Film

Démoszthenész másképpen - A király beszéde

2012. 12. 17. • Szerző: Gawain312
Démoszthenész másképpen - A király beszéde

Hosszú ideje A király beszéde volt az egyetlen mozifilm, amit moziban voltam hajlandó megnézni. Az azóta eltelt időben gyakran visszaidézem jeles pillanatait. A párommal egy pár hete arról beszélgettünk, milyen jótékony hatást gyakorol rám, az egyes filmek mondanivaló-ja. Akkor kérdezte meg, hogy ha már pontosan idézem a benne elhangzó Shakespeare soro-kat, és kulcsfontosságú gondolatait, miért nem írom meg ennek a filmnek a recenzióját?

Bár félelemmel, mégis beleegyeztem, hogy nyomába eredek ennek a műnek, és leírom, mit sikerült leszűrnöm belőle.

Mekkora terhet ró ránk, ha nagy elődök, jelentős hátrányú ivadékai vagyunk? Kezdetben ez Bertie-t (Colin Firth) csupán az olyan, számára ijesztő helyzetekben gyötörte, amikor apja nevében kellett felszólalnia.

Jelentheti-e egy probléma, mint a dadogás azt, hogy kevesebbek, méltatlanok vagyunk családunkhoz? Vagy esetleg ez mind csupán a létezés kényszerű velejárója azoknak, akik nem voltak elég erősek, megküzdeni saját erejükből kínzó démonaikkal?

És vajon az az ember, aki tapasztalatait és eredményeit állítja szembe a képzettség központú világgal, kevesebb lenne, mint a doktor, aki jobb ötlete nem lévén inkább régi legendát próbál gyakorlatba ültetni? Emlékeimbe idézem az ebben a filmben az admiralitás első lordjaként feltűnő Winston Churchill példáját, aki csak egy huszárhadnagyként érte el mindazt, ami ma legendává emeli személyét.

Mekkora szeretet és nyugalom lehet az, ami a démont elűzi és ahol a dadogás a szabadság hangjává nemesül? Látni a gyermek II. Erzsébetet és húgát, bepillantani világukba, magyarázatokat fedezni fel, hogy aztán újabb kérdésekbe fussunk…

Lionel Logue (Geoffrey Rush), egy másodosztályú színész az ausztrál gyarmatról, szokatlan módon pótolja színpadi sikereit. A beszéd technikájának trükkjeivel segít azokon az embereken, akiket fájdalmasan különböztet meg a beszéd képességének akadályoztatása.

De mi történik, ha tragikus hirtelenséggel egy feszült ember nyakába szakad két teher is? Már pedig York hercegének ezzel kell szembe néznie. A történelem az V. György királyt követő VIII. Edward király uralmáról nem fog vaskos bestsellereket megtölteni, míg ellenben más viselt dolgairól már eddig is értesülhetett az érdeklődő. A lemondásában éppen Bertie javára cselekszik, akinek ezt követően még fontosabb szerepet tölt be Logue és tevékenysége.

Balszerencsések lennének ezek a fordulatok? Vagy épp egy olyan eset, amikor a tehetséget pusztán a szorongás kiváltotta jelenség gátolja? Hol ér véget a dadogós Bertie és hol hangzik fel VI. György király a második világháború hangja? Milyen sajátos viszony kell férj és feleség között, hogy egy férfi hallgatni tanuljon arra az emberre, aki mellette kötelezte el magát? És valóban rendkívüli lenne mindez? Amikor a film kulcsfontosságú jelenetében egy bizonytalan, de szükség idején tétlenül ülni nem bíró férfi a mikrofon mögé áll, minden kérdésre felel azzal a beszéddel, amivel a szabad világ védelmének nevében belép a háború mezejére.

S hogy két ember, akiket egy világ választ el, mire képesek együtt, azt a barátság, a közös munka, a szokatlan helyzetek mutatják meg.

Ha imádod a filmeket, és elsőként szeretnél további filmajánlóinkról értesülni, lájkold Facebook oldalunkat:

 


Szerző:
Gawain312
Gawain312
Budapest
Férfi
1985
Követem
A wild guess
A történetmondás jövője
Öt hangon - Pentatonix
Francia csavar - Az elismert Alföldi
Akikről nem beszélünk
Árulkodó kereső
The Piano Guys - A világ 7 csodája
Nyelv és diploma
Ponci a hős
Bábel-effektus
A gyilkosság illúziója - könyvajánló
Ayreon – The Human Equation
Villámcsapás – filmajánló
Hawking – Zseni a vásznon
Különleges alkalom
Neverwinter Online
Egyenjogúság? Kérdés?
A jó kalmár a világ jótevője - Kiállítás a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátó ipari Múzeumban
Idegenek a városban
Nyugtalanító kétség
A divat új Püthiája?
The Piano Guys
Hiányos adatok
A nézettségi hadjárat áldozatai
A munka hálója
Crescendo
Hogyan lettem hiánycikk?
Parti Nagy Lajos – Fülkefor és vidéke - Belvárosi Színház
Logikai bukfenc
Tanulás és öröm
A végéről kezdve – Bródy János – Az Illés szekerén
Ámítástechnika mesterfokon
A diákokat lelövik, ugye?
Célok és módszerek – Soron kívül
Célok és módszerek – Második rész
Tabuk nélkül
Collateral – A halál záloga
Duncan Shelley – Az igazság napja
Órák - filmajánló
Célok és módszerek - Gondolatok a diákok tüntetéséhez
Gondolatok az Útravalóhoz Müller Péter „Az élet művészete” című előadása alapján
Bohumil Vurm: Európa titkos története
Démoszthenész másképpen - A király beszéde
Müller Péter: Útravaló - Könyvajánló
Munka és magánélet
A legdrágább kincs
A nevem Khan - Film ajánló
Churchill nyomában - könyvajánló

« Előző cikk
Következő cikk »
A hobbit: Váratlan utazás - KritikaA hobbit: Váratlan utazás - Kritika
Kilenc éve már, hogy a fantasy-irodalom ékköve a mozivásznon is befejeztetett. Tolkien világa azonban sokkal többet rejt ...
Égből pottyant mikulás -  színes, magyarul beszélő, német vígjátékÉgből pottyant mikulás - színes, magyarul beszélő,
A történet Bajorországban játszódik karácsony idején, amikor rövidek a nappalok mint a zokni, és hosszúak az éjszakák, mint ...

Legnépszerűbb cikkek »
Vámpíros film – Alkonyat fanoknak kötelezőVámpíros film – Alkonyat fanoknak kötelező
Mi is lehetne hálásabb feladat annál, mint amikor egy kasszasiker filmből paródiát készíthet valaki. Az Alkonyat filmek ...

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldése: