Könyv

Churchill nyomában - könyvajánló

2012. 10. 13. • Szerző: Gawain312
Churchill nyomában - könyvajánló

Nem is olyan rég kezembe került Christian Graf von Krockow Churchill; Korrajz a 20. századról című műve. A politológia tudománya nem egyszerűen szenvedélyem, közéleti és politikai érdeklődésem az egykori brit miniszterelnök és más kiemelkedő személyek módszerei miatt lángol szüntelen alig húszéves korom óta. Nagy élvezet számomra egy példaképem életének megismerése. Élménybeszámolót írni róla sem kevésbé méltó elfoglaltság.

 

Az mindenképpen fontos szempont, hogy ez a könyv nem csak az ismert legendás eseteket és anekdotákat mutatja be. A szerző részletekbe menően elemzi mindazon körülményeket, amiket átélve lett Churchill az a sokak által vitatott, mégis elsöprő képességű figura, aki a második világháborún átsegítette a szabad világot. Számomra mindez elképesztő, mi több tündérmesébe illő.
A könyv formája elbeszélő, történet formában emlékezik meg a főhős életének állomásairól, több ízben idézve Churchill műveiből. Érdekes első személyben olvasni az iskolai problémákról, az érdektelenségről tanulmányai iránt, az elszigeteltségről, a nélkülözöttségről, távolságtartásról, a magányról, ami egész iskolás korát jellemezte. Ám megismerhetjük kalandos életének elejét, a szintén kevésbé ismert hadnagyéveket. Krockow Az élet, mint kaland címet adta ennek a fejezetnek. És kétségtelen, hadnagyként már kezdetekben is több elismerést, és sikert ért el, mint addigi életében. Kiváló példa minderre, hogy a világ számos pontján harcolt (Kuba, India határvidéke, Szudán) és talán méltatlanul ismeretlen a búr fogságból való szökése. A tettei lenyűgöző és erős, nem megalkuvó jellemet tükröztek.
S bár politikája tele van kétes, vitatott, vagy akár helytelenített döntésekkel. Képességei többször bizonyultak egy ország puszta túlélése nélkülözhetetlen feltételeinek. A zsarnokság minden formája ellen küzdött, taktikusan, a rendelkezésére álló források ésszerű felhasználásával. Ismerve politikáját, felmerülhet a párthűtlenség kérdése. Azt a tényt azonban semmi nem árnyékolhatja be, hogy ideje korán felismerte a fenyegetéseket, Hitler és később Sztálin esetében is igaz ez.
Mindazoknak tudom ajánlani a kötetet, akik képesek több perspektívából vizsgálni a történelmet, vagy hozzám hasonlóan szeretnék megismerni egy különleges gondolkodású ember életét. A személyes tapasztalatom, hogy e könyv olvasása közben elragadott a vágy utazni, keresni azon helyzeteket, ahol képességeim és tudásom a leghasznosabbaknak bizonyulnak. Remélem, nem én vagyok az egyetlen, aki Churchill életét megismerve ugyanígy érez.

 


Szerző:
Gawain312
Gawain312
Budapest
Férfi
1985
Követem
A wild guess
A történetmondás jövője
Öt hangon - Pentatonix
Francia csavar - Az elismert Alföldi
Akikről nem beszélünk
Árulkodó kereső
The Piano Guys - A világ 7 csodája
Nyelv és diploma
Ponci a hős
Bábel-effektus
A gyilkosság illúziója - könyvajánló
Ayreon – The Human Equation
Villámcsapás – filmajánló
Hawking – Zseni a vásznon
Különleges alkalom
Neverwinter Online
Egyenjogúság? Kérdés?
A jó kalmár a világ jótevője - Kiállítás a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátó ipari Múzeumban
Idegenek a városban
Nyugtalanító kétség
A divat új Püthiája?
The Piano Guys
Hiányos adatok
A nézettségi hadjárat áldozatai
A munka hálója
Crescendo
Hogyan lettem hiánycikk?
Parti Nagy Lajos – Fülkefor és vidéke - Belvárosi Színház
Logikai bukfenc
Tanulás és öröm
A végéről kezdve – Bródy János – Az Illés szekerén
Ámítástechnika mesterfokon
A diákokat lelövik, ugye?
Célok és módszerek – Soron kívül
Célok és módszerek – Második rész
Tabuk nélkül
Collateral – A halál záloga
Duncan Shelley – Az igazság napja
Órák - filmajánló
Célok és módszerek - Gondolatok a diákok tüntetéséhez
Gondolatok az Útravalóhoz Müller Péter „Az élet művészete” című előadása alapján
Bohumil Vurm: Európa titkos története
Démoszthenész másképpen - A király beszéde
Müller Péter: Útravaló - Könyvajánló
Munka és magánélet
A legdrágább kincs
A nevem Khan - Film ajánló
Churchill nyomában - könyvajánló

« Előző cikk
Következő cikk »
In memoriam ÖrkényIn memoriam Örkény
Abszurd, groteszk, keserűség és nevetés, meg persze a dobozok. 100 éve született a fekete humor magyarországi nagykövete, ...
Ötven boldog évÖtven boldog év
A belvárosi kicsi parkocska maga volt az ékszersziget. Olyan gyönyörűen pompázott, hogy aki odatévedt, nem is akarta elhinni, ...

Legnépszerűbb cikkek »
Csók - egyperces novellaCsók - egyperces novella
Egymás szemébe néztek. Lezuhantak az esőcseppek, olyan lassan, mintha lassítva lenne az egész élet. És lassítva is volt ...

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldése: