Komment

Bábel-effektus

2013. 08. 09. • Szerző: Gawain312
Bábel-effektus

Ha Kazinczy Ferenc ma élne, vajon miként tekintene arra a nyelvre, aminek alapjait kemény küzdelem során lefektette? Tevékenysége fényes példája annak, hogy a nyelv sem állandó, változásokon megy keresztül.

Sajnos azonban már hosszú ideje felfigyeltem egy hatalmas problémára. Olyan definíciós torzulások léptek fel a kommunikációban, amik lehetetlenné teszik a vita, ellentétes oldalak kulturált véleményütköztetésének lehetőségét. A helyzet okait keresve azt tapasztalja az ember, hogy borzasztó a fogalomzavar, ami az emberek fejében forgószélként tombol.

Sem axiómák, sem definíciók terén nem vagyunk képesek konszenzusra jutni. Napjainkra a vita jellemzője általánosan a emelkedő, gyakran rikácsolássá fajuló hangvétel. Az Arisztotelész Organon című művében világosan lefektetett szabályokat lábbal tiporják. És mindezt miért? Csak hogy erővel kényszerítsék, rendszerint téves véleményüket, ha nem is a másikra, de a résztvevő. A demagógia soha nem látott magasságba tört.
A közélet és politika világa, tagadhatatlanul ilyen színtér.
A tényferdítés, egymásra mutogatás kusza hálóján átlátni lehetetlen. Az értelem kétségbeesett sikolya is elhal a reménytelenség éjszakájában.

Mi változott meg? Mikor vált vonzóbbá az üres szólam a bizonyított érveknél? Mikor a teljesíthetetlen - valójában beteljesíteni sosem szándékolt - ígéret meggyőzőbbé? És a köz szférájában Váncsa István után szabadon az emberek a két hipotézis felállításával elképzelik, hogy jobbak és több eszük van másoknál. A legborzasztóbb az, hogy éppen itt siklik el bárminemű vita. Tiszteletet követelve, de azt meg nem adva garázdálkodnak a vitatkozó felek az Agora színpadán. Bármi nemű kontroll felé (egzempli gratia: moderátor) általános kondicionált paranoia fűtötte bizalmatlanság jellemző.
A megoldás pedig - bár kézenfekvő - olyan alaposságot igényel amit csak a cél iránt legelkötelezettebbek képesek megtenni. Az alapoktól meg kell tanulnunk újra békés vita szabályait. Erre a legcélravezetőbb egy élő egyenes adás lenne, két megbékélni képtelen, konszenzusra eleddig alkalmatlan fél bevonásával (bár tudjuk jól, hogy mindkét fél éppúgy irtózik
ettől, mintha csak iskolai bandák lennének). Egy felkészült lehetőleg magyarul is beszélő külföldi, így független és feddhetetlen moderátor, akinek kicsit több hatalma van, mint amit a szakma biztosítani tud, lefekteti az alapszabályait a vitának, amelyhez mindkét félnek tartania kell magát. Ellenkező esetben szankciók, szó megvonás lehetőségét kell biztosítani. Miután a definíciókat (példának kiváló okáért különbség tény és közlemény között), direktívákat tisztázták, méghozzá a nézők előtt, elkezdődhet a vita.

A probléma, hogy ez nem izgalmas a nézők számára. Ennek oka az igen érzéketlenné tett ingerküszöb rejtélyében keresendő. Mi az oka, hogy ma már, ha nem erőszakot szenvedélyként azonosító műsorokat lát a néző, gyakorlatilag le is áll az agya? Talán csak nem az, hogy a szenzáció lett a mánia? Olyannyira, hogy kulcsfontosságú kincseket, mint szövegértés, szóhasználat elfeledtünk. Teljesen általánossá lett a botrány, a hétköznapokat befolyásoló közéleti kérdések pedig elsikkadnak a bulvár csinnadrattájában. Pedig ez nem volt mindig így. Mi sem bizonyítja ezt szemléletesebben,
mint az a törekvés, hogy informáltnak tűnjön az ember környezete szemében. Egykor a közélet ismerete valóban komolyan jelen volt a hétköznapi emberek tudatában. Mára azonban a teljes zűrzavar közepette megmakacsolta magát az emberi agy, és az ember elfelejtette a konszenzust. Ellenben e makacsságból fakadóan képtelenekké vált új információk befogadására, amennyiben az kicsit is eltér az egyén szemléletétől. Így azonban képmutatóvá lett, tudása avítt és csak egy vektoros pályán képes elmozdulni.

A címben kreált Bábel-effektus arra kíván utalni, hogy már azonos nyelven használt szavainkat sem tudjuk egyformán felmérni és érteni. A helyzet aggasztó, mert előbb mintsem utóbb magunkra maradunk a saját nyelvünk láncaira verve, noha az a szabadságunkat hívatott megadni.


Szerző:
Gawain312
Gawain312
Budapest
Férfi
1985
Követem
A wild guess
A történetmondás jövője
Öt hangon - Pentatonix
Francia csavar - Az elismert Alföldi
Akikről nem beszélünk
Árulkodó kereső
The Piano Guys - A világ 7 csodája
Nyelv és diploma
Ponci a hős
Bábel-effektus
A gyilkosság illúziója - könyvajánló
Ayreon – The Human Equation
Villámcsapás – filmajánló
Hawking – Zseni a vásznon
Különleges alkalom
Neverwinter Online
Egyenjogúság? Kérdés?
A jó kalmár a világ jótevője - Kiállítás a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátó ipari Múzeumban
Idegenek a városban
Nyugtalanító kétség
A divat új Püthiája?
The Piano Guys
Hiányos adatok
A nézettségi hadjárat áldozatai
A munka hálója
Crescendo
Hogyan lettem hiánycikk?
Parti Nagy Lajos – Fülkefor és vidéke - Belvárosi Színház
Logikai bukfenc
Tanulás és öröm
A végéről kezdve – Bródy János – Az Illés szekerén
Ámítástechnika mesterfokon
A diákokat lelövik, ugye?
Célok és módszerek – Soron kívül
Célok és módszerek – Második rész
Tabuk nélkül
Collateral – A halál záloga
Duncan Shelley – Az igazság napja
Órák - filmajánló
Célok és módszerek - Gondolatok a diákok tüntetéséhez
Gondolatok az Útravalóhoz Müller Péter „Az élet művészete” című előadása alapján
Bohumil Vurm: Európa titkos története
Démoszthenész másképpen - A király beszéde
Müller Péter: Útravaló - Könyvajánló
Munka és magánélet
A legdrágább kincs
A nevem Khan - Film ajánló
Churchill nyomában - könyvajánló

« Előző cikk
Következő cikk »
UtazásUtazás
Felszálltam a buszra. Tömve volt, nem tudtam sehova sem ülni. Miután a sofőrnek kifizettem a jegy árát és benéztem az utastérbe, ...
FogyókúráznékFogyókúráznék
Ha az embernek nincsenek kilói fölöslegben, amiket leadjon magáról, akkor nem igazán érdeklik a fogyókúra receptek.De amikor ...

Legnépszerűbb cikkek »
Panaszlevél a hotelnekPanaszlevél a hotelnek
Köszönöm, hogy ellátogathattam Hotelükbe! Élményekkel teli éjszakámért cserébe fogadják szeretettel építő kritikámat: ...

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldése: