Film

Analóg vs. digitális ember - Gyakornokok - filmkritika

2013. 06. 12. • Szerző: Olga
Analóg vs. digitális ember - Gyakornokok - filmkritika

Egy szerethetően közhelyes tanmese az emberi kapcsolatok fontosságáról, arról hogyan ne veszítsük el egymást a digitális világ dzsungelében. A Vince Vaughn-Owen Wilson páros legújabb vígjátékában a két Pán Péter szindrómában szenvedő komédiásnak ezúttal nem a bugyit kell ledumálnia a nőkről.

 

A Vince Vaughn-Owen Wilson páros az USA-ban nagy sikert arató Ünneprontók ünnepében (David Dobkin, 2005) tűnt fel először. A brománcfilm a Rotten Tomatoes oldalán 75%-ban pozitív kritikát kapott és a maga 285 millió dolláros bevételével (talán nem túlzás, azt mondani, hogy) jóval a tőle elvártó fölött teljesített.
A kettős új közös produkciója a Gyakornokok, melynek forgatókönyvét maga Vaughn írta. A rendező Shawn Levy /Éjszaka a múzeumban 1-2 (2006/2009), Szakítópróba (2003)/ legújabb vígjátékában a két Pán Péter szindrómában szenvedő komédiásnak ezúttal nem a bugyit kell ledumálnia a nőkről. Egy gyakornoki állásért kell szembeszállniuk a náluk jóval fiatalabb informatikus zsenikkel nem is akárhol, hanem a Google-nél. A duó ugyanazt a sztárperszónát viszi tovább, amit az első közös filmjükben. Vaughn a hatalmas, link zabagép (akinek érthetetlen módon a méretéből - igen, a magasságából - próbálnak többször is viccet csinálni, kevés sikerrel). Wilsonnak ismét a romantikusabb vonal, a szerelmi szál jutott, amire ezúttal (örvendetesen) kevesebb hangsúlyt fektetnek, csak mellékszálként ágyazódik be a történetbe.
 A korábban kereskedőként dolgozó Billy (Vaughn) és Nick (Wilson) technikai analfabétaként vágja bele fejszéjét az esélytelennek tűnő feladatba. A tét nagy, a hozzáértés kevés. A jelentkezők közül csak 5% és csak egyetlen csapat kerülhet be. Ellenfeleik olyan huszonévesek, akik a Facebook-on szocializálódtak. Összeáll a fura csapat. Kiöregedett lúzerekhez négy, még náluk is furább, fiatal csatlakozik. A történet tehát az x,- és y generáció közötti szakadékra épít, amit a technikai fejlődés még jobban elmélyített. Miközben hőseink a pozícióért küzdenek, és a nulláról kell felhozniuk magukat, Nicknek még a 30-as, karrierista nő meghódítására is van ideje.
Shawn Levy, aki korábban is többnyire vígjátékokat rendezett, igazán otthon van a műfajban, hiszen annak összes jól ismert kliséjét beveti. Kiszámítható, ámde könnyű szórakozást ígér a nézőnek. Negatívum, hogy a zsáner "fajsúlyosságát" tekintve a 119 perces játékidő kicsit hosszúnak tűnik, és sajnálatos módon, szinte az összes használható poént már a trailerben ellőtték. Az előzetesben sokat emlegetett "on-the-line" szófordulat kimaradt, de kaptunk helyette "villámhálót". Összességében nem annyira vicces a film, ám az mindenképp pozitívum, hogy poénjait (a trenddel szemben) nem az obszcenitásra vagy a trágárságra, inkább a helyzetkomikumokra építi. Üde színfolt a filmben Will Ferrel ismételt felbukkanása, akivel Vaughn már a Sulihuligánokban (2003) is együtt játszott, aki megint - hasonlóan az Ünneprontók ünnepéhez - brillíroz a tapló szerepében. Külön dicséretet érdemel a buli jelenet, amikor a generációk,- és a csapat egyesítésére tett kísérlet egy sztriptíz bárban csúcsosodik ki. Billy és Nick megmutatják az Iphone-mániásoknak, milyen a valódi élet, természetesen félmeztelen nők és rengeteg alkohol kíséretében. A montázs-szekvencia egyrészt a kamerakezelés szempontjából emelkedik ki, másrészt humor talán ebben a jelenetben érvényesül leginkább.
Ha a hasunk nem is lesz izomlázas a nevetéstől, kapunk egy szerethetően közhelyes tanmesét az emberi kapcsolatok fontosságáról, arról hogyan ne veszítsük el egymást a digitális világ dzsungelében. A film hősei felelőtlen lúzerek, mégis attól szerethető figurák, hogy emberiek, a régi perszonális értékrendszert képviselik. Egy újabb film az immár 40-es férfiak felelősségvállalásáról és felnőtté válásáról, megnyugtató befejezéssel. A pozitív üzenet az x generációnak: kreativitással mindent túl lehet élni még akkor is, ha nem ismerik Harry Pottert vagy Charles Xavier professzort.
Ha imádod a filmeket, és elsőként szeretnél további filmajánlóinkról értesülni, lájkold Facebook oldalunkat:
https://www.facebook.com/JournalityFilmmania
Figyelem!
A Facebook újabb szigorítása szerint a klubok, oldalak által felrakott posztok véletlenszerűen, az oldalt kedvelők egy részéhez jutnak csak el. Ha továbbra is látni szeretnétek bejegyzéseinket, akkor az oldalunkon a tetszik (Like) gomb mellett található kis fogaskerékre kell kattintani, majd a “Hozzáadás egy érdeklődési kör listákhoz” (Add to interest list) sorra. Itt létrehozhattok egy listát és megadhatjátok azt is, hogy a hírfolyamban megjelenjünk. Ez minden oldalra, klubra érvényes, amit követtek, ezért érdemes egy kis időt szánni rá, és a kedvenc oldalaitokon ezt a pár kattintást megtenni. Köszönjük!

Szerző:
Olga
Taksony

1985
Követem

« Előző cikk
Következő cikk »
Drive – Deluxe Arkangyal Los AngelesbenDrive – Deluxe Arkangyal Los Angelesben
Az angol nyelvben a "drive" több mindent jelent, nem csak az autós vezetést jelöli, hanem pszichológiai értelemben motiváló ...
Nyitott szívvel (À coeur ouvert) 2013 FilmajánlóNyitott szívvel (À coeur ouvert) 2013 Filmajánló
Javier (Edgar Ramirez) és Mila (Juliette Binoche) ugyanabban a kórházban megbecsült szívsebészek, férj és feleség. Őrülten ...

Legnépszerűbb cikkek »
Vámpíros film – Alkonyat fanoknak kötelezőVámpíros film – Alkonyat fanoknak kötelező
Mi is lehetne hálásabb feladat annál, mint amikor egy kasszasiker filmből paródiát készíthet valaki. Az Alkonyat filmek ...

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldése: