítja és támogatja az ugandai árvákat, amelynek köszönhetően egy árvaházban alapított kórusból megszületett az „Ötök” = az Aba Taano együttes. Most már hatan vannak, négy fiú és két lány, akikről mindenhol azt írják, tele vannak humorral, kreativitással, életörömmel. És tényleg. Az első részben tradicionális öltözékben afrikai, a másodikban lazán, könnyűzenei dalokat énekeltek és az egészet a Gospel fonta össze.
   
Emlékeztek, amikor a kanadai árva kislány, Anne Shirley megérkezik a Zöldoromba és Marilla először kéri tőle, hogy imádkozzon? Anne akkor elmondja, ha igazán imádkozni szeretne, kimenne egy nagy mezőre és csak érezné az imát. Valami ilyesmi történt velem is, míg hallgattam a zenét, figyeltem a táncot. Volt ott minden, Happy Day, Kumbaya, csípőrázás, nyelvpörgetés, ugrálás és In the Jungle. A szövegből nem sokat, sőt szinte semmit nem értettem, de nem is ez volt a lényeg.
 
A Summertime feldolgozásai közül eddig csak melankolikusokat hallottam és azt hiszem, az Aba Taano - féle változat világította meg igazán az értelmét. Miközben átjárt a zene és figyeltem az énekesek arcát az jutott eszembe, tulajdonképpen mi baj érhet engem az életben? Hiszen tudom, hogy énértem történnek mindenek. Olyan volt, mint egy hálaadó istentisztelet. Születésnapra tökéletes.    


Szerző:
szalambo
Budaörs

1983
Követem

« Előző cikk
Következő cikk »
Zanzibar koncert a Sirona hajónZanzibar koncert a Sirona hajón
Városnézéssel egybekötött exkluzív koncertre invitál a Zanzibar. A zenekart talán senkinek nem kell bemutatni, hiszen 1999 ...
Zagar új album: Light Leaks - We are outsiders, that’s what we areZagar új album: Light Leaks - We are outsiders, thats
A Zagar zenekart azt hiszem, senkinek nem kell bemutatnom. Zságer Balázs és bandája az utóbbi évek alatt már hungarikummá ...

Legnépszerűbb cikkek »
Öt hangon - PentatonixÖt hangon - Pentatonix
A videó megosztó oldalak hatalmas előnye, hogy a média ipar minden érintő ágának innovációját hozza. Ennek hatásait ma még ...

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldése: