Könyv

Fejős Éva – Szeretlek Bangkok könyvajánló

2012. 10. 06. • Szerző: littlecat
Fejős Éva – Szeretlek Bangkok könyvajánló

Az újságírónő kalandos öt hónapja egy másik világban. Minden más és minden csodás, izgalmak, kalandok és meglepőbbnél meglepőbb történeteken kalauzol végig ez a „napló” egy új és ismeretlen helyen.

 

Az írónő ezúttal nem regényhőseit utaztatta el a világ valamely izgalmas zugába, hanem ő maga kerekedett fel és indult el a második otthonába, Bankokba. Útmutatás, meditáció, elzárkózás a világ elől, vagy csupán egy másik kultúra megismerése? Nos, e könyv mindegyikre igen alkalmas lehet.
            Éva nem először látogat el Thaiföldre és már mikor a repülőgépről száll, le már akkor magába szívja a számára ismerős illatot és tudja, hogy „haza érkezett”. Megismerhetjük Sitnoy-t a kedves középkorú taxisofőrt, aki több kalandban is Évával tart majd, továbbá megtudjuk, hogy Balázs Éva kollégája is hamarosan csatlakozik a bangkoki csapathoz.
            A nemrégen történt hatalmas áradás nagy károkat okozott sok helyen az országban, és vannak olyan helyek ahol még mindig homokzsákokat látni. Éva elutazik Ayutthayába ahol régi templomromok és szebbnél szebb parkok vannak. Itt segítenek a helyi lakosoknak megtisztítani a várost az árvíz által besodort hordaléktól. Éva számára ez a hely maga a megnyugvás és a béke városa. Amikor a templomromoknál és a parkokban sétál, teljesen ki tud kapcsolni és feltöltődni életenergiával.
            Thaiföld több részét megismerhetjük a szegénynegyedektől kezdve, a luxusvillákon át egészen a piros lámpás negyedekig. Éva rengeteg helybélivel beszélget, és sok történetet ismerhetünk meg. Vannak köztük szívet melengető és kedves történetek, jól alakult sorsok, de sajnos ennek az ellenkezőjével is találkozhatunk.
            A zsúfolt piacokon dolgozó hölgyek, akik reggeltől estig vasalnak fillérekért, de mégis mosolyognak. Az éjszakai bárokban dolgozó prostituáltak, akik úgy gondolják ebből a munkából mégis jobban meg lehet élni, mint a vidéken élő földmunkások, de mosolyognak. A kedves pár, akiknek többszöri próbálkozás után sem sikerült gyermeket nemzeniük, ennek ellenére mosolyognak. Nem találni Bangkokban olyan embert, aki ne mosolyogna, az életfilozófiájuk szerint még a legrosszabb helyzetben is megtalálják a jót és örülnek még annak a kevésnek is, amijük van. Nagyon irigylésre méltó tulajdonság.
            Éva több egészségügyi kérdést is megemlít a könyvében melynek utánajárt. Ilyen például a bőrfehérítést. A lányok mind fehér bőrre vágynak és ezért mindent meg is tesznek, kapszulákat szednek, vagy éppen injekcióztatják magukat cseppet sem higiénikus környezetben és sokszor nem is szakember segítségével. Bangkokban azonban minden gyógyszer kapható a boltokban és nem kell hozzájuk recept sem. A másik igen népszerű ágazat az a „plasztikai sebészet”, amit sokszor szintén nem szakemberek végeznek, és egyáltalán nem megfelelő körülmények között, például a rendelő a piacon két árus között található, de ami meglepő, hogy az orvosok elmondása szerint nem szoktak szövődmények fellépni, és ha mégis a korrekció ingyenes.
            Azonban a másik véglet is megtalálható Bangkokban. A luxuskórházak melyet csupán a felső osztálybeliek illetve a külföldiek engedhetnek meg maguknak. Ilyen intézmény a Bumrungrad melyet a világ tíz legjobb kórháza közé sorolnak. Megtudhatjuk, hogy ide főként külföldi betegek érkeznek illetve a tehetősebb thaiok. Szakértő orvosok dolgoznak abszolút profi körülmények között.
            Éva a thai ételeket is megkóstolta, és sosem evett egyedül, hiszen a thaiok úgy vélik az étkezés ünnep, és ha valaki egyedül eszik, akkor akár ismeretlenül is odacsatlakoznak hozzád, hogy az ebéded elfogyasztása közben is maradéktalanul jól érezd magad.
            A thaiok híresek az adakozásról is. Itt a legszegényebb is ad, ha tud a még nála is szegényebbnek és nem tudják megállni, hogy ne adakozzanak, ha elmennek egy szegény ember mellett az utcán. Hihetetlen az az összetartás, ami sugárzik a könyvből. Segíts másnak és rajtad is segítenek. Thaiföld szegényebb részén akár öten hatan is laknak egy lakásban, és gyakran látni az utcán áruló nőket, hogy gyermekeik is ott vannak velük. A komolyabb és magasabb állásban dolgozó nők szülés után három hónapot lehetnek otthon a gyermekkel, akit utána a nagyszülőkre bíznak és vissza kell menniük, dolgozni.
            Megdöbbentő sorsokba és reményekkel teli ember életébe enged betekintést Fejős Éva legújabb könyve. Bangkok és Thaiföld napos és árnyékos oldalára kalauzol el minket a „naplójában”. Az olvasóban vegyes érzelmeket kavar a mű, de ha figyelmesen olvasod és olvasol a sorok között, akkor hasznos útmutatást és remek tanácsokat kaphatsz az élethez, és a jövődhöz. Éva „hazaért” majd mikor visszatért Budapestre benne is megváltozott valami és újult erővel mert nagyokat álmodni és küzd a céljai eléréséért.

 

 


Szerző:
littlecat
Budapest

1991
Követem
Exitpoint Games avagy Alice Csoda országban
Plakátok a téren, de vajon mi az üzenet?
Melanie Gideon – Mindörökké behálózva könyvajánló
H. Rose – Második esély könyvajánló
Jamie McGuire – Gyönyörű Sorscsapás
Eva F. Midday – Misztikus karácsony
Ilyen volt a 21. Budavári Borfesztivál
Fejős Éva – Szeretlek Bangkok könyvajánló
Levelek Júliának – DVD ajánló
Dr. Apjok Enikő – Miért sír a gyermekem? Könyvajánló
Jodi Picoult – Házirend
Az igazi kaland – DVD ajánló
Jenei Gábor - A legszorosabb kötelék
Vasember 2 DVD ajánló
Sziklakórház a legőrültebb éjszakán
Könyvbemutatón jártam
Milka Nagy Lassúzós Nap
Éden Hotel 2 Záró buli
A barátság fontossága

« Előző cikk
Következő cikk »
Ötven boldog évÖtven boldog év
A belvárosi kicsi parkocska maga volt az ékszersziget. Olyan gyönyörűen pompázott, hogy aki odatévedt, nem is akarta elhinni, ...
Párizsi sikk; Szórakoztató stíluskalauz a francia divat nagyasszonyától. New York Times bestseller.Párizsi sikk; Szórakoztató stíluskalauz a francia
Ines de la Fressange és Sophie Gachet a párizsi elegancia és a divat megfoghatatlanságát próbálja kézzel foghatóvá, ...

Legnépszerűbb cikkek »
Csók - egyperces novellaCsók - egyperces novella
Egymás szemébe néztek. Lezuhantak az esőcseppek, olyan lassan, mintha lassítva lenne az egész élet. És lassítva is volt ...

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldése: