Itthon/Világ

Darwin-díj: A különösen ügyetlen halál tudománya

2012. 03. 24. • Szerző: Ani8825
Darwin-díj: A különösen ügyetlen halál tudománya

Létezik egy olyan kitüntetés, amilyre senki sem vágyik. Ez az elismerés a Darwin-díj.

 A Darwin-díj egy olyan kitüntetés, amelyet különösen ügyetlen, képtelen halált halt személyek kapnak. Ez az elismerés egyfajta tisztelgés Charles Darwin előtt. Darwinnak van egy híres elmélete, amely a természetes kiválasztódásról szól. E szerint az ügyetlenül meghalt emberek „szívességet tesznek” az emberiségnek azzal, hogy nem örökítik tovább a saját ostobaságukat majdani gyermekeikre. A díjat 1994-ben alapították. A hivatalos honlapot készítő Wendy Northcutt fogalmazta meg a díj elnyeréséhez szükséges pontokat. Ennek tükrében lássuk, milyen feltételeknek kell megfelelni ahhoz, hogy jelöljenek valakit erre a különleges kitüntetésre.

Egy a jelöltnek -mi sem természetesebb ennél - halottnak kell lennie, vagy legalábbis el kell veszítenie a szaporodóképességét.
Kettes szabály. A jelöltnek az amerikai autóvezetői korhatár felett és mentálisan egészségesnek kell lennie. Wendy Northcutt az olyan jelölést minden esetben kizárja, amely valódi mentális problémából adódó sérülést vagy halálesetet takar. Az alapító szerint az ilyen jellegű sérülés esetleg halál inkább tragikus, mint szórakoztató.
A harmadik pont szerint a jelölt halálának saját hibájából kell bekövetkeznie.
Négyes szabály. Az eseménynek különlegesnek kell lennie.
Végezetül, az esetet bizonyítani szükséges. A kritériumok közül ez utóbbi a legfontosabb. A nevezési pontok idővel tovább bővültek. Olyan eset NEM LEHET JELÖLT, amelyben ártatlan emberek is megsérültek. Valamint amit szándékosan okoztak. Az utóbbi szabállyal szeretnék megelőzni, hogy valaki szándékosan tegyen kárt magában csak azért, hogy elnyerje a díjat, és az azzal járó dicsőséget.
Gondoltam egy merészet és elképzeltem én kiket jelölnék a díjra. Következzen most a listám első öt helyezettje. A jelölteket filmekből kölcsönöztem.
  1. Végső állomás 1. szereplői
  2. Végső állomás 2. szereplői (kivéve, akik életben maradtak)
  3. Végső állomás 3. szereplői
  4. Végső állomás 4. szereplői
  5. Brigitta (Kántor Zsuzsa) a Barátok Közt egyik ex szereplője
Íme, az indoklásom. Bár kissé egyhangúnak tűnhet, hogy az első négy helyre a Végső állomás című mozifilm szereplőit tettem, de ők minden szempontból tökéletes jelöltek. Az ötödik helyezett számomra két okból kedves. Egy, hogy magyar, a másik mert igazán egyedi élet befejezés, mert a sorozat szereplője egy éppen szerelés alatt lévő lift aknájába lépett véletlenül, de inkább a saját figyelmetlensége miatt.
A Darwin-díj történetében eddig jó néhány különleges haláleset fordult elő. Szemezgessünk ezekből néhányat:
1994-ben díjaztak egy amerikai férfit, aki ingyen üdítőitalért addig rángatta a kóla automatát, míg az végül ráborult és agyonütötte.
Egy Mario Malerba nevű orvvadász lelőtt egy a feje fölött kiálló sziklán lévő szarvast. Pechjére az állat rázuhant és a vadász belehalt.
Egy Sri Lanka-i férfi magas feszültségű trafóról próbált rágyújtani a cigarettájára. Az áram természetesen agyoncsapta.
Írországban meghalt egy nő, aki németjuhász fajtájú kutyával közösült. A halál okaként a kutya spermáját jelölték, meg amelyre a hölgy allergiás volt.
További történeteket lehet találni az Internet humor és viccoldalain. A sztorikat kiadják újságokban és magazinokban is. A témával több könyv is foglalkozik, amik főként gyűjtemények. Maga az alapító is elég sokat írt. Film is készült a kitüntetésről, Darwin-díj- Halni tudni kell címmel.
      Zárásként szeretnék köszönetet mondani az eddigi összes Darwin-díj nyertesnek. Köszönöm, hogy nem örökítettétek tovább a saját ostobaságotokat. Nyugodjatok békében.
 
Forrás:

 


Szerző:
Ani8825
Ani8825
Paks

1988
Követem
Szerelem: mennyi öröm és mennyi kín... Duncan Shelley, Kate Brooks: Amer első halála - Könyvajánló
Duncan Shelley: Amer tánca - Könyvajánló
Duncan Shelley: Amer hite - Könyvajánló
A Fényemberek visszatértek
Tinédzser szörnyeteg
Terror az iskolában
Másság
Jön a Gyémántfiú 2. !
Forma 1 - Monacói Nagydíj A biztonsági verseny
Formula 1 Spanyol Nagydíj : Az első venezuelai győztes
Formula 1 - Bahreini Nagydíj Vettel visszatért az élre, bravúrosan vezettek a Lotusok
Formula 1 - Kínai Nagydíj Nico Rosberg elsöprő rajt-cél győzelmet aratott
Interjú a vámpírral (Film kritika)
Darwin-díj: A különösen ügyetlen halál tudománya
Formula 1 - Az Ausztrál Nagydíj egy rajongó szemével
Burokban élünk?
A nevetés
2012 - Apokalipszis; Pusztulás vagy teljes átalakulás?


« Előző cikk
Következő cikk »
Vége az internetnek és a szólásszabadságnak?Vége az internetnek és a szólásszabadságnak?
Az internet és a szólásszabadság végét, a nemzetközi cenzúra bevezetését látják sokan az ACTA nevű hamisítás elleni kereskedelmi ...
2012 - Apokalipszis; Pusztulás vagy teljes átalakulás?
2012 - Apokalipszis; Pusztulás vagy teljes átalakulás?
Az ősi maják már megjósolták: 2012.december 21-én a világ véget ér. Viszont, talán nem szükséges rögtön a legrosszabbra ...

Legnépszerűbb cikkek »
„Felháborító! Felfértem a buszra, sőt le is tudtam ülni.” – A BKV válaszolt.;Felháborító! Felfértem a buszra, sőt le is tudtam
A BKV-nak minden bizonnyal rengeteg felháborodott levél érkezik. Arra voltam kíváncsi milyen választ kapok, ha egy teljesen ...

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldése: