Ki-kicsoda

Bojár Sándor

2010. 06. 02.

Magyar fényképész, sajtófotós, számos történelmi jelentőségű kép készítése fűződik nevéhez.

 

1914. augusztus 16.-án született Szegeden. 1932-ben érettségizett, még ebben az évben megszerezte a mestervizsgáját a fényképész iskolában. 1934-től az Esti Kurír fotóriportere. Fő munkaterülete a riportfényképezés, és a sajtófotók készítése. 1939-től a Színházi Magazin közli képeit.
Inkey Tibornál tanult és dolgozott a szakmai képesítésért, de a háborús események közbeszóltak, behívták frontszolgálatra. A háború után lépett be a Magyar Újságírók Országos Szövetségébe, és a Magyar Távirati Iroda fotográfusa lett, és 1948-tól számos vezető magyar lap munkatársa. Dolgozott a Színháznak, a Magyar Napnak, a Képes Sportnak, az Ország Világnak végül az Autó-Motornak. 1956-ban a Magyar Fotóművészek Szövetségének alapító tagja.
Képei történelmi jelentőségűek. A nemzetközi viszályoktól és közéleti viharoktól sújtott XX. században képes maradt politikailag elfogulatlanul, hitelesen megragadni az eseményeket. Sajnos rengeteg képe pusztult el a világháború alatt, az MTI archívumban tárolt képek nagy része megkopott, az 56’os képeit a Belügyminisztérium vitte el. Megörökítette a walesi herceg 1935-ös látogatását, Horthyt, Szakasitsot, Rákosit, Kádárt és más politikusokat, közéleti személyiségeket. Kodály Zoltánt az Operaházban. Jelen volt Bárdossy László volt miniszterelnök kivégzésénél. Az első Kossuth díj átadásánál, és a Kossuth téri eseményeknél 1956. október 25.-én. Nem pusztán sajtófotókat készített, hanem valódi fotóművészeti alkotásokat hozott létre, aminek természetesen az idő haladtával történeti értéke is felértékelődik.
1976-ban nyugdíjba vonult, mégis aktív maradt, ez idő tájban már az Autó-Motornak készített képanyagokat. 2 könyve is megjelent Sportfényképezés, és Fél évszázad pillanatai címen.
Hosszú élete során számos díjjal jutalmazták munkásságát:
  • 1956, 1970: Árvízvédelemért-kitüntetés
  • 1971: A Haza Szolgálatáért ezüstérem
  • 1975: Nemzetközi Fotóművészek Szövetségének kitüntetettje
  • 1977: Munka Érdemrend bronz fokozata
  • 1981: MM nívódíja
  • 1986: Szocialista Kultúráért
  • 1991: Balázs Béla-díj
  • 1998: Aranytoll
Megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjét, a Magyar Fotóművészek Szövetségétől életműdíját már nagyon betegen tudta csak átvenni.
2000. Január 31.-én hunyt el.
 
wikipedia alapján

 


« Előző cikk
Következő cikk »
Balogh Rudolf
Fényképész, sajtófotós, a "magyar stílus" megteremtője. A róla elnevezett díj, az egyik legrangosabb hazai elismerés. ...
Robert CapaRobert Capa
Magyar származású világhírű fényképész, haditudósító. Világfi, Ingrid Bergman egykori szeretője. Normandiai partraszálláskor ...