Programajánló

Alekszandrov - az Orosz Hadsereg hivatalos ének- és táncegyüttese

2015. 08. 11.
Alekszandrov - az Orosz Hadsereg hivatalos ének- és táncegyüttese

Az Alekszandrov együttes a 2. világháború végének 70. évfordulója alkalmából, 2015. szeptember 5-én nagyszabású előadást ad a Syma Csarnokban. Az Orosz Hadsereg világhírű ének- és táncegyüttese egy nemzetközi turné első állomásaként érkezik hazánkba, Budapest után fellépnek Belgrádban, Szófiában, Bécsben, Pozsonyban, Prágában, Berlinben és Varsóban is.

Az Alekszandrov az Orosz Hadsereg hivatalos akadémiai ének- és táncegyüttese, amely a sereg kórusaként is szolgál, tagjai művész-katonák.

Az Alekszandrov együttes 120 főből áll: férfikórus, zenekar és táncegyüttes. Repertoárjuk az orosz népdaloktól (Katyusa, Kalinka), az egyházi énekeken és  operaáriákon át, a popzenéig terjed. Az egykori Vörös Hadsereg kórusa ma már világhírű, fennállása óta több, mint hetven országban koncertezett, II. János Pál pápa tetszését és áldását is elnyerte.

 

Az Alekszandrov együttes 1928-ban alakult a Vörös Hadsereg központi szállásán 12 katonával: egy vokális oktett, egy harmonikás, két táncos és egy szólista alkotta. Első fellépésük a Moszkvai Konzervatóriumban volt, a fiatal zeneprofesszor, Alexandr Vasziljevics Alekszandrov vezetésével, aki később az együttes névadója lett. Az együttes tagjainak száma 1933-ra már 300 főre duzzadt, szovjet forradalmi alkotásokat és híres orosz szerzők feldolgozásait adták elő.

1935-ben Vörös Zászló Érdemrenddel tüntették ki az együttest, 1937-ben eljutottak a Párizsi Világkiállításra is, ahol nagydíját nyertek. A 2. világháború alatt 1500 fellépésen szórakoztatták a frontokon a katonákat. Apja halála után Boris Alekszandrov vette át az együttes vezetését, aki 1946-tól egészen 1987-ig igazgatta a kórust, irányítása alatt lettek világhírűek. A Szovjetunió felbomlása után Jelcin elnök Vörös Csillag Érdemrenddel tüntette ki az Alekszandrov együttest.

Ma már női és férfi szólóénekesek, klasszikus és akrobatikus technikával bíró táncosok is kiegészítik a kórust. A zenekarban eredeti orosz autentikus hangszerekkel - balalajkadomrabaján, harmónika – egészítik ki a fa- és fémfúvósokat.

Az Alekszandrov élő példája, hogy a valódi művészeti produkció a történelem legszörnyűbb viszontagságait, fordulatait is átvészeli: az egykori Szovjetunióban alapított együttes máig Oroszország egyik legismertebb nevezetessége. 1990-ben, a berlini fal leomlásának tiszteletére, felléptek Roger Waters: Fal című koncertjén, 1993-ban Finnországban a Leningrad Cowboys együttessel, 2004-ben, a Vatikánban, II. János Pál pápa születésnapján.

A budapesti előadás alkalmából, az Alekszandrov együttes igazgatója, Leonid Ivanovics Malev így nyilatkozott: "Budapest Európa legkülönlegesebb gyöngyszeme, az egyik legszebb város, ahol valaha is felléptünk. Legutóbb 3,5 éve a Budapest Arénában hihetetlen élmény volt, amikor 10.000 ember énekelte velünk együtt a dalainkat. A török fürdők, a Városliget, a gulyásleves, az omlós fehér kenyér felejthetetlenek, már alig várjuk, hogy újra Magyarország vendégszeretetét élvezzük.”


« Előző cikk
Következő cikk »
Mindent ÉvárólMindent Éváról
Az Orlai Produkció 2015. szeptember 11-én mutatja be Pelsőczy Réka rendezésében a Mindent Éváról című darabját a Belvárosi ...
Újabb Sziget nevek: Avicii, Limp Bizkit, Hollywood Undead és másokÚjabb Sziget nevek: Avicii, Limp Bizkit, Hollywood
A Sziget legújabb nevei közt ott az electro house legmenőbb előadója, Avicii, minden idők egyik legsikeresebb újhullámos ...

Legnépszerűbb cikkek »
Betörő az albérlőm - Madách Színház - JegyrendelésBetörő az albérlőm - Madách Színház - Jegyrendelés
Egy külvárosi idős asszonyhoz új albérlő költözik. A férfi, aki Marcus professzor néven mutatkozik be, valójában hétpróbás ...

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldése: