Technika/Életmód

Exit the Room - kijutottunk!

2013. 04. 19. • Szerző: Csaba
Exit the Room - kijutottunk!

Egy félhomályba burkolózó terézvárosi pincében vagyunk. Minden mozdulatunkat kamerák követik. Lázasan kutatunk a sarokban heverő ütött-kopott bőröndben egy kulcs után, miközben a rendelkezésünkre álló idő vészesen fogy.

Nem, nem csaptunk fel statisztának a Fűrész című film nyolcadik részének budapesti forgatásán. Az Exit the Roomba látogattunk el, hogy kipróbáljuk az utóbbi időkben hazánkban is egyre népszerűbb szabadulós játékok egyikét.

A room escape típusú, jellemzően böngészőből játszható játékoknak köszönhetően eddig is próbára tehettük a bennünk rejtőzködő detektív képességeit. A játék lényege: a szobában található tárgyak, fejtörők, jelek és rejtett utalások segítségével kell kijutnunk a fogságból. Ez a koncepció költözött át a monitorról a valóságba az Exit The Room falain belül.

Miután lebukdácsolunk a pincébe vezető lépcsőkön, egy kis előszobába jutunk. Az előttünk járt játékosok aláírásaival van kidekorálva, a falra pingált nevek számát bármelyik belvárosi romkocsma mellékhelyisége megirigyelhetné. Itt ismerkedünk meg az operátorral, aki kamerákon keresztül kíséri végig csapatunkat a 60 perces játékban. Ő avat be minket a szabályokba. Az „ami masszívan le van betonozva, azt ne bontsuk le” instrukcióból arra következtetek, járt már itt néhány lelkes versenyző, akiket igazán magával ragadott a játék heve - később megértem, miért. Kapunk egy kis adóvevő készüléket is, ezen tudunk segítséget kérni a külvilágtól, ha már eluralkodik rajtunk a pince nyirkos izoláltsága. Segítőnk kacsint, senkinek nem veszett még nyoma odalenn, a tegnapelőtt eltűnt négyes csoportból is előkerültek már hárman.

Az előszobai eligazításnál még kissé félszegen álldogál a csapat, egyikünk sem vett részt korábban ilyesmin és áldott jó magaviseletünknek hála gyerekkorunkban sem voltunk szobafogságra ítélve. Talán ezért is látványos az átváltozásunk, ahogy elindul az óra: mindenféle megbeszélés és egyezményes taktika nélkül vetjük rá magunkat a berendezésre, átlagosan 20 másodpercenként harsannak fel az „itt egy kulcs!”, vagy „találtam valamit!” vezényszavak.

A kezdeti izgalom után gyorsan kiderül, nem ez a legcélravezetőbb módszer, meg is beszéljük, hogy ki mit csináljon, hol kutasson. Ebből persze nem lesz semmi: egy-egy jelet, nyomot legalább háromszor találunk meg diadalittasan felkurjantva minden szobában.

A játéktér pókhálólepte szobákból áll. A berendezés vidéki nagyszülők padlásának és a Havanna-lakótelep lomtalanításának egyfajta kusza keresztezése. Ódon komóddal, meztelenre vetkőztetett fadobozos tévével, viharvert stelázsival fémjelzett vonalon mozog az enteriőr, ebből a stílusból viszont kihozták a szervezők a maximumot. Jól eltalált a hangulat: minden sejtelmes fényben úszkál (vagy épp vaksötétben, ha nem vagyunk elég szemfülesek), a háttérből kísérteties zene szól. A szobák nem túlzsúfoltak, de pont annyi berendezési tárgy és félrevezető, hamis nyom akad, ami végig elég munkát ad négy főből álló helyszínelő különítményünknek. 

Szabadulásunk útja ötletesen elrejtett kódokkal van kikövezve, melyek kifundálásához jól jön némi logikai készség, de a titok - s az ajtók - nyitja a csapatmunka. Na meg a jókedv.

A végjátékban egy aprónak tűnő, de valójában kulcsfontosságú részlet hanyag figyelmen kívül hagyásából adódóan sok az ide-oda futkosás, épp csak teljesítjük a szintidőt. Nem baj, kijutottunk, ez volt a cél, büszkék vagyunk.

Összességében élvezetes, érdekes élmény. Más. Elsősorban azoknak ajánlom, akik a baráti összejövetelt nem csak a „beülünk valahová egy sörre?” dimenzióban tudják elképzelni.  Remek alternatíva csapatépítésre is, a google kényelmétől ellustult agyak felfrissítésére.  

Mi maradéktalanul élveztük, sokszor egészen gyermeki módon belefeledkezve a kutatásba, a találgatásba - azt gondolom, ez mindenkire ráfér néha.

Exit the Room

Web: http://exittheroom.hu

Cím: 1067 Budapest, VI. kerület, Eötvös utca 42.

Elérhetőség: +36 20 779 19 25 | info@exittheroom.hu

Ár: csúcsidőben  10,000 Ft / csapat (2-5 fő), csúcsidőn kívül (hétfő-csütörtök: 10:00-16:00, péntek: 10:00-14:30) 7,500 Ft / csapat

 

 


Szerző:
Csaba
Budapest
Férfi
1985
Követem

« Előző cikk
Következő cikk »
Halpedikűr a Ráday utcában - beszámolóHalpedikűr a Ráday utcában - beszámoló
Ha valaki azt gondolta, hogy a halak az emberek felé csakis végtelenül passzív, unalmas állatok lehetnek, interakcióba lépni ...
A betegség mögött a lélek üzeneteA betegség mögött a lélek üzenete
Amint megismerjük és értelmezzük a tüneteket illetve azok lelki hátterét, elindulhatunk az úton, hogy tudatunk segítségével ...

Legnépszerűbb cikkek »
Kis írógép történelemKis írógép történelem
Manapság a számítógép szinte teljesen kiszorította, de a mai napig vannak hívei és főleg gyűjtői. Az írógép sok változáson ...

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldése: