Sport

Botrány: csalás a sakk Bundesligában?

2012. 11. 26. • Szerző: zsherczeg
Botrány: csalás a sakk Bundesligában?

Néhány napja a német sakkozóktól volt tele a média. A sakknagymester Falko Bindrich visszautasította, hogy a mérkőzését vezető bíró megnézze mobiltelefonját. A játékvezető azért akart sort keríteni az ellenőrzésre, mert Bindrich a Sebastian Siebrecht ellen játszott parti alatt legalább három alkalommal a mellékhelyiségbe vonult. A kérdés jogos az olvasó részéről, hogy vajon az előző napi vacsora feküdte meg a német gyomrát, vagy az okostelefonjára illesztett sakkprogram miatt volt gyakori látogatás?

 

Az eset a második fordulóban történt. A németek 20 éves versenyzője a harmadik wc látogatásakor szembe találta magát a játékvezetővel, de Falko a bíró kérésére nem adta át ellenőrzésre telefonját. A történet végére a németet eltiltották, mivel a Bundesliga szabályzata világosan fogalmaz, hogy futó játék alatt a versenyzők nem használhatják elektronikus eszközeik, beleértve mobiltelefonjukat sem, kivéve bírói jóváhagyással. Amennyiben felmerül, hogy a játékos tiltott technikát alkalmaz, abban az esetben a versenyzőnek az eszközt a játékvezető részére át kell adnia ellenőrzésre. Aki a szabályokat nem tartja be, büntetéssel sújtható.
Úgy látszik, a német előrehaladottak a technikában, ugyanis idén nyáron szintén náluk volt már egy hasonló eset. Akkor Christoph Natsidis kétéves eltiltást harcolt ki magának, aki szintén éppen Sebastian Siebrecht ellen játszott partija alkalmával nem a sorsra bízva a végkimenetelt, okostelefonjával csalt. A játékvezető a készülék ellenőrzésekor futó sakkprogramot észlelt a telefonon. Natsidis elismerte, hogy nem tisztességesen játszott, és elnézést kért mindenkitől. 
 
A játékvezető szerint
Van-e magyarázat rá, hogy miért a Siebrecht elleni mérkőzésen csalnak a játékosok? Egy nappal az eset előtt ugyanis még Pavel Tregubov ellen pontot szerzett, komoly segítséget nyújtva ezzel csapatának a végső győzelem eléréséhez. Dieter von Hafen versenybíró a Bundesliga weboldalán kifejtette véleményét, elmondta, hogy Tregubov tájékoztatta őt a Bindrich ellen játszott mérkőzés közben, hogy ellenfele feltűnően rég felállt az asztaltól, és nem találja őt. Ekkor elindult a mosdó irányába, és észlelte, hogy Bindrich már távozóban van a wc-ről. A játékvezető ekkor ígéretet tett Tregubovnak, hogy különös figyelemmel kíséri Bindrichet, és az egyre sűrűbbé váló illemhelyre való látogatásait.
Ebben vérzett el a 20 éves német, ugyanis a játékostársa észlelése után a játékos további két alkalommal is telefonos segítséget kért, majd a versenyt követő napon a Siebrecht ellen játszott meccse alatt ismét felhívta magára a bíró figyelmét, aki ekkor már nem ment el szó nélkül a nyilvánvaló csalás mellett, és készüléke ellenőrzésére való átadására kérte meg. A német köszönte szépen, de nem adta át a telefont. Ezután a bíró megkérte Falkot, hogy vessen néhány pillantást a Bundesliga versenyszabályaira, ugyanis amit ő tesz, az teljesen ellentétes az abban leírtakkal. A beszélgetés végén Bindrich beismerte a csalást, és hogy sakkprogram van a készüléken, ám elmondása szerint csak az előző napi versenyelemzések vannak. A játékvezető még mindig próbálta kihúzni a németet a szorult helyzetéből, és felajánlotta opcióként, hogy amennyiben a készüléket odaadja csapatkapitányának, abban az esetben folytathatja tovább a versenyt. Ám Bindrich meggyőzhetetlen volt, így a bíró döntött: a pont az ellenfélhez került.
A csapatkapitány az alábbiakat nyilatkozta a történtekről: "Bindrich tisztázhatta volna magát, ám ezt nem tette meg, mellyel alátámasztotta a csalás gyanúját. Versenyzőnk nem csak magának okozott komoly károkat, hanem a egyesületének is, továbbá a Sakk Bundesligának, valamint a sakknak, mint sportnak. Meg kell jegyeznem, hogy érzéseim szerint, a fiatal sakkozó nem volt tisztában tette súlyával."

A versenyző álláspontja alapján
"A Tregubov elleni küzdelem során a parti az elképzeléseim alapján haladt. Néhány héttel ezelőtt pontosan ugyanezt a meccset játszottam Istratescu ellen. Ezután eszembe jutott a Jobava-Kunin első osztrák Bundesligában játszott parti elemzése, ahol fehér játszi könnyedséggel nyert. Tehát a játékot megismételtem, de sajnos az előny megszerzése után rosszul játszottam. Pavel ezért nagyon haragudott rám.
Vasárnap Siebrecht volt az ellenfelem. A parti kezdete után egy órával másodszor mentem ki az illemhelyiségre. Véleményem szerint ez a reggeli órákban természetes dolog az embereknél.. Szeretném magam tisztázni, a játékot nem csalás miatt nem folytathattam, hanem mert nem járultam hozzá a mobilom ellenőrzéséhez. Ennek több oka is van. Egyik oldalról sérti a privát szférámat, másik oldalról pedig üzleti titkok és képek találhatók a készüléken. Nem szerettem volna kockáztatni azt, hogy netán ezek a privát információk kikerüljenek a sajtóba."
Azt, hogy ki kinek ad igazat, rábízom az olvasóra. Bár kétségtelenül érdekes, vagy inkább érdektelen hozzáállás az egyik legnívósabb versenyen privát szférára hivatkozni egy játékosnak. Mindesetre nehéz elképzelni, hogy a játékvezető a családi fotóalbumot szerette volna megtekinteni. A nyilatkozatokból azonban gyorsan kiderült, hogy a német helyett legalább csapatának kapitánya belátta a problémát, amikor azt nyilatkozta, hogy itt nem kizárólag saját magának okozott a versenyzőjük bonyodalmat, hanem a sakknak, mint sportnak..

Bindirch és Tregubov Fotó: Kai Hombrecher

 


Szerző:
zsherczeg
Veresegyház

1988
Követem

« Előző cikk
Következő cikk »
Magyar Pankrátorok: MurlockMagyar Pankrátorok: Murlock
Legújabb rovatunkban a hazánkban egyre népszerűbb pankrátorokat faggatjuk múltjukról, jelenükről, és jövőbeli terveikről. ...
Tripla vagy semmi: Vettel vs. AlonsoTripla vagy semmi: Vettel vs. Alonso
Az idei szezon kétségkívül az egyik legizgalmasabb a F1 történetében. Olyannyira felejthetetlen, hogy észre sem vettük, ...

Legnépszerűbb cikkek »
Adrenalin Extrém Hétvége, KunmadárAdrenalin Extrém Hétvége, Kunmadár
Augusztus 16-18 között került megrendezésre a Kunmadarasi Extrém Hétvége, ami ezúttal is tartogatott meglepetéseket. ...

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldése: