Könyv

Bohumil Vurm: Európa titkos története

2012. 12. 21. • Szerző: Gawain312
Bohumil Vurm: Európa titkos története

A történelemkönyveket lehet pontatlannak nevezni, hisz azt „a győztesek írják”, mégis sok dologról, marad fenn szájhagyomány titkolt, vagy eltitkolt forrás, vagy épp más logikai megközelítést vélnek felfedezni a jelenségek közt.

 

Rögtön az elején szeretném leszögezni, hogy nem vagyok híve semmilyen összeesküvés-elméletnek, még kevésbé érdekel, ki mit akar beleképzelni a hasábokon tényként kezelt sorok mögé. Manapság Jan Assman[1] elmélete a visszaemlékezésről és a múlttal való szembenézés képességéről különösen fontos lenne.
Nem vagyok történész, csupán egy rajongó tudománykedvelő. Egy lelkes amatőr. Így érdekel, a kevésbé fejtegetett ősi tudományok, taglalása, amelyet a szakma, tények hiányában nem tehet meg. Így Bohumil Vurm Európa titkos története című trilógiája gyakori olvasmányaim közé tartozik.
Az okkultizmus, ezotéria, egyéb megfoghatatlan, gyakran sarlatánságnak kikiáltott jelenségek minőségét nem szándékom firtatni. Inkább az érdekes anekdoták, idézetek, művészeti alkotások e perspektívából látható különlegességei (például Hermész arca, amit az aranymetszés szabálya szerint alakítottak ki, vagy épp Püthagórasznak tulajdonított, kevésbé ismert Aranyszabályok).
Megismerhetünk addig ismeretlen gondolkodókat és legendás alakokat, mint Hermész Triszmegisztosz, Nagy Sándor, Saint Germain. Az építészet érdeklődőinek a rejtélyes építmények piramisok, Bábel tornya, Salamon temploma, vagy akár Atlantisz feltételezett felépítése jelenthet üdítő különlegességet. De Püthia és az eleusziszi misztériumok bemutatása sem marad el.
Az történelemkönyvekből rengeteg személyiség Platón, Szókratész, Nagy Sándor, és rengeteg ember nem épp ismert munkásságát mutatja meg Vurm egészen Churchill és Hitler vélhető ezoterikus szárnypróbálgatásáig.
A kereszténység is górcső alá kerül olyan jelenségek tekintetében, mint az eksztázis vagy elragadtatás, a kinyilatkoztatások, Simon mágus és Péter konfliktusa, de megismerhetjük a gnosztikus hagyományokat. Sőt a Dan Brown regényében is feltűnt Szent Grál felfogásaival is találkozhatunk.
Az, amit a három könyvben olvashatunk persze nem bizonyítható, semmi nem zárja ki, hogy az egész valóban sarlatánság, de abban a vonatkozásban, hogy szinte az összes tudós nevéhez lehet bizonyos ilyen irányú tevékenységet kötni, az arra mindenképp elegendő, hogy ezt az irányt legalább e felmenőket tisztelve megismerhessük. A tudomány és a spiritualitás, tekintve, hogy még önmagukkal sincsenek tisztában, máig folyamatos vitát szítanak egymással szemben, jóllehet közel sem olyan teátrálisan, mint azt a filmek és könyvek sejtetik. Ám e viták közepette derűs perceket szerezhet az olvasó számára, megismerni Püthagórasz bővebb tevékenységét, vagy épp az eretnek csoportokat és működésüket.
Azoknak javaslom ezt a könyvet, akik örömmel olvasnak okkultizmusról, ezotériáról, misztériumokról, és nem veszik túl komolyan a fenti ellentétet.

 


[1] Assman hideg emlékezet modellje azt mutatja be, ahogy az egyén képtelen szembenézni múltjával, az abban elfoglalt helyével és így a történelem sajátos átiratát hirdetve állítja be magát a körülmények a „gonosz” legyőzők áldozataként.

 


Szerző:
Gawain312
Gawain312
Budapest
Férfi
1985
Követem
A wild guess
A történetmondás jövője
Öt hangon - Pentatonix
Francia csavar - Az elismert Alföldi
Akikről nem beszélünk
Árulkodó kereső
The Piano Guys - A világ 7 csodája
Nyelv és diploma
Ponci a hős
Bábel-effektus
A gyilkosság illúziója - könyvajánló
Ayreon – The Human Equation
Villámcsapás – filmajánló
Hawking – Zseni a vásznon
Különleges alkalom
Neverwinter Online
Egyenjogúság? Kérdés?
A jó kalmár a világ jótevője - Kiállítás a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátó ipari Múzeumban
Idegenek a városban
Nyugtalanító kétség
A divat új Püthiája?
The Piano Guys
Hiányos adatok
A nézettségi hadjárat áldozatai
A munka hálója
Crescendo
Hogyan lettem hiánycikk?
Parti Nagy Lajos – Fülkefor és vidéke - Belvárosi Színház
Logikai bukfenc
Tanulás és öröm
A végéről kezdve – Bródy János – Az Illés szekerén
Ámítástechnika mesterfokon
A diákokat lelövik, ugye?
Célok és módszerek – Soron kívül
Célok és módszerek – Második rész
Tabuk nélkül
Collateral – A halál záloga
Duncan Shelley – Az igazság napja
Órák - filmajánló
Célok és módszerek - Gondolatok a diákok tüntetéséhez
Gondolatok az Útravalóhoz Müller Péter „Az élet művészete” című előadása alapján
Bohumil Vurm: Európa titkos története
Démoszthenész másképpen - A király beszéde
Müller Péter: Útravaló - Könyvajánló
Munka és magánélet
A legdrágább kincs
A nevem Khan - Film ajánló
Churchill nyomában - könyvajánló

« Előző cikk
Következő cikk »
A Fényemberek visszatértekA Fényemberek visszatértek
Szurovecz Kitti írónővel beszélgettünk a közelmúltban megjelent Fényemberek 2. A fény árnyéka című regényéről. ...
Jövőre újra...Jövőre újra
Rohanó emberek. Mindenhol karácsonyi forgatag. Fahéjas mandula csapta meg Zita orrát. Elcsábulok! Tudom, hogy elcsábulok. ...

Legnépszerűbb cikkek »
Csók - egyperces novellaCsók - egyperces novella
Egymás szemébe néztek. Lezuhantak az esőcseppek, olyan lassan, mintha lassítva lenne az egész élet. És lassítva is volt ...

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldése: