Könyv

Duncan Shelley: A félelem íze - Könyvkritika

2013. 06. 01. • Szerző: NSI16
Duncan Shelley: A félelem íze - Könyvkritika

Amikor a kortárs magyar szórakoztató irodalomról beszélünk egy társaságban, sokan csak lenéző legyintéssel jelzik kiábrándultságukat a témából. Ahogyan a magyar filmipart is évek óta sikk lett szidni, ugyanez igaz a magyar szórakoztató irodalom jelenkori képviselőire, személyes véleményem szerint: nem alaptalanul. Időről-időre akad azonban olyan író, aki képes elkeseredettségünk egére némi fénysugarat varázsolni. Duncan Shelley pedig ezek közé a művészek közé tartozik.

 

Az angolszász írói álnéven több mint tizenöt éve publikáló Shelley olyan sikerkönyvek szerzője, mint az Elme gyilkosai trilógia, vagy éppen az Amer-sorozat. Shelleytől nem áll távol a fantázia világa, előszeretettel kalandozik a sci-fi és a fantasy mezsgyéjén. Az író legújabb könyve, a Félelem íze, a Paktum trilógia első kötete, vérbeli science fiction.
A világot háttérből irányító egyik legbefolyásosabb titkos társaság (The Order) megállapodást köt az emberiséget potenciális ételkülönlegességnek tekintő földönkívüli idegen fajjal: Az idegenek huszonhétmillió kilogramm emberhúst vadászhatnak, és gyűjthetnek be évente a Földről, cserében a titkos társaság legfelsőbb vezetői örök fiatalságot, és két olyan nagyvárost kapnak, amelyekbe az idegenek nem teszik be a lábukat. A paktum létrejön és a híradások hamarosan tömeges eltűnésektől lesznek hangosak. Egyik pillanatról a másikra válnak semmivé ezerfős tömegek, minden nyom nélkül, a hatóságok pedig tanácstalanok. Az amerikai kormány titkosszolgálatainak legelitebb szakértőit, a hadsereg a legjobb katonáit, a magánemberek pedig profi nyomolvasókat, vadászokat állítanak rá az ügyre, eleinte úgy tűnik, sikertelenül.
Idővel kimondatlanul is, egy különleges csapat formálódik, amelynek egyetlen célja van: felderíteni a rejtélyt és megvédeni az emberiséget a rá leselkedő végveszélytől. A csapat tagjai Miss Nina Key, a világ legprofibb (kissé paranoid hajlamokkal rendelkező) magándetektívje, Shub-Niggurath a múlt nélküli gyilkos kamaszlány (mintha csak a Ha/ver című film Hit Girl-jét látnánk), a magányos sztalker „Szellem” Harkov, és Jasmine „Jazz” Delacruz ezredes, a kérlelhetetlen zöldsapkás főtiszt. A „csapat” tagjainak története egymással párhuzamosan fut, ám a regény végére a szála összeérnek, hogy együtt vehessék fel a harcot a titokzatos idegenekkel a wilkrogokkal. A könyv lapjain haladva az az érzése támad az embernek, hogy ezek a jól megírt karakterek külön-külön is megállnák a helyüket egy önálló történetben, így azonban együtt rendkívüli izgalmakat tartogatnak a gyanútlan olvasók számára.
Shelley általam eddig ismert stílusa ismételten átüt a regényen keresztül: hihetetlen precizitással bemutatott helyszínleírások, a pániktól, tömeges katasztrófától való félelem, a veszély megoldásának keresése, az ösztöneire hagyatkozó, vadászó ember, a háttérhatalmak és titkosszolgálatok hitelesnek tűnő bemutatása mind olyan témák, amelyek valamilyen formában a szerző korábbi műveiben már korábban is fel-feltünedeztek.
A Félelem íze nem csak izgalmas és rejtélyes sci-fi, hanem morális kérdéseket is feszegető paranoid thriller is.
Maga az alaptörténet azonban nem újdonság, a filmritkaságokat kedvelők talán emlékeznek a Gyűrűk Ura trilógiát megfilmesítő Peter Jackson korábbi kultikus amatőr filmjének, a Bad Taste (Ízlésficam) alapgondolata visszaköszön: Egy földönkívüli gyorsétterem-lánc területi képviselői a különlegesen finom emberhús begyűjtésére a földre érkeznek, öltönyös, emberi külsőt öltve, ám mielőtt a föld értelmes lakossága galaktikus Big Mac-ben végezhetné, ellenálló fiatalok egy csoportja felveszi velük a harcot. A Magyarországon kevéssé ismert amatőr sci-fi már húsz évvel ezelőtt is kiemelkedő, bűnös szórakozást kínált, Shelley műve pedig a kidolgozott háttértörténettel, az érdekesen megírt szereplőkkel jelentősen emeli a tétet. Ha a Félelem Ízét megfilmesítenék, biztos vagyok benne, hogy a Bad Taste-nél kultikusabb státuszba emelkedne a filmrajongók körében is.
A Félelem íze feszesen megírt, izgalmakban bővelkedő fantasztikus történet abból a fajtából, ami után a világ sci-fi rajongóinak jelentős része mind a tíz ujját megnyalhatja. A regény megvalósítása körül bábáskodó Brooks Kiadó-t pedig külön dicséret illeti a könyv letisztult és igényes megvalósításáért.
Duncan Shelley hősei Miss Nina szellemi vezetésével a Félelem ízében felvették a harcot az idegen hatalommal, ám a Föld bolygót fenyegető veszély nem múlt el, sőt, a végső kipusztulás lehetősége minden eddiginél valószínűbbé vált. Izgatottan várom a Paktum trilógia további részeit, hiszen hamarosan kezdetét veszi a Vadászidény!
 

 

 


Szerző:
NSI16
Budapest
Férfi
1986
Követem
Árpa Attila: Holtomiglan kritika
Széles Sándor: A halálraítélt - könyvkritika
Takács Hajnal: Az asszony verve
Réti László: Vérvonal
Réti László: A Hasonmás kritika
A zuglói rendőrökkel folytatta világrekordját a sakkmesternő!
Mobil Rendőrörsöt avattak Zuglóban!
Beszámoló a POFOSZ központi 56-os ünnepségéről
Réti László: Az Elnök kritika
Vitézavatás 2013: Beszámoló
Emberközeli élmény, nyugodt környezetben- Pihenés a Hotel Ametystben
Ragyogott és mégsem korgott – Háromnapos örömünnep a Matyóföldi Folklórfesztiválon
Duncan Shelley: A félelem íze - Könyvkritika
Réti László: A parfümőr - könyvajánló
Michelisz Norbert harmadikként ért célba a Túraautó VB szlovákiai futamán. Interjú
Az örök hazafi - Arany Tibor
Murder: A Gyilkos Tárlat- Élménybeszámoló
Egy nehézségekkel teli életút: Forgács János, szabadságharcos
Duncan Shelley: A Pokol Kézikönyve I. - Könyvajánló
A világűr meghódítása: Három dimenziós előadás a TIT Planetáriumban
Réti László: Célpont Párizsban - könyvajánló
Kitaszítva-befogadva: Kiállítás 1956-ról
Duncan Shelley: Egy konspirátor feljegyzései - Könyvajánló
A fotózás szerelmese
Réti László: Kaméleon
Glenn Doman- Janet Doman: Hogyan sokszorozzuk meg gyermekünk intelligenciáját?
Hazánkba látogatott a Wing Tsun Kung-Fu Nagymestere
30 év a Kardok Bűvöletében
1956:56 - Dokumentumfilm készült a Szabadság Hőseiről
Sikerrel rendezték meg az I. Független Nemzeti Filmfesztivált
Sikermusical hódít a közönség soraiban: Pesti srácok
Jégbe fagyva -Megnyitotta kapuit Magyarország első jégbárja!
Egyenruhások a pályán: Filmet forgattak napjaink katonasportolóiról.
Folklór és a Funky találkozása: Bemutatkozik a FolkFunk Superstars.
Interjú egy 1956-os hős rendőr, hadtörténész unokájával
Film készült a világrekorder vitéz Sinka Brigitta magyar sakkmester életéről

« Előző cikk
Következő cikk »
És ő válaszul megírta Az accrai kéziratokat – Paulo Coelho, könyvajánlóÉs ő válaszul megírta Az accrai kéziratokat –
Mi az élet? Mi hajt bennünket? Mi a magány és mi a szépség? Miért félünk a változástól? Hogyan tudunk önmagunk korlátain ...
Andrew Matthews: Nevelj boldog tinédzsert! - könyvajánló a nemzetközi bestsellerhezAndrew Matthews: Nevelj boldog tinédzsert! - könyvajánló
Szexuális zaklatás. Lelki terror. Csúfolódás és kiközösítés. Felvágott erek. Mindannyian átéltünk, vagy végignéztünk iskolai ...

Legnépszerűbb cikkek »
Csók - egyperces novellaCsók - egyperces novella
Egymás szemébe néztek. Lezuhantak az esőcseppek, olyan lassan, mintha lassítva lenne az egész élet. És lassítva is volt ...

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldése: