Itthon/Világ

Beépített főnök - Magyarország!

2012. 05. 09. • Szerző: Adams
Beépített főnök - Magyarország!

Az egyik ismeretterjesztő csatorna vasárnaponként sajátos valóságshow-t tűz műsorra, amelyben ausztrál nagyvállalatok fővezérei átlag A4-es polgárnak álcázva a saját cégükben vállalnak munkát a végrehajtó szekcióban, hogy annak a bizonyos testrésznek a másik végén helyet foglalva hatékonyabbá tevő ötletekre tegyenek szert a százemeletes irodaházból nem látható kisemberek között.

 Nem, ez nem a Crocodile Dundee Mátyás királynak öltözve sorozat, annál sokkal szofisztikáltabb. Az ötlet, hogy a válságból adódó kellemetlenségek javítását az arról mit sem tehető alkalmazottak között keresik, üdvözítő gondolat lehetne egy mesekönyv lapjain, de nem a nyers valóságban. A vállalatvezetőknek sajnos egy világválságra van szükség, hogy lealacsonyodjanak a kétkezi munkás kollégák közé, hogy ott egyszerre falszifikálják és verifikálják a menedzserek sztereotípiáit: ő is emberből van, mint a kukás, vagy a takarító melós, és hiába jár az egyik kaszinóba, a másik meg a kocsmába, mindkettőnek egy irányba dobog a szíve: a cég felé. Mindezt szinte bulváros, manipulált dramaturgiával teszik, nehogy kiüsse a biztosítékot a minimális szkepszissel rendelkező nézőből is.

Egy válság idején mindenhol jó, de legrosszabb mindig otthon: az ausztrál bérmunkás élete így is elérhetetlen vágyálomnak tűnik a kelet-európai melós szemében. Mi történne akkor, ha a sorozat egészen véletlenül kicsiny hazánkban játszódna? A következő forgatókönyvek a valóság hipotetikus konstrukcióját nyújthatják a készítőknek:
 
Első epizód:
Egy multinacionális cég főnöke árufeltöltőnek jelentkezik egy magyarországi leányvállalatánál, de a felvételi interjúkon rendre elbukik, mert nem beszéli a nyelvet.
 
Második epizód:
Egy tipikus magyar kisvállalkozó bepróbálkozik a saját cégében, s ezzel kitúrja az egyetlen alkalmazottját, és így hamar tönkremegy.
 
Harmadik epizód:
A befektető saját brókerének a gyakornokává válik, miközben mellékhatásként elfelejti a matematikai alapműveleteket, mégis shortolja a tőzsdét.
 
Negyedik epizód:
Egy képviselőt megszállja az ördög, és felhagyva a hanta-boy munkamódszerével, 24 óráig igazat szeretne mondani, de úgy jár, mint a gyermek, aki farkast kiáltott.
 
Ötödik epizód:
A rendszerváltozás végén szárba szökkent maszek (ún. ’magánszektoros’) a nagy nap reggelén álruhát és parókát ölt, ápolatlanul hagyja a 4 napos borostáját, felveszi a cége uniformisát, és úgy tesz, mint eddig: hiszen egyedül dolgozik.
 
Hatodik epizód:
A szegedi ’Csillag Szálló’ rendészeti igazgatója mákos ruhát ölt – fegyenc egyenruha – és elítéltként az étkezés alatt hibás hangtónussal és rossz akcentussal kéri a sószórót, így lebukik, és Haynau sorsára jut, ezért inkább egy serfőző céghez kéreti magát.
 
További évadok:
A fantázia és a valóság egymást megtermékenyítve végtelenített szappanoperaként termelné a jobbnál-jobb forgatókönyveket e témában…
 

Szerző:
Adams
Vicus Teuto
Férfi
1984
Követem
A Tini Titánokról, őszintén
Képregény és rajzfilmvilág II.
Derekasság a filmiparban
Ötöslottó – A bolondok adója
Mosolykát államfőnek!
Süllyesztés - Hogyan járul hozzá a mai videojáték az eltömegesedéshez
Carole Landis születésnapjára
Gondolatok a fészbúkról
A SÖTÉT LOVAG: FELEMELKEDÉS -kritika
Vámos Miklós: Marilyn Monroe csodálatos halála
Olimpikonok a TF-en. (2) Pars Krisztián
Olimpikonok a TF-en. (1) Risztov Éva
Miért gagyik a verekedős videójáték-filmadaptációk
Spanyolasz Eb-döntő
Ismeri a Szandi-mandit?
Beépített főnök - Magyarország!
Homo Politicus Hungaricus
100 éve született Sonja Henie, ’A jég királynője’
LFL, vagyis Fehérneműs Fehérszemélyek Ligája
Összefogás: bukott koncert = bukott előadók?
Magyar fiatalok külföldi munkavállalása
Angyalok és démonok Hollywoodban: Mihály arkangyal és Azazel démon
Green-Go Fest beszámoló
Városfejlesztési osztály (Parks and Recreation)
A netes pornó diszkrét (hi)bája
Világsiker magyar popzenészként
Képregény és rajzfilmvilág: Batgirl vagy Supergirl?
Magyarok az F1 viharában
Magyarok az F1 viharában, a box utca kulisszatitkai
Svindlerek (tv-sorozat) kritika
A posztmodern ember jellemrajzai III. rész
Volpone, avagy a pénz komédiája (2003)
A posztmodern ember jellemrajzai II. rész
MAN vs FOOD - Fald fel Amerikát!
A posztmodern ember jellemrajzai
Könyvajánló: Ladislav Klíma - Abszolút akarat vagyok
When Nietzsche Wept
MUSIK IST ZERFALL

« Előző cikk
Következő cikk »
A Bűvös dátum: 2012. december 22.A Bűvös dátum: 2012. december 22.
Sötétben tapogatózik mindenki e dátum körül, sokféle a vélemény róla, egyesek félnek tőle, mások nyugodtan várják, azt állítva, ...
Vége az internetnek és a szólásszabadságnak?Vége az internetnek és a szólásszabadságnak?
Az internet és a szólásszabadság végét, a nemzetközi cenzúra bevezetését látják sokan az ACTA nevű hamisítás elleni kereskedelmi ...

Legnépszerűbb cikkek »
„Felháborító! Felfértem a buszra, sőt le is tudtam ülni.” – A BKV válaszolt.;Felháborító! Felfértem a buszra, sőt le is tudtam
A BKV-nak minden bizonnyal rengeteg felháborodott levél érkezik. Arra voltam kíváncsi milyen választ kapok, ha egy teljesen ...

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldése: