Komment

Egyenjogúság? Kérdés?

2013. 06. 28. • Szerző: Gawain312
Egyenjogúság? Kérdés?

Ahogy az várható volt, vegyes fogadtatás éri a melegházasságot Franciaországban is. Rengeteg szélsőségekig fokozott vita árnyékolja az emberi vívmányok új hajnalát. A szabadság, mely minden civilizált nép elidegeníthetetlen joga, új kihívás elé állt. Mindössze tizenegy nap telt el a törvény elfogadását követően és megtörtént Montpellier-ben az első házasságkötés két férfi között. Az esemény felkavarta a kedélyeket, de mindez nem tudja elhalványítani annak a többségnek a döntést, akiket nem érdekel, mások szexuális beállítottsága (Quelle surprise!).

 

Mit jelent ez ránk nézve? Félek, itthon még jó pár évtizednek, ha lesz még "itthon" kell eltelnie, mire rádöbbenünk, nem állhatunk büntetlen mások boldogságának útjába.
A legkegyetlenebb dolog az emberi létben, ha nem teheti meg az ember azt, amit a legjobban szeretne, noha azzal nem árt másoknak. Ezt nem nehéz belátni, hisz ez minden erkölcsnek alapja; szabadon élni és nem ártani vele. Feltételezni a másokról a lehető legjobbat. Márpedig bizonyos rétegek éppen ezt ássák alá álszent felelősség álarca mögé bújva. Manapság itthon mintha nem is menne szitokszó számba, ha valakit megbélyegeznek vele. Mi az oka ennek, miért félünk az azonos neműek felé vonzódó embertársainktól?
Sok válasz létezik, ezek közül az egyik legalapvetőbb, hogy nem természetes. Ez, annak a ténynek tekintetében, hogy az legkorábban rögzített adatok szerint is létezett a homoszexualitás - légyen az bármi - megdőlni látszik.
A szexuális fertőzések veszélyforrásaként megjelölni az homoszexuális embertársainkat kétélű fegyver. Tekintve, hogy heteroszexuális kapcsolatban is éppúgy van fertőzésveszély - éppen egyenlő arányban - a nem megfelelő védelem okán ismét aláássa az érv helytállóságát.
Érdekes, hogy a nemek közti különbségtétel is gyakori érve a homofób rétegnek. Elképesztő, hogy többnyire az ellenkező nemű emberek egymás felé való vonzalmát képesek jobban tolerálni - de messze nem elfogadni. Ez már önmagában is nevettető gondolat és pszichológiai szempontból enged következtetni. Általában a homofóbia egy erőszakos leplező szándékot feltételez. Egyszerűbben, tagadást.
"Nem akarom látni, hogy előttem falják egymást." Nos, elég szomorú, ha néhány ember boldogsága sérti mások komfortzónáját, bizonyára merev nyakat feltételez a dolog, hogy nem tud élni szabadsága logikus lehetőségeivel, exempli gratia másfelé nézni. Ekkor pedig jön a döntő érv: "Ilyen példát mutatunk a gyerekeinknek?!"
Mit lehet erre mondani? Azt nem mondhatjuk neki, hogy ez az út is nyitva áll előtte, ha ez teszi boldoggá? Felelősség terhe, hogy gyermekeink boldog és teljes életet éljenek, sokkal nagyobb, mint annak veszélye, hogy mintát vesznek általunk nem értett emberekről.
A legdurvább ellenérvet mégis a nők fogalmazták meg. "Házasság köttessen férfi és nő között!" És e ponton nagyon nehéz irónia nélkül állni a dologhoz.
A történelem rengeteg tévedést igazolt, a pogány vallások leirtásával, az nemek és szexuális beállítottságok közti különbségtétellel, bőrszín, életkor és számos más különbséget hangsúlyozó iránnyal olyan hibákat hordozunk több, mint másfél évezrede, amiket csak az utóbbi két évszázadban próbálunk többé-kevésbé hatékonyan kijavítani. A női nem alárendeltségének egyik nem múló maradványa a fenti pökhendiség szülte gondolat, amivel mások boldogságát semmibe veszi. Mit feltételez mindez? Ma a házasságok jelentős hányada problémákkal küzd, nem egy pedig éppen a működésképtelenség miatt. Valamelyik, vagy mindkét fél boldogtalansága okán. A violencia komoly szerepet játszik ebben. Bármely fél úrhatnámsága, elnyomó szándéka mérgezi a kapcsolatot. Többnyire, de nem kizárólag ez az elnyomó erő a férfi. A női fél ilyenkor nem látván más kiutat mások útjába áll. "Dögöljön meg a szomszéd tehene is." Elég súlyos népbetegség.
Azonban az események végső kimenetelét nem másíthatja meg. Annak tükrében, hogy minden embernek elidegeníthetetlen joga van a boldogsághoz, melyről le nem mondhat, így nem tagadhatja meg azt sem ember, sem hivatal, mert előbbit büntetés, utóbbit feloszlatás várja, ha hosszútávon nem mond le értelmetlen és bizonyítottan erkölcstelen ebből fakadóan elítélendő volta okán.
A helyzet fura pikantériája hogy épp egy heteroszexuális író tollából származnak a fenti sorok. S hogy miért? Mert meggyőződésem, hogy boldog emberekkel körbevéve magunkat jobb életet élhetünk, mint elfojtásokkal küzdő képmutató társadalom perifériáján.

Szerző:
Gawain312
Gawain312
Budapest
Férfi
1985
Követem
A wild guess
A történetmondás jövője
Öt hangon - Pentatonix
Francia csavar - Az elismert Alföldi
Akikről nem beszélünk
Árulkodó kereső
The Piano Guys - A világ 7 csodája
Nyelv és diploma
Ponci a hős
Bábel-effektus
A gyilkosság illúziója - könyvajánló
Ayreon – The Human Equation
Villámcsapás – filmajánló
Hawking – Zseni a vásznon
Különleges alkalom
Neverwinter Online
Egyenjogúság? Kérdés?
A jó kalmár a világ jótevője - Kiállítás a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátó ipari Múzeumban
Idegenek a városban
Nyugtalanító kétség
A divat új Püthiája?
The Piano Guys
Hiányos adatok
A nézettségi hadjárat áldozatai
A munka hálója
Crescendo
Hogyan lettem hiánycikk?
Parti Nagy Lajos – Fülkefor és vidéke - Belvárosi Színház
Logikai bukfenc
Tanulás és öröm
A végéről kezdve – Bródy János – Az Illés szekerén
Ámítástechnika mesterfokon
A diákokat lelövik, ugye?
Célok és módszerek – Soron kívül
Célok és módszerek – Második rész
Tabuk nélkül
Collateral – A halál záloga
Duncan Shelley – Az igazság napja
Órák - filmajánló
Célok és módszerek - Gondolatok a diákok tüntetéséhez
Gondolatok az Útravalóhoz Müller Péter „Az élet művészete” című előadása alapján
Bohumil Vurm: Európa titkos története
Démoszthenész másképpen - A király beszéde
Müller Péter: Útravaló - Könyvajánló
Munka és magánélet
A legdrágább kincs
A nevem Khan - Film ajánló
Churchill nyomában - könyvajánló

« Előző cikk
Következő cikk »
FogyókúráznékFogyókúráznék
Ha az embernek nincsenek kilói fölöslegben, amiket leadjon magáról, akkor nem igazán érdeklik a fogyókúra receptek.De amikor ...
Idegenek a városbanIdegenek a városban
Leginkább ezzel a kifejezéssel jellemezhető Budapesten a járókelő helyzete. Kilépve a mérsékelt védelmű, otthonnak nevezett ...

Legnépszerűbb cikkek »
Panaszlevél a hotelnekPanaszlevél a hotelnek
Köszönöm, hogy ellátogathattam Hotelükbe! Élményekkel teli éjszakámért cserébe fogadják szeretettel építő kritikámat: ...

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldése: