Film

Farkas a vízen - A vitorlázó - Filmajánló

2013. 05. 20. • Szerző: littledevil
Farkas a vízen - A vitorlázó - Filmajánló

A vitorlázás több mint sport. Leginkább egy életforma, mégpedig azok számára, akik versenyszerűen foglalkoznak ezzel az embert próbáló sportággal. Ezt akkor értettem meg először, mikor tizenvalahány éve felkapaszkodtam a Nemere 2. vitorlás fedélzetére és percekkel később a tavon siklottunk a mahagónifából újjávarázsolt díjnyertes versenyhajóval. Tihanyhoz közel valahol a tó közepén belementünk egy erősebb áramlatba, a vitorlák megfeszültek a szélben és hirtelen megéreztük a hajó erejét és gyorsaságát. Ezt a dinamikus erőt eleveníti meg Kollman András A vitorlázó című 55 perces dokumentumfilmjében.

A rendező már szakdolgozatát is egy siklóernyőzéshez kapcsolódó témáról írta és eddig „életműve” (csak azért az idézőjel, mert még olyan fiatal) híven tükrözi Kollmann András elhivatottságát az extrém sportok felé. Ahogy a sajtótájékoztatón elárulta, legutóbbi filmje, A Hópárduc talpra áll forgatása alatt már eleget fázott, így aztán olyan témát választott magának következő produkciójához, ahol szó szerint melegebb vizekre evezhetett az örök hó birodalma után.
 
Dokumentumfilmjének főhőse, Litkey Farkas tízszeres Kék szalag nyertes bajnok. Farki – ahogy barátai és kollegái becézik – egész élete a vitorlázás köré épül. Mondhatni, már kisgyermekként választott hivatást és élete mai napig a vitorlázásról szól, hiszen nem csak hajóskapitány, hanem egy vitorlaszabó műhely és egy vitorlásiskola tulajdonosa is, utóbbi helyen a kezdő picik is tanulhatnak, a vitorlázással komolyabban foglalkozó felnőttek jogosítványt szerezhetnek a víz eme kecses járműveire és ugyanitt versenyzőket is edz a nyári időszakban.
 
 A dokumentumfilmezés nem feltétlen a leghálásabb mozi műfaj nézettségét tekintve, A vitorlázó mégis meghozza az ember étvágyát egy kis vízi kiránduláshoz.
A film vágása extrém sportághoz méltóan gyors tempójú és gyakran akciófilmes kameraállásokból kapunk lüktető, színekben telített  közeli képeket.
A Litkey Farkassal, kollégáival, barátaival és feleségével készült beszélgetések, illetve hajóskapitányunk ifjúságát felelevenítő ciklusok szépen illeszkednek a hajósélet és versenyzés viszontagságait bemutató képsorokhoz, a zene megfelelő pillanatokban fokozza a feszültséget.
A dramaturgia is harmonikusan építkezik, akad benne konfliktushelyzet is, például a legénység egyik olyan tagja is megszólal, aki személyes okok miatt ma már nem tartozik Litkey Farkas csapatához.
Talán csak egyetlen ponton éreztem azt, hogy a jelenet elhelyezkedése a dokumentumfilm egészéhez mérve túlságosan katartikus. 2012 nyarán a Kék Szalag versenyben Litkey Farkas hajója másfél kilométerrel a cél előtt árboctörés miatt kiállt a versenyből és így elveszítette a második helyet.
Érezhetően drámai pillanat volt ez Litkey Farkas számára, ám véleményem szerint a dokumentumfilmből megismert kapitány és üzletember olyan elszánt, megfontolt, igazi vezéregyéniség, aki számára a kudarc az utazás egyik új kihívásokkal kecsegtető állomását jelenti, és nem a végleges vereséget.
 
Mindannyian sejtjük, hogy a vitorláskapitány „pozíció” valószínűleg nem a leghétköznapibb az álláslehetőségek közül, ám ahogy Litkey Farkas egyik interjújában elmondta, akinek életcélja, hogy szeretne ezzel foglalkozni, akár kis beruházással is lehet vitorlázó. A mostani időkben személyzethiány van, ha valaki szabaddá tudja tenni a hétvégéit és megfelelő ruházatot vesz, könnyű szerrel csatlakozhat a vizek szerelmeseihez. Ha pedig szabadidő hiányában erre mégsem kerülhet sor, ugorjon el a Toldi moziba és nézze meg A vitorlázót.
 
 
A vitorlázó
színes, magyar dokumentumfilm, 55 perc, 2013 

rendező: Kollmann András
zeneszerző: Moldvai Márk
operatőr: Vizkelety Márton
producer: Ugrin Julianna
hangmérnök: Balázs Gábor
vágó: Fodor Sarolta
koproducer: Kollmann András

Ha imádod a filmeket, és elsőként szeretnél további filmajánlóinkról értesülni, lájkold Facebook oldalunkat:
https://www.facebook.com/JournalityFilmmania
Figyelem!
A Facebook újabb szigorítása szerint a klubok, oldalak által felrakott posztok véletlenszerűen, az oldalt kedvelők egy részéhez jutnak csak el. Ha továbbra is látni szeretnétek bejegyzéseinket, akkor az oldalunkon a tetszik (Like) gomb mellett található kis fogaskerékre kell kattintani, majd a “Hozzáadás egy érdeklődési kör listákhoz” (Add to interest list) sorra. Itt létrehozhattok egy listát és megadhatjátok azt is, hogy a hírfolyamban megjelenjünk. Ez minden oldalra, klubra érvényes, amit követtek, ezért érdemes egy kis időt szánni rá, és a kedvenc oldalaitokon ezt a pár kattintást megtenni. Köszönjük!

Szerző:
littledevil
Budapest

1974
Követem
Sellőlány és a Prémium Családi Fesztivál harmadik napja
Sellőlány kalandjai a Vizibirodalomban – második nap
Sellőlány kalandjai a Vízi birodalomban – Aquaworld második családi Sunshine fesztivál
Szellemek a fák között – A háború sámánja
Drive – Deluxe Arkangyal Los Angelesben
A Hang az Orfeumban - Whitney Houston Tribute
Farkas a vízen - A vitorlázó - Filmajánló
Úton a fehér lepedő felé - Átutazók - Vígszínház programajánló
Fogyassz zenét kicsit másképp - Hólyagcirkusz társulat/ Zenekatasztrófa
I was so excited, Señor Almodovar - Szeretők, utazók
A test színháza – Book of the Dead
Régi színház, új mosdók, Mozart és Don Juan halhatatlan - Erkel Színház ma
2013 – Új üstökösök a horizonton
Szubjektív statisztikai kórkép - Szociális érzékenység és emberi jogi témák
A kisfiú meg az oroszlánok
A demokrácia diszkrét bája - Karinthy Színház: Egyenlőség
LAPD – a zsarunak élnie kell
XY – Emberi méltóság és a MOME generáció
Vári Éva - Edith Piaf estje
A Koreai Kulturális Központ
Az igazgató úr irodatitkai
Savages - gyönyörű barbárok és a WARgasm, filmajánló
Magic Mike – Felül valami (történik)
Francia szubjektív – Budapest 90 Philippe Gras
Tegnap éjjel - Moziajánló
Csak a szél - kritika

« Előző cikk
Következő cikk »
Nyitott szívvel (À coeur ouvert) 2013 FilmajánlóNyitott szívvel (À coeur ouvert) 2013 Filmajánló
Javier (Edgar Ramirez) és Mila (Juliette Binoche) ugyanabban a kórházban megbecsült szívsebészek, férj és feleség. Őrülten ...
Jurassic Park 3D – Régi dinók újult erővelJurassic Park 3D – Régi dinók újult erővel
Mindig nehéz egy rég(ebb)i, sokat és sokak által látott, sikeres filmről ítéletet mondani, s a legtöbbször nem is érdemes. ...

Legnépszerűbb cikkek »
Vámpíros film – Alkonyat fanoknak kötelezőVámpíros film – Alkonyat fanoknak kötelező
Mi is lehetne hálásabb feladat annál, mint amikor egy kasszasiker filmből paródiát készíthet valaki. Az Alkonyat filmek ...

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldése: