Zene

Egy pszichedelikus énekes az X-faktor színpadáról – Oltyán Attilával beszélgettünk

2012. 05. 06. • Szerző: Széles Gábor László
Egy pszichedelikus énekes az X-faktor színpadáról – Oltyán Attilával beszélgettünk

Oltyán Attila az X-faktor tavalyi szériájában tűnt fel pszichedelikus előadásával.Az énekessel beszélgettem a pályája kezdetéről, az X-faktorról,korábbi együtteséről, a Black Tweedről, no meg a Zooropeans-ről és a jövőről.

Mikor és hogyan kezdődött az énekkel való kapcsolata ? Kik tanították?

Már gyerekkorom óta volt kapcsolatom az énekléssel. Ugyanúgy ahogy sokakat engem is beraktak az általános iskolai énekkarba, ahova nagyon nem volt kedvem járogatni és végül mellőztem is az odajárást. Közben én néha énekelgettem magamnak, meg hát ugye énekórán kötelező volt és végül 13 évesen egy megyei énekversenyre nevezett be az énektanár ahol 2. helyezést értem el.
17 éves koromig a nyilvánosság előtt nem is énekeltem. Néha, ha tetszett egy dal, megtanultam és hazafelé sétálva énekelgettem, illetve néha a barátaimnak is megmutattam, akiknek tetszett. De akkor még nem gondoltam arra, hogy ez az, amit én szeretnék csinálni.
Aztán 2007-ben egy pannonhalmi amatőr színházi társulatba teljesen véletlenül bekerültem, és végül folytattam is, mert a társaság is jó volt és tetszett úgy az egész. Ezzel párhuzamosan elkezdtem járni a győri Nemzeti Színház Stúdióba is. Kis idő elteltével rájöttem arra, hogy ez az, amivel szeretnék foglalkozni az életemben. A színpad, a közönség és úgy az egész atmoszféra felkapott engem.
Ebben a pannonhalmi társulatban egy musicalt kezdtünk el csinálni. Volt a társulatnak egy énektanára, aki hetente járt le hozzánk és segített a hangképzésben. Én még ezek után is úgy gondoltam, hogy inkább színészettel szeretnék foglalkozni, mint az énekkel... 2007 augusztusában felköltöztem Budapestre, és minden hétvégén járogattam le a színházba. Ez egészen 2008 márciusáig működött is, de sajnos egy idő után megterhelőnek éreztem azt, hogy én minden hétvégén 150 km-t oda vissza leutazzak.
Ezek után karaoke bulikba jártam, ahol lehetőségem volt a gyakorlásra. Én ekkor még mindig úgy voltam vele, hogy színészettel szeretnék foglalkozni és az ének csak egy hobbi számomra. Voltak lehetőségeim színészetben, pl.: 2009-ben a Jóban rosszban c. sorozat epizódszereplője voltam 3 rész erejéig, illetve az Echo TV-n egy bűnügyi műsor egyik állandó szereplője voltam, ahol különböző bűnügyi eseteket illusztráltunk. Ezt kb. másfél éven keresztül csináltam, kisebb-nagyobb rendszerességgel.
Ez idő alatt ismerkedtem meg a U2 együttes zenéivel. Az ő zenéjük és Bono személye, színpadi jelenléte számomra meghatározó.
Karaoke bulikon 90%-ban U2-dalokat énekelgettem és így jutott el a telefonszámom az együtteshez is.
2010-ben felkeresett engem az együttesünk szólógitárosa, és ekkor alakult meg a Zooropeans, akikkel U2-dalok feldolgozásait adtuk elő. Innentől kezdve egyre inkább azt éreztem, hogy a zene és az éneklés áll hozzám a legközelebb, és ez a mai napig töretlenül bennem van.
 
 Miért jelentkezett az X-faktorba?
 
Ezt a kérdést utoljára az X-Faktor jelentkezési lapján olvastam és akkor is sokat gondolkodtam a kérdésen.
Általában miért jelentkezik az ember egy tehetségkutatóba? Van pár kategória...
Én személy szerint azért jelentkeztem, mert szerettem volna a "garázszenélésből" kitörni, egy kicsit magasabb szinten zenélni, mint addig. Szerettem volna, hogy minél több ember megismerje azt, amit csinálok... Nekem a legfontosabb dolog az, hogy az emberek ne azért szeressenek, aki vagyok, meg amilyen vagyok, hanem azért amit csinálok. Azt úgysem tudják hogy valójában milyen is vagyok, csak a közvetlen környezetemben lévő emberek. Nem tudok és nem is akarok "mindenki haverja" lenni.
Még annyit, hogy nyilván emlékszik mindenki, hogy én voltam az "őrült, ijesztő" versenyző. (Nevet.) Szerintem egy dalt nem csak elénekelni kell, hanem tudni kell előadni is, és véleményem szerint mindenki őrült valamilyen szinten ebben a "szakmában".  
 
Zenekarát, a Black Tweedet annak idején az X-faktor színpadán is megcsodálhatta a nagyérdemű. Mesélne erről?

2010 szeptemberében alakult meg a Zooropeans. Az együttesünk nevét a U2 ihlette meg, hiszen 1993-ban megjelent egy lemezük, amelynek "Zooropa" volt a címe, és mivel Európa szívében lakunk, és jellemzi országunk helyzetét a "zoo" (állatkert) elnevezés, ezért úgy gondoltuk, hogy ez tökéletes név lehet arra, hogy a U2 együttes dalait játsszuk... Arra, hogy saját dalokat játszunk, már nem tudtuk használni ezt a nevet, mert a Zooropeans a U2-ra utal. Így lettünk Black Tweed.
Az első közös dalunk a The Idol volt, amivel az X-Faktor színpadán is bizonyíthattunk. A dal egy bizonyos "bálvány"-ról szól, amely mindenkinek mást jelenthet. Valakinek egy személy, valakinek egy tárgy, vagy bármi, ami számára sokat jelent és csodálhatja, de valakinek csak egy plátói dolog, amit vagy megtalál, vagy nem. Én szerencsésnek tartom magam, mert két bálvány is van az életemben. A Szerelmem és a zene.
 
Zooropeans
 
Olvastam, hogy a Black Tweed énekest keres. Fiúra vagy lányra gondoltak? Milyen követelményeknek kell megfelelnie az ideális jelöltnek?
Ezt csak ők tudhatják ugyanis nem olyan régen kiszálltam az együttesből. Ennek több oka is volt... Január óta kevesebb energiát tudtam beleadni az zenekarba, mint addig. Sajnos nehéz megélni ebben az országban, és ez engem is utolért, amit nehezen dolgoz fel az ember, főleg ha a napi szükségleteit nem tudja biztosítani. Ezáltal sajnos nem tudtam annyi energiát beleadni az egészbe, mint amennyit a többiek. Ez nem tetszett nekik és az egész egy idő után már „csesztetésbe” ment át, ami a lelkesedésemből csak elvett.
A legutóbbi koncert után (március 17.) 2 próbát kihagytam az egészségügyi állapotom miatt, és a zenekar többi tagjai ezalatt megbeszélték egymás közt, hogy nélkülem szeretnék folytatni a zenélést, amit egy beszélgetésen közöltek is velem. Természetesen beleegyeztem, mert már én is éreztem a negatív hatásokat.
 
Mi történt az X-Faktor óta?

A "Black Tweed"-del több saját dalt írtunk, amiket a koncertjeiken lehetett hallani és kialakult egy célközönségünk is...
 
Hol láthatja, hallhatja Önt a nagyérdemű?
 
Jelenleg én most készítem fel magam egy újrakezdéshez. Vannak ötleteim, saját projektek, és még az is lehet, hogy visszatérek az X-Faktorba. Egyelőre még ezekről a dolgokról nem beszélek, mert amikor itt lesz az ideje, úgy is tudni fogják az emberek.
 
Milyennek szeretné látni önmagát mondjuk 10 év múlva?
Vannak terveim, vágyaim a jövőre nézve. Szeretnék zenével foglalkozni megélhetési szinten, akár itt Magyarországon, akár külföldön.
Emellett a szerelmemmel szeretnék családot alapítani, és addigra szeretnék büszke apuka és jó férj lenni.
 

 


Szerző:
Széles Gábor László
Szombathely
Férfi
1982
Követem

« Előző cikk
Következő cikk »
Az X-faktor mosolygós „cukisága” – Kováts Verával beszélgettünkAz X-faktor mosolygós ;cukisága; – Kováts Verával
Kováts Vera az X-Faktor tavalyi szériájában tűnt fel. A mindig mosolygós lány bejutott az X-faktor döntőjébe,és ott meg ...
Visszatértek!  - Új stúdióalbum a DragonforcetólVisszatértek! - Új stúdióalbum a Dragonforcetól
Áprilisban végre megtörtént, amire a rajongók négy éve vártak. Hosszú csend és egy énekesváltás után új stúdióalbummal jelentkezett ...

Legnépszerűbb cikkek »
Öt hangon - PentatonixÖt hangon - Pentatonix
A videó megosztó oldalak hatalmas előnye, hogy a média ipar minden érintő ágának innovációját hozza. Ennek hatásait ma még ...

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldése: