Kultúra/Kiállítás

Drámaírástól a színpadig

2014. 11. 01.
Drámaírástól a színpadig

Ha valaki valaha írásra szánja rá magát, kikerülhetetlenné válik számára, hogy találkozzon az irodalmi műfajok széles skálájával. Némelyek nem tetszenek – vagy épp nem fekszenek – majd neki, másokért fanatizmusig rajong.

A dráma összetett, egyszerre színpadi mű és irodalmi alkotás. Ez a kettősség a megítélésében is tükröződik, mert valljuk be: a drámát nem könnyű olvasni. Mint ahogyan írni sem az. A kortárs drámának nincs központja, nincs átfogó szervezete, nem tömörülnek csoportokba a drámaírók.
 
A drámaírás látszólag magányos feladat. Éppen ezért nagyon fontos, hogy ez a sok kis magányos harcos – akik szeretnék megmutatni drámáikban a csupasz valóság nagyszerűségét és kicsinyességét – felszínre tudjon törni, és életképes tudjon maradni a rengeteg klasszikus és értékes alkotás között.
 
DrámaTéka Drámaműhely. Egy még ismeretlenül csengő név, ahol ez megvalósulhat. A csapat nem a spanyol viaszt hivatott feltalálni, sőt, még helyet sem kér magának az irodalmi palettán. Alkot és formálódik, újat hoz létre. Valami kimondatlan ars poétika rejtőzik benne, pontosabban fiatal, sokszor még tizenéves drámakedvelők életszemlélete, amit jelenetekbe, színművekbe gyúrnak.
 
Érdekes ezeknek a fiataloknak az életútja. Sokan – mint ahogy Lezó Nóra is – a színház közelében nőttek fel, szüleik, testvéreik is színházi emberek, ám az a karnyújtásnyi szakadék mindig előttük volt. Mások a teljes ismeretlenségből, önerőből igyekeznek felkapaszkodni, újságírással, novellák, versek alkotásával próbáltak eddig maradandót alkotni. Egészen mások pedig pusztán érdeklődésből, a színház iránt érzett szeretetből csatlakoznak.
 
Mindenkinek helye van itt. És nem pusztán azért, mert a csapatszemlélet szerint tehetségtelen író nem létezik, hanem mert végül mindenki megtalálja itt a számításait. Aki még nem, azt természetesen mindig visszavárják. Hogy mit jelent ez? Kevés az, hogy pusztán csak rámutatunk valakire, hogy te tehetséges vagy, és az írás iránti érzék sokáig repíti. A Tékában dolgozni kell. Gyakorolni és megmérettetni, mert pusztán így válhat valakiből szakmailag hiteles, irodalmi értéket mérlegelni tudó drámaíró.
 
Hogy mit nevezünk jelen esetben irodalmi értéknek, arról hosszan lehetne vitatkozni, a fogalom itt főképp arra irányul, hogy aki a Tékából „kiröppen”, és várakozásainak megfelelően később nagyszínpadra ír majd darabokat, annak igénye legyen magas szakmai színvonalon alkotni.
 
El lehet-e érni mindezt autodidakta módon? Erre nincsenek válaszok, így megint csak az egyéni élettörténetekre támaszkodhatunk. Egy biztos, aki belép a Tékába, a lehető legtöbb segítséget kapja ahhoz, hogy munkája még jobb legyen.
 
Ami igazán megkülönbözteti sok ma ismert szervezettől, hogy nyitott. Bárki, bármikor csatlakozhat, küldhet műveket, részt vehet a pályázataikon, és véleményezheti a többi művet. Sőt, nem pusztán írók jelentkezhetnek, hisz a csoport a kapu a színpad és az alkotó között.
 
És hogy valódi, komoly szervezetté alakul-e ez a kezdeményezés? Nem tudható. Annyi azonban bizonyos, hogy a fiatal drámaíró-nemzedék már készen áll, hogy egy szellemében és tartalmában teljesen új kortárs drámairodalmat hozzon létre, mely példamutató lehet a következő generációk számára.


« Előző cikk
Következő cikk »
Komikus és megrendítő előadásra készül az Orlai Produkciós IrodaKomikus és megrendítő előadásra készül az Orlai Produkciós
Sok nevetésre, egy olasz családra és egy generációs problémára számíthatnak az Orlai Produkciós Iroda következő bemutatójának ...
Esőember - Utoljára az Orlai Produkciónál
Esőember - Utoljára az Orlai Produkciónál
2014 végén lekerül az Orlai Produkciós Iroda repertoárjáról a nagysikerű Esőember című előadás, új filmes produkció vélhető ...

Legnépszerűbb cikkek »
Rémisztetették már halálra? És tízszer egymás után?
Horrorszínház BudapestRémisztetették már halálra? És tízszer egymás után?Horrorszínház
Hölgyeim és Uraim! Minden kedves vendégét túláradó borzongással várja Európa legsokkolóbb rémületgyára, a budapesti horrorszínház! ...

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldése: