Kultúra/Kiállítás

Cirque du Sziget

2016. 07. 24.
Cirque du Sziget

A Cirque du Sziget helyszín egyedi produkciókkal és látványos előadásokkal készül. Nem szükséges hangsúlyozni, hogy a Sziget sokkal több, mint egy szimpla zenei fesztivál.

A Cirque du Sziget helyszín tavalyi hatalmas sikerével, 2016-ban a cirkuszi előadások nem egy, hanem két, egyenként közel 640 fő befogadására alkalmas sátorban, valamint a mellettük felállított szabadtéri színpadon kapnak helyet. Olyan nagyszerű, nemzetközileg is elismert újcirkuszi társulatok produkciói kerültek be a műsorba, mint a Soap (D), a Circa (AUS), a Marcel et ses drôles de femmes (F), a Les Dudes (CAN), vagy éppen a Quebeci Cirkusz Iskola közös estje a Baross Imre Artistaképző növendékeivel. A híres hazai cirkusztársulat, a Recirquel ugyancsak fellép a fesztiválon. A Cirque du Sziget előadásait augusztus 11-16-án, 15:30 és 01:15 között tekinthetik meg a fesztiválozók. A programok minden nap a szabadtéri színpadon kezdődnek, majd a két cirkuszi sátorban felváltva mutatják be a darabokat késő délután, valamint a Nagyszínpad koncertjeit követően, továbbá a helyszín programját minden nap egy félórás tűzzsonglőr show zárja.

·           Soap (More Promotions - D)

Markus Pabst és Maximilian Rambaek 2007-ben, a színpadot egy hatalmas fürdőszobává varázsolva állították össze a darabot, kombinálva két, korábban összeegyeztethetetlennek hitt dolgot: az akrobatikát és a fürdőkádakat. Talán nehéz elképzelni, de attól még igaz: 7 fürdőkád igenis lehet színes, vicces és látványos, nem is beszélve a bennük, rajtuk és körülöttük zajló nagyszerű mutatványokról, melyeket a fesztiválozók is megtekinthetnek minden nap 23:30-tól. Cirkusz, színház és vígopera briliáns ötvözete a darab, mely során annyi víz kerül a színpadra, amennyi csak lehetséges, időről-időre eláztatva a fellépőket (akik között egyaránt található légtornász, akrobata, zsonglőr, énekes és táncos) és megadva mindent, ami a nagyszerű szórakozáshoz szükséges.

·           Circa (AUS): Beyond

Mindig van egy választóvonal emberek és állatok, ésszerűség és őrültség, a logikus gondolatok és az álmok között. Lépjük át ezeket a választóvonalakat a CIRCA társulatával! Lendületes cirkuszi mutatványokra, komplex zenei aláfestésre, önfeledt szórakozásra és az élményre számíthatunk, hogy sosem tudhatjuk, éppen milyen helyszínen találjukmagunkat: kabaréban, állatkertben, elmegyógyintézetben vagy éppen a színpadon.  A társulat hét művésze augusztus 11-16. között minden nap 18.00-tól tárja fel a lelkét és keresi az egyensúlyt a választóvonalakon.

·           Québec Circus School (CAN): La Souche

A Quebeci Cirkusz Iskola tanulóit arra kérték, hogy állítsanak össze egy darabot a szakterületüknek és a személyiségüknek megfelelően úgy, hogy nem töltenek a feladattal 20 óránál többet. Az előadás címe La Souche egy, az iskolához közeli pub neve, ahol a tanulók szoktak találkozni. Ez adott ihletet a darabjuk elkészítéséhez. Az eredményt mindenki megnézheti a Szigeten.

·           Baross Imre Artistaképző: A labda

Egy varázslabda pezsdíti fel a Baross Imre Artistaképző tanulóinak egyhangúnak látszó életét, ami nem pusztán megvilágítja a fellépőket, de ahogy kézről-kézre adják, újabb és újabb érzelmeket hoz felszínre, menekülésre bíztat, kibékíti az ellentéteket vagy éppen önzetlenségre sarkall. A Baross Imre Artistaképző és a Québeci Cirkusz Iskola kombinált előadása megtekinthető augusztus 11-16. között minden nap 16:30-tól.

·           Marcel et ses drôles de femmes (F): Miss Dolly

Miss Dolly látványos cirkuszi produkciója különleges módon ötvözi az érzékiséget, a szép és förtelmes elemeket, almákat, humort, abszurditást, légtornász mutatványokat és a szél erejét minden nap 17:30-as kezdéssel a szabadtéri színpadon.

·           Les Dudes (CAN): Let’s do this!

Zsonglőrködni könnyű – kis gyakorlással bárki megtanulhatja. Még talán valaki vállán zsonglőrködni sem olyan bonyolult. De amikor egy monocikli és némi tűz is bekerül a képbe, az eredmény nagyszerű vagy éppen katasztrofális lesz. A kanadai Les Dudes duó minden nap 15:30-kor mutatja meg a trükköt a szabadtéri színpadon.

·           Recirquel: Párizs éjjel

A Recirquel társulat Vági Bence rendező-koreográfus vezetésével magyar artistákból alakult 2012-ben Budapesten. Legfontosabb célkitűzése, hogy megismertessen a világgal egy közép-kelet-európai, magyar újcirkusz irányzatot. A társulat a magyar cirkuszművészet erős technikai tudását és hagyományait megőrizve dolgozik a műfaj megújításán, amelyben az artisták mellett egyaránt hangsúlyos a zene, a tánc, az ének és a színház. A Párizs éjjel a harmincas évek perzselő varietévilágát tárja elénk annak minden érzékiségével, bájával és tiltott vágyaival megbolondítva, így téve felejthetetlenné az előadást. A közönség a színpadon és annak közelében elhelyezett asztaloknál foglal helyet, ezzel az előadóművészek és nézők közötti távolság eltűnik, a mutatványok a nézők közvetlen környezetében zajlanak. Kiváló dzsessz zenészek, énekesek, táncosok és csodás cirkuszművészek segítenek feltárni a hőn áhított párizsi éjszakák titkait minden nap 23:00-tól a Cirque du Sziget helyszínen.


« Előző cikk
Következő cikk »
A változatosság gyönyörködtet(?) - Esztojka Mónika kiállításaA változatosság gyönyörködtet(?) - Esztojka Mónika
Esztojka Mónika grafikus, alkotásait változatos technikai megoldások és tematika jellemezi. A kiállítás címe is erre utal, ...
Magyar művészek és a számítógép

Egy kiállítás rekonstrukciójaMagyar művészek és a számítógépEgy kiállítás rekonstrukciója
2016. június 24. – augusztus 21.Magyar Nemzeti Galéria ...

Legnépszerűbb cikkek »
Rémisztetették már halálra? És tízszer egymás után?
Horrorszínház BudapestRémisztetették már halálra? És tízszer egymás után?Horrorszínház
Hölgyeim és Uraim! Minden kedves vendégét túláradó borzongással várja Európa legsokkolóbb rémületgyára, a budapesti horrorszínház! ...

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldése: