Film

Alfred Hitchcock: Psycho

2012. 01. 09. • Szerző: bambi
Alfred Hitchcock: Psycho

1960-at írunk. Végre bekerül a mozikba a várva várt legújabb Hitchcock film, aminek már a címe is hátborzongató. A rendező a legnagyobb titokban készítette a filmet, mindenkit kizárt – főleg a médiát – a forgatásról, akinek nem volt köze a munkálatokhoz. Ezt sokan sérelmezték is, de az ő szeme előtt csak az elérni kívánt hatás lebegett, így a célért mindent félretett.

Hitchcocktól már megszokhattuk, hogy átlagon felüli minőséget kapunk, eddigi munkái ugyanis erről árulkodnak. Ezen filmje azonban az eddigi határokat is feszegeti idegborzolás terén.
A történet egy fiatal nőről szól, aki lelép főnöke pénzével, és útnak indul az ismeretlenbe immáron tolvajként. Rövid ideig tartó autózás után megáll a Bates Motel előtt, ahol az édesanyjával élő barátságos, ám visszahúzódó Norman szállást ad neki éjszakára. Majd a történet közepe tájékán olyasmi történik, ami eddig szinte soha, semmilyen filmben sem, és mintha vége kéne szakadnia a filmnek, de az folytatódik, szóval a csattanó még jóval odébb van.
Kicsit részletesebben. Rögtön a film legelején Hitchcockra nem jellemzően kiírják a helyszínt és a pontos időt. Csak akkor, csak egyszer. Ennek látszólag nincs sok értelme, és mégis: ekkor megkezdődik az iszonyat! Majd láthatjuk Mariont, a főszereplőt a szeretőjével egy szállodában, ahonnan dolgozni indul. Mivel kilátástalannak látja életét, ellopja a rábízott pénzt, és elmenekül vele. Autót cserél, majd kiköt egy útmenti motelben, ahol az éjszakát szeretné eltölteni. Az éjszaka végül tragédiába torkollik.
Noha az első 20 perc lényegtelennek tűnik a későbbiek szempontjából, a rendező már itt megteremti azt a hangulatot, ami eddigi alkotásait is oly sikeressé tette. A Szédülés, A hátsó ablak vagy akár a Manderley-ház asszonya az egész történet alatt olyan baljóslatú, hogy képes fenntartani a nézőben is ezt a hangulatot. Ha lehetséges, a Psychoban ez még inkább eluralkodik. Marion bűntudata, magánya, kétségbeesése fogva tart.
Ami szintén az első perctől, vagyis már a főcímtől kezdve hangulatalapozó, az a zene. Bernard Herrmann csupa nagyvonósakat alkalmazott az összeállításnál, akik hol halkan morajló, hol élesen „sikoltó” muzsikájukkal rendkívül hatásosak. Ehhez még hozzákapcsolódik a főcím grafikája is, ami a maga bomlottságával előremutat egy másik bomlottságra, az emberi agy bomlottságára.
Ez a bomlottság pedig az irodalomból oly jól ismert Ödipusz-komplexusból ered. Norman anyja iránt érzett szeretete, ragaszkodása, behódolása vezet odáig, hogy az asszony átveszi fia felett az uralmat, és így azt tesz és tetet vele, amit akar. Ez pedig tragédiához vezet. Ez az uralom azonban átvitt értelemben értendő, hiszen Batesnek az a mondata, miszerint anyja olyan békés, mint a kitömött madarak, való igaz.
A film szimbolikája megfigyelendő. Először is ott van a bűn-ártatlanság párosa. Több helyen is utal rá a rendező a megfelelő eszközök használatával. Egyrészt a szállodában Marion még fehér melltartót visel, de mikor menekül, akkor már feketében van. Hasonlóképp az autója a menekülés kezdetén még fekete, de mikor leendő áldozatként megérkezik a motelbe, akkor már világosra van cserélve. A késnek is lehet átvitt jelentése. Az Ödipusz-komplexusból levezetve inkább fallikus jelentéssel bír; Bates, akinek az anyján kívül nem lehet más nő az életében, csak így kaphatja meg a nőt. A zuhanyzóban történtek pedig afféle megtisztulást jelentenek Marion számára, aki így képes lemosni magáról bűnét.
Hitchcock Psychoja várhatóan nagy siker lesz, mert a rendező kivételes ügyességgel alkalmazza a suspense eszközeit.
 


Szerző:
bambi


0
Követem

« Előző cikk
Következő cikk »
50/50 – Sikertörténet, de kié?50/50 – Sikertörténet, de kié?
Érdekesen időzítették Jonathan Levine 50/50 című filmjének hazai bemutatóját; december 22. után valószínűleg elveszett a ...
REC 2 - DVD ajánlóREC 2 - DVD ajánló
A Blair Witch Project (1999) által keltett hírverés után közel 10 évvel kezdtek el újra a mozikba özönleni az áldokumentarista ...

Legnépszerűbb cikkek »
Vámpíros film – Alkonyat fanoknak kötelezőVámpíros film – Alkonyat fanoknak kötelező
Mi is lehetne hálásabb feladat annál, mint amikor egy kasszasiker filmből paródiát készíthet valaki. Az Alkonyat filmek ...

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldése: