Kultúra/Kiállítás

Bűbájos Boszorkánymúzeum

2012. 02. 28. • Szerző: Krissz
Bűbájos Boszorkánymúzeum

Manapság, ha valaki tudomást szerez arról, hogy Budapesten, a Visegrádi utcában létezik egy Boszorkánymúzeum, feltehetően szkeptikusan eltöpreng azon, vajon mit is takarhat ez a szó. Mi utánajártunk, és határozottan állíthatom, nem egy mágikus, csúf gonosz boszorkákat felsorakoztató vértócsás barlanggal szembesültünk.

 

Iván Anita és párja Iván Szabolcs a Boszorkányseprű Kulturális Egyesület alapítói barátságosan fogadtak minket, s készségesen végigvezettek az értékes tárlaton. A Boszorkánymúzeum egy valódi kulturális utazás az emberiség természeti világképének kialakulásától a sámánizmuson keresztül, a magyar gyógyító asszonyok ősi praktikáktól gazdag világáig. Betekintést nyertünk az ősi magyar hitvilág néprajzi ismeretanyagába, történelmi eseményekbe, a falusi boszorkányok alkalmazott szelleműző és orvoslási technikáiba, megismerhettünk olyan tárgyakat, eszközöket, gyógynövényeket, melyeket mindennapi életükben használtak. Mindezeken kívül olyan érdekességeket is megtudtunk, melyek a népi ünnepi hagyományokkal, természetfeletti lényekkel, vagy a mai Wicca mozgalommal kapcsolatosak. A kiállítás interaktív, bármit közelről megnézhet, megtapinthat a látogató. Sőt, hogy még misztikusabbá tegyék az élményt, a vendég apró elemlámpát kap a kezébe, hogy a teljesen sötét termek titkait maga fedezhesse fel. Aki a tárlatvezetés után még jobban szeretne elmélyedni a boszorkányok életmódjában, az bátran válogathat a számos kézműves program, egyéni foglalkozás, tudományos előadás és az Ezerjófű Varázsbazár kínálata közül.
 
Feltettem néhány kérdést Anitának, a tárlatvezetőnek.
Honnan jött az ötlet a Boszorkánymúzeum létrehozására?
Elődleges ötletem onnan jött, hogy én nagyon régóta foglalkozom ezzel a témával, de mindig azt látom, hogy az embereket megosztja ez a téma, mert van, aki fanatikusan hisz ebben az egészben, és van a másik fele, aki ódzkodik tőle, mert valami gonosz, rossz, pénzlehúzós dolog. Azt szeretném megmutatni, hogy mi ennek a valós oldala. Célom, hogy az emberek átlássák ezt a részét a magyar kultúrának. A magyar kultúrának ez egy olyan része, amit az ember sehol máshol nem lát. Sem a Skanzenban, sem a Néprajzi Múzeumban, sehol. Egészben, így, ahogy le van vezetve ez a tárlat, így nem lehet látni.
 
Mire számíthat az, aki ellátogat ide? Kulturális élményre. Ha szereti a kultúrát, akkor szórakoztató lesz számára. Valamelyik része mindig megfogja az embereket. Nagyon sokan jöttek már vissza, akik szkeptikusok voltak.
 
Milyen szolgáltatásokat kínáltok a látogatóknak? Vannak saját előadásaink, tavaly volt egy Halloween-i előadásunk, most lesz egy egyiptológiai előadás, kifejezetten kitérve a temetkezési szokásokra. Mi is igyekszünk minél színesebbé tenni ezt az egészet. Idén szeretnénk elindítani egy napközis táboroztatást, kint a természetben, hogy a gyermek jobban megismerje a magyar hagyományokat, szedjen gyógynövényt, tudja, hogy azt hogy kell felhasználni. Plusz a kézműves foglalkozások, ahol ugyanúgy, ahogy itt, hazaviheti azt, amit elkészített.
Folyamatos a tárlatvezetés. Itt nincs olyan, hogy az ember bemegy és lófrálgat a múzeumban, hanem kap mindig egy interakciót. Ezt azért tartom fontosnak, mert kiírogathatnám A4-es papírokra, hogy mi mit jelent, de senki nem olvasná el. Van idegen nyelvű tárlatvezetésünk is angol, francia nyelven, most szerveződik az olasz és a spanyol. Vannak egyéni foglalkozások. Van egy külsősünk, aki a rúnákkal foglalkozik. Van tarot tanácsadás, kártyajóslás, életvezetési tanácsok, tanácsok a betegségekkel, szomatikus problémákkal kapcsolatban, csakratisztítás, energetizálás, dobterápia, tehát elég széleskörű ilyen szempontból.
 
Milyen termékeket kínáltok a bazárban? Megpróbáltunk egy olyan termékcsoportot összerakni, amely nem verseny mások számára teljes mértékben. Ez a boszorkányság világa. Mi olyasmit árulunk, amit más nem árul ilyen boltokban. A magyar analógiás gyógymódokhoz kapcsolódóan más hasonló mágiával foglalkozó boltok nem árulnak magyar készítményeket, pl. keverékeket, ásványokat, főleg nem ilyen olcsó áron. Próbálunk egy elérhető árat biztosítani.
 
Milyen távlati terveitek vannak a múzeummal kapcsolatban? Most van egy kis problémánk. A pincének nem mi vagyunk a tulajdonosa, szívességi használatban van nálunk. Most a tulajdonos azt mondta, hogy ő inkább eladná ezt a pincét. Elkezdtünk támogatókat keresni, akik segíthetnek abban, hogy vagy megvásároljuk ezt a pincét, vagy kapjunk egy másik helyet.
 
Akinek ez a beszámoló felkeltette érdeklődését, bővebb információkat és pontos elérhetőségeket találhat a Boszorkánymúzeum honlapján: www.boszorkanymuzeum.hu-n.
 
Schlezák Krisztina

 


Szerző:
Krissz


0
Követem


« Előző cikk
Következő cikk »
Senki sem tökéletes, avagy nincs, aki hűvösen szeretiSenki sem tökéletes, avagy nincs, aki hűvösen szereti
A RaM Colosseum új produkciója, a Van aki forrón szereti zenés paródiája már a színpadon. ...
Új Robin Hood a színpadon. Még a gázárakat is simán lenyomja!Új Robin Hood a színpadon. Még a gázárakat is simán
Tudtátok –e kedves olvasók, hogy Robin Hood nem csak egy egyszerű, képzeletbeli hős, aki kiáll a jóért és megóvja ...

Legnépszerűbb cikkek »
Rémisztetették már halálra? És tízszer egymás után?
Horrorszínház BudapestRémisztetették már halálra? És tízszer egymás után?Horrorszínház
Hölgyeim és Uraim! Minden kedves vendégét túláradó borzongással várja Európa legsokkolóbb rémületgyára, a budapesti horrorszínház! ...

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldése: