Ki-kicsoda

Ethel Payne

2010. 06. 02.

Afro-amerikai újságíró, úgy tartják számon, mint a „Fekete-sajtó First-Ladyje”.

 

Szerkesztő volt, előadó és szabadságjogi aktivista, aki félelem nélkül szállt szembe bárkivel. Ötvözte az érdekképviseletet az újságírással, ahogyan beszámolt a polgárjogi mozgalom eseményeiről az 1950-60’as években. Ő lett az első afro-amerikai tudósító a televíziózás történetében, amikor a CBS leszerződtette 1972-ben.
Chicagoban, Illinoisban született, 1948-ban indult újságírói karrierje miközben egy Japán bázison dolgozott az amerikai hadsereg különleges alakulatának fenntartott klubban. Egy odalátogató riporternek a Chicago Defendertől megengedte, hogy beleolvasson néhány feljegyzésébe, amit személyes tapasztalatai, valamint az afro-amerikai katonák beszámolóiból írt. Ez lenyűgözte a riportert, aki visszatérvén az államokba, megával vitte Ethel jegyzeteit, hogy alapjául szolgáljon a címlapsztorikhoz.
A korai 50’es években Ethel visszatért Chicagoba, ahol teljes munkaidős állásban foglalkoztatta a Defender. Miután itt dolgozott 2 évig, az újság Washingtoni irodájának lett a képviselője. Karriere során számos polgárjogi aktivizmus szempontjából jelentős eseménynél volt jelen, például a Montgomery Bus Boycott-nál, az Alabamai Egyetem szegregációjának megszüntetésért tartott demonstrációnál 1956-ban, és az 1963.as márciusi eseményeknél Washintonban.
Agresszív újságíróként szerzett hírnevet, aki nem habozott kemény kérdéseket feltenni, akár még az elnöki sajtótájékoztatókon is. Még Eisenhower elnököt is provokálta, aki éppen a szegregáció eltörlését tervezte a helyközi járatokon.
Amikor Johnson aláírta a polgári jogi, és a szavazásról szóló törvényt 1964-ben, Payne a pogárjogi vezetők között volt jelen.
1966-ban Vietnámba utazott, hogy támogassa az afro-amerikai katonákat, akik sok harcban vettek részt. Később csatlakozott Henry Kissinger államtitkárhoz afrikai körútjához.
Az ő ripoteri tevékenysége segített előmozdítani a pozitív változásokat, mégpedig elképzelései szerint.
1991-ben, 79 évesen halt meg szívrohamban.
forrás:wikipedia

 


« Előző cikk
Következő cikk »
David FrostDavid Frost
Brit újságíró, komikus, író és média személyiség. Legemlékezetesebb Nixonnal készült interjú-sorozata, ahol sikerült megtörnie ...
Grantland Rice
A XX. század elején alkotó sport-újságíró, főleg elegáns prózáiról volt ismert. Írásai szerte az államokban megjelentek ...