Zene

BALATON SOUND 2014 július 12. Beszámoló

2014. 07. 14. • Szerző: farkashearer
BALATON SOUND 2014 július 12. Beszámoló

2014-ben immárom a 8. Balaton Sound került megrendezésre, amit természetesen a Journality.hu csapata sem hagyhatott ki.

Halott Pénz. Egy rapper a Soundon? Igen! Igaz volt már rá példa, nem is egy (2011-ben Snoop Dogg tette itt a tiszteletét, majd az azt követő évben a Wu-Tang Clan Soundolt egyet), de az elején ki gondolta volna ezt? Annyira elektronikus fesztiválnak indult a Sound 2007-ben. A Minden szobába kell álom című nóta hallatszódott ki, miközben befelé sétáltunk. Aztán a Hétfő, szerda, szombat, kedd,majd a Feneked a gyengém következett. „Vissza-vissza!” – skandálta a tömeg. „Játsszunk még? Azt kérdeztem, játsszunk még?” – tette fel a frontember a kötelező kérdést. Még szép! Jött is az Ugyanúgy hallasz, ami talán a legjobb számuk. Füstgép. Majd az utolsó ráadás szám: „Vannak itt lányok? Hello lányok!” Kitűnő választás volt ez is! Minden volt, ami ide illett. Jó repertoárral készült a banda. Amit sajnálhatunk, az az, hogy csak kb. egy órát zenéltek. Talán több is belefért volna ebbe a délutáni műsorsávba, ettől függetlenül szépszámú közönség gyűlt össze.

Szemlátomást a gumicsizma volt a kötelező viselet. Mondjuk a tegnapi felhőszakadást és a kisebb sártengereket látva ez nem is tűnt rossz választásnak. Szegény fehér vászoncipőm meg is sínylette a dolgot… A műanyag járólapok mondjuk jó szolgálatot tettek. Azért a csajokon picit jobban mutatott a csizma, mint a csávókon. Ne már srácok, tök gáz, hagyjátok inkább a lányoknak!  Mindenesetre a tegnapi és a tegnapelőtti heves esőzések után szombaton hétágra sütött a nap, azaz sikerült a legjobb napot kiválasztanunk.
 
Irányba vesszük a Nagyszínpadot, ahol az Irie Maffia fellépése következik. A színpad előtt a basszus keményen megüti az ember mellkasát, mi lesz itt pár órával később? A napsütésben konszolidált tömeg gyűlik össze. A zenekar egy új szerzeménnyel is előrukkolt, amit persze nagy üdvrivalgás kísért. „Kezeket fel Balaton Sound!” Nincs playback az énekes-rapes részeknél, nem úgy, mint a labdarúgó vb nyitóünnepségén, ugyebár! Az Irie Maffia kellőképp megalapozta az esti hangulatot. „Vissza-vissza!” Még egy számot nyomtak, így összesen egy óra 20 percet kaptunk az Irie Maffiából, aminek egy percéért sem volt kár!
 
Hét óra van, ideje valami vacsit nézni magunknak. Az árak idén is durván elszálltak. A sör még rendben is lenne, de a többi alkoholtartalmú nedűt horroráron kínálják, a piavödörről meg talán ne is beszéljünk... Sajnos a kaják esetében is hasonló volt a helyzet. Pizzaszeletet, majd lángost és palacsintát választottam magamnak, mindezért 1500 Ft-ot fizettem, ami nem is volt annyira vészes a többi árat figyelembe véve. Átpillantok a Tihanyi Apátságra, ahol már totál be van borulva az égbolt, és mintha esőfüggöny ereszkedne a dombokra.
 
No de vissza a Nagyszínpadra, mert a buli folytatódik, ill. sokaknak csak most kezdődik. Ennek elsőszámú felelőse pedig a svéd Sebastian Ingrosso! Még nagyobb basszus, még nagyobb tömeg, a hangulat egyre csak fokozódik. It’s party time! Pedig még csak le sem bukott a nap. Osztrák zászló, nagy számban képviseltetik magukat nálunk a sógorok. Mellette cseh, spanyol, szerb, francia lobogók villannak a tömegben. Igazi multi-kulti van itt, amit a dj is megjegyez, így köszönti az egybegyűlt nemzeteket. Mexikóiak, kanadaiak, szlovákok, svájciak, amerikaiak, ausztrálok, írek, lengyelek, és belgák. Azért egy magyar zászló is előkerül. Mindenki együtt. A zene összeköt. Ez a lényeg, nemde? Az már csak a ráadás, hogy közben meg igencsak az ínyünkre való zenét kever a lemezlovas. Holland és brazil zászló emelkedik a magasba. Ki nyer ma a vb bronzmeccsen? És a holnapi döntőben? Természetesen a német zászló sem hiányozhat. No de vissza a szetthez, ami fergetegesre sikerült. És a látványra sem lehet panaszunk, mikor pl. lángnyelvek nyaldossák a színpadot. Don’t you worry child, a pár évvel ezelőtti nagy sláger került a dj másfél órás szettjének végére.
 
Korábban szóba került a rap. Ha már rapper, akkor az amerikai Wiz Khalifa volt a mai nap egyik nagy húzóneve, akire hatalmas tömeg volt kíváncsi. Talán ostorozni fogtok érte, de én inkább a vb bronzmeccset választottam a megannyi holland és maroknyi brazil szimpatizáns mellett. Ott is nagy hangulat volt, főleg a narancsos táborban (az oranje 3-0-val simán elintézte a hazaiakat). A mérkőzés 90 perce alatt picit elvert bennünket az eső, de azért nem annyira, amennyire a selecaót a Robben vezette hollandusok. Tűzijáték! Vége a mai napnak? Á, dehogy! Diplo és Richie Hawtin még vár ránk az éjjel!
 
Plüssmaci, péniszt formáló lufi, gumibomba (nem igazi!), vasvilla, lufimajom, csakhogy a tömeg kezében feltűnő legviccesebb partikellékeket soroljam. Egy egész sor fotós nyomul be a színpad elé, hogy minél jobb képet csináljon a dj-ről. Ehhez képest Diplo produkciója elég felejthetőre sikerült, sajnos. Túl sok ütemtelen számmal és szeleteléssel készült, ami nekünk nem jött be, így kisvártatva otthagytuk az amcsit, és idő előtt át is ruccantunk a mellettünk lévő partiarénába. Itt pont az ír Matador zenélt, ami már sokkal hallgathatóbb volt, de sokan már Richie Hawtint várták. A fesztivál mai napján már korábban kitették a telt ház táblát, ez pedig így éjfél után vált igazán szembetűnővé. Iszonyat emberfolyam hömpölygött mindenütt. Nehéz volt A-ból B-be jutni, Ilyenkor veszi hasznát az ember a sajtóbelépőjének. Az aréna főbejáratát és az azzal járó heringezést tehát kihagytuk, és egy oldalsó bejáraton keresztül simán besétálhattunk a hatalmas sátorba, hogy a majd tízórás Soundolásunk levezetéseképp lazuljunk még egy kicsit a többi bulizóval.
 
Legyen tiszta a kedvenc fesztiválod! kampányt hirdettek már az idei VOLT-fesztiválon is, így a Balaton Soundról sem hiányozhatott eme kezdeményezés. Enne lényege, hogy 500 Ft szemétdíjat kell fizetnie minden vendégnek, amit akkor kap csak vissza, ha a kapott műanyag zsákot teleszedi szeméttel és azt leadja a gyűjtőponton. Cserébe visszakapja a pénzt… Mivel mi is a környezettudatosság hívei vagyunk jónak találtuk az ötletet, de sajnos ebben a formában nem sokan tettek a környezetük védelméért. Mert gondoljunk csak bele, milyen az, hogy az ember hullafáradtan hajnali háromkor elkezd egy méretes hulladékzsákkal szemét után kajtatni? Minimum vicces. Sokaknak meg egyenesen ciki. Vagy az elejétől a végéig kellett volna a szatyorral caplatnom egyik színpadról a másikra? Illetve az sem volt világos, hogy kinek a szemetét kell összeszednem, és hogy mennyit? Nekem összesen egy doboz szemetem volt, amit én magam termeltem, mert közben mindent a szelektív szemétgyűjtőbe dobtam, szóval esetemben teljesen felesleges volt a zsák kiosztása… Ennek ellenére majdnem teleszedtük azt a mások által elhullajtott hulladékkal. Ráadásul sietni is kell, mert a takarítók elég gyorsan dolgoznak, szóval ha nem vagy résen, nincs mit összeszedni! Jövőre talán már két zsákot kapunk. Egyet a műanyagnak, egyet meg a fémnek…
 
Ha ez még nem is lesz, Balaton Sound biztosan, és ha így lesz, akkor mi újra itt leszünk!
 
 
Farkas Péter

Szerző:
farkashearer
Budapest
Férfi
1983
Követem
Vad Balaton – Kibővített moziváltozat
Oscar 2018: Lady Bird (2017)
Oscar 2018: Én, Tonya – I, Tonya (2017)
Oscar 2018: Három óriásplakát Ebbing határában - Three Billboards Outside Ebbing, Missouri (2017)
Oscar 2018: A víz érintése – The Shape of Water (2017)
Oscar 2018: Szólíts a neveden – Call Me by Your Name (2017)
Oscar 2018: A legsötétebb óra – Darkest Hour (2017)
Oscar 2018: Coco (2017)
OSCAR 2018
Kincseskamrák - A csodák világa (Wunderkammer - World of Wonders)
Babadook (18+) Ausztrál kult-horror február 1-től a mozikban
A művészet templomai - Raffaello - A festőfejedelem 3D
James Cameron Terminator 2 – Az ítélet napja 3D
A művészet templomai – Forradalom: Az orosz avantgárd születése
Gemenc – Árterek világa (színes, magyar természetfilm, 60 perc, 2017)
Oscar 2017
A változatosság gyönyörködtet(?) - Esztojka Mónika kiállítása
A művészet templomai - Botticelli: Dante pokla
Oscar-esélyesek 2017 - Kaliforniai álom
Oscar-esélyesek 2017 - Utazók
Oscar-esélyesek 2017 - A fegyvertelen katona
STAR WARS VII – Az ébredő erő (2015.) - DVD-ajánló
Jön a jubileumi Balaton Sound! – 2016. július 6-10.
James Bond 007: Spectre – A Fantom visszatér (2015.) - DVD-ajánló
Oscar Nyertesek 2016
Oscar-esélyesek 2016 - Agymanók
Oscar-esélyesek 2016 - Carol
Oscar-esélyesek 2016 - A dán lány
Oscar-esélyesek 2016 - Mentőexpedíció
Oscar-esélyesek 2016 - Mad Max 4: A harag útja
Oscar-esélyesek 2016 - Kémek hídja
Oscar-esélyesek 2016 - Aljas nyolcas
Oscar-esélyesek 2016 - Saul fia
Oscar-esélyesek 2016 - A visszatérő
Vadon – Wild (2014.) - DVD ajánló
Rendíthetetlen – Unbroken (2014.) - DVD ajánló
Újra a filmvásznon! 2001: Űrodüsszeia
Oscar 2015 - Legjobb adaptált forgatókönyv: Kódjátszma – The imitation game (2014.)
MVM Siker-nap 2015.02.22.
Oscar 2015 - Legjobb film és rendező: Birdman, avagy a mellőzés meglepő ereje (2014.)
87. Oscar-gála 2015 - A díjazottak
87. Oscar-gála 2015
Siker-nap február 22-én Arnold Schwarzeneggerrel
Az üldözött (2013.) - Filmajánló
SIN CITY: Ölni tudnál érte (2014.) - Filmajánló
LUCY (2014.) - Filmajánló
FAST AND FURIOUS – HALÁLOS IRAMBAN - DVD ajánló
BALATON SOUND 2014 július 12. Beszámoló
Keszthelyi Maraton 2012 beszámoló
A Vaslady – The Iron Lady (2011.)
Pénzcsináló – Moneyball Legjobb film Oscar-jelölt 2012
A hatalom árnyékában – Legjobb adaptált forgatókönyv-jelölt
29. BALATON-átúszás: 5,2 km - Megúsztuk!
Ultrabalaton bringatúra 2011.06.25-26. - Beszámoló
VI. Balatonfüred Triatlon
A KARIB-TENGER KALÓZAI: Ismeretlen vizeken – PIRATES OF THE CARIBBEAN: On Stranger Tides (2011.)
Félmaraton, Siófok 2011. május 14. (szombat)
A Harcos – The Fighter (2010.)
Egy jobb világ – Haevnen (In a better world) (2010.)
127 ÓRA – 127 Hours (2010.)
Fekete hattyú - Black Sawn (2010.)
A félszemű – True Grit (2010.)
Közösségi háló – Social network (2010.)
Dvd ajánló: Robin Hood (2010.)
DVD ajánló:Viharsziget – Shutter Island (2009.)
EREDET – Inception (2010.)
The Road - Az út (2009.)
ITU Triatlon világbajnokság, Budapest - 2010
A bombák földjén
Prince of persia – Perzsia hercege: Az idő homokja

« Előző cikk
Következő cikk »
Sziget 2014 Korn pogó vágatlanul - Sony HDR-AS100Sziget 2014 Korn pogó vágatlanul - Sony HDR-AS100
Milyen is a zúzás a Szigeten? Pogó és fantasztikus hangulat, "belülről" ...
Magyarok a nagyszínpadon!Magyarok a nagyszínpadon!
A Sziget Fesztiválköztársaság a világ talán legsokszínűbb ;országa;, ahol egy hét alatt több mint 60 nemzet előadói fordulnak ...

Legnépszerűbb cikkek »
Az X-faktor mosolygós „cukisága” – Kováts Verával beszélgettünkAz X-faktor mosolygós ;cukisága; – Kováts Verával
Kováts Vera az X-Faktor tavalyi szériájában tűnt fel. A mindig mosolygós lány bejutott az X-faktor döntőjébe,és ott meg ...

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldése: