Ki-kicsoda

Cannes-i fesztivál

2013. 01. 22.
Cannes-i fesztivál

Az idők folyamán több névvel is futott filmfesztivál, amelyet a franciaországi Cannes-ban tartanak meg minden év májusában. Fődíja az Arany Pálma, de mint minden fesztiválnál, több tucat díj is átadásra kerül.

 Az Oscar-díjtól eltekintve (amely főleg csak a felszínességről és a látványról szól) Cannes-ban több filmhez köthető szakmai fórum fut a fesztivállal (pld: Rendezők kéthete, Filmvásár, Kritikusok Hete, stb.) egy időben.

A Velencei Nemzetközi Filmfesztivál ellenében jött létre, ahol is a harmincas évek végétől rendre a fasiszta Olaszország és a náci Németország részrehajlóvá tette az ottani zsűrit - viszont 1953-ig kizárólag francia zsűritagok voltak Cannes-ban... -. A háború után ugyan megszűnt ellenrendezvény lenni, az időpontok átütemezésével mindkét fesztivál újra nemzetközivé válhatott. A Filmvásárnak – ahol az alkotók közvetlenül érintkezhetnek a filmforgalmazókkal és a befektetőkkel – köszönhetően a Cannes-i fesztivál a filmipar legfontosabb alkalma, ill. a művészeti értékrendszere miatt a filmek esztétikai értékére teszik a hangsúlyt, nem a látványra és a haszonra.

Azért nem kell félteni a francia filmmustrát, a botrányok és a ’véletlenül’ kibuggyanó sztármellek melegágya.


« Előző cikk
Következő cikk »
Arany Pálma-díj (Palme d'or)Arany Pálma-díj (Palme d'or)
A franciaországi Cannes-i filmfesztivál áhított nagydíja, eredetét tekintve a város címermotívumából származik. Többszöri ...

Legnépszerűbb cikkek »
Lumière fivérek Lumière fivérek
Auguste (1862-1954) és Louis (1864-1948) francia feltalálók, a fényképészeti berendezések gyártásának úttörői, ők tervezték ...

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldése: