Itthon/Világ

Bunkós-ka te drága

2011. 02. 19. • Szerző: hoporty
Bunkós-ka te drága

Sokaknak ismerős lehet a jelentet, melyben a borostás rosszarcú, gonosztekintetű bandita az utcasarkon, egy kőkerítés tövében lapul, hogy a kezében lévő jellegzetes formájú bunkósbottal jól fejbe kólinthassa áldozatát.

Szerencsére manapság, csak villámtréfák képsorain lehet ilyet látni és ott is inkább a támadó jár pórul.

De vajon miből készül az útonálló munkaeszköze?
- Egy keményfa ágából- mondhatnánk. Ez igaz, de mégis, mitől lesz az egyik vége bunkós?
A válasz egyszerű. Keresni kell egy barkócafát. Annak ágát tavasszal több helyen be kell metszi, megszurkálni és őszre el is készül a bunkósbot.
A sérülések helyén ugyanis kemény görcsöket, dudorokat növeszt a fa. Ettől nyeri el az eszköz a különleges formáját.
 
Ez a Magyarországon is elterjedt növény többnyire a középhegységekben dombvidékeken fordul elő. A berkenye nemzetségbe tartozik. Közép magas (15-20 méter), lombhullató, széles koronájú fafaj. Fiatalon a törzse szürkés színű sima, mely korosodásával barázdássá és barnává válik. Termése 2-3 cm. nagyságú almatermés, melynek savanykás íze van. Nyersen is fogyasztható, de a benne lévő paraszorbinsav miatt nagy mennyiségben mérgező. A XVII. századi Angliában a sör ízesítésére használták, de Európa szerte megtalálható volt a piacokon. Nyersen, szósznak, vagy befőttnek elkészítve fogyasztották. Egyes fajták terméseiből lekvárt, vagy pálinkát készítettek, a főzéssel ugyanis elpárolgott a paraszorbin.
A berkenye könnyen kereszteződik más növényfajokkal, így számtalan állandósult köztes fajok léteznek Hazánkban leginkább az említetten kívül a házi-, lisztes-, budai-, vagy madárberkenye az elterjedtebb.
Ez utóbbival a városból alig kimozduló ember is találkozhat, mivel manapság egyre gyakrabban telepítik utcákba, parkokba díszfának.
Ha valaki mégis igazi hiteles bunkósbotot szeretne, annak háta mögött kell hagyni a várost egyszer tavasszal, másodízben ősszel és mindenképpen vigyázva nehogy az erdész furkósbotjával találja szembe magát. A barkócaberkenyét 2000-ben az év fájának választották.
 
Kutakodásaim során már csak arra nem találtam választ, vajon a nógrádi vár szomszédságában található Berkenye településünk nevének eredete köthető-e a növényhez?

 


Szerző:
hoporty
Budapest
Férfi
1971
Követem

« Előző cikk
Következő cikk »

Legnépszerűbb cikkek »
„Felháborító! Felfértem a buszra, sőt le is tudtam ülni.” – A BKV válaszolt.;Felháborító! Felfértem a buszra, sőt le is tudtam
A BKV-nak minden bizonnyal rengeteg felháborodott levél érkezik. Arra voltam kíváncsi milyen választ kapok, ha egy teljesen ...

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldése: