Itthon/Világ

Fapados Nyár – Irány Málta!

2013. 08. 27. • Szerző: Suhy
Fapados Nyár – Irány Málta!

Hogy miért menjünk el Máltára nyaralni? Mert olcsó, mert van minden féle tengerpart – homokos, sziklás, kavicsos, mert olcsó az alkohol, mert megvehetjük a dolgokat, amelyeket már Londonban is imádtunk és hát már úgy is annyi ott a magyar, hogy ha elkibáljuk magunkat az utcán, minden bizonnyal valaki elhallgattat minket a saját nyelvünkön – vagy csatlakozik az ordibáláshoz.

Földrajzi tudásunkat elevenítsük fel egy csöppet Máltával kapcsolatban. Ahol épp helyet keresünk a törölközőnknek az egy szigetország a Földközi-tengerben. Ebben az országban éltek a keresztes lovagok, és az angolok hatása még mindig érződik az országon – ezt az adatot szabadon lehet értelmezni, nagyon mellényúlni nem fogunk. 1964-ig a törpeállam az Egyesült Királyság zászlaját lengette a rendezvényeken. Mint Anglia kacérkodik mai napig a piros, emeletes buszaival: a double-deckerekkel, úgy Máltának is meg volt a saját, régivágású sárga busza. Azon kívül, hogy egyediek voltak, valami bájos romantika is áradt belülök – viszont ezeket a járműveket 2011-ben kivonták a közlekedésből. Ma már a pesti buszokhoz hasonló járgányok tapossák a kanyargos, hegyes-völgyes utakat, ám a szuvenír-boltokban még a mai napig is kapható a jelképként szimbolizáló busz mindenféle giccs formájában. Angliától sikerült átvenni azt a szokást, hogy a busz csak akkor áll meg a megállóban, ha valaki feltartott kézzel jelzi, hogy szeretne felszállni – ami sok mókás történetet szül, ám a buszok gyakoriságát, pontosságát nem sikerült magukévá tenni a máltaiaknak a másik szigetországhoz képest.
A máltai konyha igazán hasonlatos az angolokéhoz. Sajnos. Csak hogy a tipikus máltai kolbászt említsem, amelyből pont a lényeget, a paprikát hagyták ki... Így fehér színével nem oly megkapó a betyáros ételekhez szokott turistáknak. A tengeri halak minden étteremben vezető helyen szerepelnek, amit többnyire sikerül nekik elkészíteni, valamint nagyon sok helyen hirdetik a nyúlpaprikást. Kipróbáltuk a tapsifülest, nekünk tetszett. A boraik, gyümölcseik miatt sem kell szégyenkezniük a szigetlakóknak, ám ha pizzára, tintahalkarikára vágyunk, jobban járunk, ha – Málta és helyi specialitások ide-oda -, elmegyünk egy olasz étterembe. A máltai fagylalt is maximum az ára miatt szerepelhet az útinaplónkban: édesszájú gyerekekkel menni egyenlő az anyagi csőddel.
 
A boltokban minden beszerezhető, ami a mi boltjaink polcairól is levehető. Sőt, ha valaki épp Marmite-ra, vagy a Cadbury csokicsodáira vágyik, azt is beszerezheti a bevásárlóközpontban. A vizet is érdemes venni, mert bár azt állítják, a csapvíz iható, megkóstolván nekünk az édesvízzel felöntött tengervízre hajazott – épp, hogy halak nem úszkáltak benne. Itt a WC papír lehúzható, nem úgy mint a görög tesóknál, és nem volt semmilyen vízhasználati megkötés, bár a hírekből kiderül, hogy Málta súlyos vízhiánnyal küzd az éghajlata, elhelyezkedése miatt. A strandokon talán pont ezért ritkaságszámba megy a tusoló, ami kellemetlen tud lenni, főleg a buszutak végtelen lassúsága miatt.
Buggibba strandja kavicsos és a tisztaságát is kétségbe lehet vonni, viszont pont ezért van hely bőven. Ugyanakkor Mellieha lassan mélyülő, kristálytiszta vize rengeteg családot vonzz, napágyat vadászni kihívásnak bizonyul. A part itt homokos, a bólyák elég messze vannak, amely mögött helyes hajók, katamaránok várják vissza a szárazföldön tartózkodó utasaikat. A Paradise Bay nagyon nehezen megközelíthető gyalogosan, ugyanis Cirkewwa állomástól még meg kell tenni egy dombnyi távolságot – egy úton, ahol nincs járda. A strandot egy étterem lábánál találjuk meg, amely zsúfolt, és ha nem akarunk napágyakat bérelni, akkor ülhetünk egy keskeny betonfalon. A strandot nagyobb kavicsok övezik, viszont messzire be lehetett úszni, és kenuk is bérelhetőek.
 
Kétség kívül a kemmunai (Comino magyar elnevezése) Kék Lagúna a legvonzóbb strand – méltán, okkal és joggal. Csak hajóval közelíthető meg, de még így is túlzsúfolt a partja, viszont a látvány, az érzés mindenért kárpótolja az utazót. Át tudunk evickélni az öböl két ellentétes partjára, amely egyik felén a turisták süttetik magukat, de a másikon egy hatalmas sziklában lévő folyosó vezeti át a bátrakat a nyílt tengerre. A víz kellemes, de mivel sötét van, a víz csillogása érdekes árnyakat fest a barlang falára, a víz mélyén lévő kövekre. A szikla másik, sík terepén a tenger kis tavacskákat vájt a kőbe, amelyekben megkristályosodott só, miután a víz elpárolgott belőlük. A fiataloknak időről időre bulihajó-járatokat szerveznek ide, ahol a korlátlan italfogyasztás mellett éjjel lehet úszni a hajó reflektorfényénél.
Hogy a költségekről is essen pár szó, elmondhatjuk, hogy Málta igazán olcsó nyaralóhely a szemfülesek számára. A repjegy fapados légitársasággal nagyon jutányos (retúr 100 euró alatt), és a hotelek árai sem egetrengetőek – már 10 eurótól napjára találhatunk igazán megfelelő szállást, csak időt kell szánni a keresésre. A heti buszbérlet 12 euró, a tej, kenyér hasonló áron van, mint Magyarországon. Amúgy is, minek annyit enni egy nyaraláson, pár kiló mínuszban, hozzá a lebarnult bőr, és a dicséreteket már a zsebünkben is tudhatjuk. És hát a pihenésen és feltöltődésen kívül ezért megyünk mind nyaralni, nem?

 


Szerző:
Suhy
Budapest

1986
Követem

« Előző cikk
Következő cikk »
Újpesti Városnapok Oláh Gergő koncert élménybeszámolóÚjpesti Városnapok Oláh Gergő koncert élménybeszámoló
Idén 21. alkalommal rendezték meg az Újpesti Városnapokat. Augusztus 30-án a program első fellépője nem volt más, mint az ...
A Balaton északi partja (The Northern Coast of Balaton) A Balaton északi partja (The Northern Coast of Balaton)
A videóban a Szent György-hegy, a Hegyestű, a Szigligeti vár, Szigliget, Révfülöp, és a Balaton egyéb lenyűgöző látnivalói ...

Legnépszerűbb cikkek »
„Felháborító! Felfértem a buszra, sőt le is tudtam ülni.” – A BKV válaszolt.;Felháborító! Felfértem a buszra, sőt le is tudtam
A BKV-nak minden bizonnyal rengeteg felháborodott levél érkezik. Arra voltam kíváncsi milyen választ kapok, ha egy teljesen ...

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldése: