Technika/Életmód

Deákné B. Katalin: Mire nevelitek a gyerekeiteket? - Könyvajánló

2012. 11. 28. • Szerző: yudy
Deákné B. Katalin: Mire nevelitek a gyerekeiteket? - Könyvajánló

Amikor egy párnak megszületik a gyermeke, abban a pillanatban szülővé lesz. De hogyan válhatunk szülővé? Ebben próbál meg segítséget nyújtani nekünk Deákné B. Katalin Mire nevelitek a gyerekeiteket? című könyvében. A könyv a Tudatos szülő sorozat keretében jelent meg.

 

Deákné B. Katalin pedagógus, szakíró, akinek már több mint 27 éves tapasztalat van a háta mögött. Nagyon sok pedagógiai könyv írója.
Nevéhez kötődik például az Anya taníts engem! Tornamesék, Mi lenne ha…? Kíváncsiak Könyve, de a sort még sokáig folytathatnánk.
 
A Tudatos Szülő Nevelési Módszer megálmodója. Véleménye szerint a liberális szellemű, szabályok és kötöttségek nélküli nevelés kudarcot vallott. Munkájával nem titkoltan az a célja, hogy a szülőknek irányt mutasson, hogy hogyan kell gyermekeiket úgy nevelni, hogy visszatérjenek az igazi értékrendhez.
Így vall saját magáról, munkájáról:
 „A pályafutásom során, de gyermekeim tanulási problémái kapcsán is volt lehetőségem megtapasztalni, milyen nagy jelentősége van annak, hogy megtaláljuk a gyermek számára leghatékonyabb tanulási módszert. Sok kis nebuló sikere vagy sikertelensége azon áll vagy bukik, hogy a szülő vagy a pedagógus, esetleg egy segítő megmutatja-e a lehetőségeket, amivel az ismeretanyag elsajátítása hatékonnyá válhat.
Nagyon lényeges a szülők tanuláshoz való hozzáállása, a gyermek eredményeinek értékelése, hiszen ez ad motivációt a nehézségek legyőzéséhez.”
Könyveivel segítséget kíván nyújtani a gyermeknevelés különböző területeihez, mint a helyes viselkedés, az erkölcsi normák átadása és a képességfejlesztés. És segítség alatt valóban segítséget lehet érteni, nem csupán elméleti tanácsokat.
Konkrét útmutatást nyújt: egyszerűen alkalmazható tudnivalókat és módszereket mutat be, amelyek segítségével a szülők a gyermekeik intellektuális fejlődését, a helyes viselkedés kialakítását eredményesebbé tehetik.
Külön fejezetet kap az első három hónap, a három hónapos kortól egy éves korig terjedő időszak, az egyéves kortól hároméves korig terjedő ciklus, majd az óvodáskor.
Az egyes periódusokon belül megismerteti az életszakasz főbb jellemzőit, a helyes és a helytelen viselkedést. A gyermek korszakra jellemző gondolkodását. Segítséget nyújt a gyermek viselkedésének irányításához. A mellékletben játékötleteket találunk korosztályok szerinti gyűjtésben.
A könyv végén egy különböző szempontok alapján összeállított 25 kérdésből álló teszt található, melynek kitöltésével annak megítéléséhez kap segítséget a szülő, hogy gyermeke mennyire iskolaérett.
Záró gondolatul álljon itt a könyv nyitó gondolata:
 
Ha elölről kezdhetném a gyermeknevelést,
fenyegetés helyett festegetésre használnám a kezemet.
Példálózás helyett példát mutatnék.
Nem siettetném a gyereket, hanem hozzá sietnék.
Nem a nagyokost játszanám, hanem okosan játszanék.
Komolykodás helyett komolyan venném a vidámságot.
Kirándulnék, sárkányt eregetnék,
Réten kószálnék, bámulnám a csillagokat.
A civakodás helyett a babusgatásra összpontosítanék.
Nem erőszakoskodnék a gyerekkel, hanem a lekét erősíteném.
Előbb az önbizalmát építeném, azután a házamat.
Kevesebben beszélnék a hatalom szeretetéről
és többet a szeretet hatalmáról.
 
Diane Loomansa

 


Szerző:
yudy
Budapest

1901
Követem

« Előző cikk
Következő cikk »
Munka és magánéletMunka és magánélet
Az ismerőseimnél végzett igényfelmérés érdekes eredményt hozott. Két különösen fontos témát is megjelöltek, amiről örömmel ...
Szenvedély vagy életforma?Szenvedély vagy életforma?
Talán a legérdekesebb olvasmány, ha egy megtörtént esetet tartasz a kezedben. Lehet a téma nem kötődik az érdeklődési köreidhez, ...

Legnépszerűbb cikkek »
Kis írógép történelemKis írógép történelem
Manapság a számítógép szinte teljesen kiszorította, de a mai napig vannak hívei és főleg gyűjtői. Az írógép sok változáson ...

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldése: