Kultúra/Kiállítás

Francia szubjektív – Budapest 90 Philippe Gras

2012. 06. 20. • Szerző: littledevil
Francia szubjektív – Budapest 90 Philippe Gras

Egy titokzatos, ígéretes ám ismeretlen okból meghiúsult első randevúm épp egybeesett egy szintén ígéretes és jól sikerült kiállításmegnyitóval. Itt volt szerencsém találkozni életemben először – szégyen vagy sem – Philippe Gras (1942-2007) francia fotográfus képeivel a napokban.

 

A barátságos hangulatú kiállításmegnyitón jelen volt a Francia Intézet igazgatóhelyettese, a nagykövet úr és Philippe Gras felesége is. A köszöntők után stílusosan vendégül látták a lelkes látogatókat, így kezemben egy – majd később több – pohár vörösborral adhattam át magam a kiállított képek varázsának.
 Bele is szerettem jónéhányba, kedves vendéglátóink jóvoltából egy katalógussal kezemben indulhattam haza, így ha kedvem tartja, csak fellapozom és máris láthatom, mit jelentett egy francia fotós számára a rendszerváltás utáni Budapest.
 
A kiállításon látható fotók a magánember felvételei, melyeket a város felfedezése során kattingatott. Ezek a fotók csak halála után kerültek nyilvánosságra archívumából és párizsi Magyar Intézetből érkeztek hozzánk.
 Mint a rendszerváltást tinédzserként átélő fiatal feltétlen látni akartam, mit jelentettek Budapest épületei, az itt élő emberek egy olyan ember számára, aki a nyugati társadalomból csak vendégként nézett be hozzánk.
 
Ahogy az lenni szokott, a városba érkező külföldi másképp látja fővárosunkat, mint az itt élő őslakosok.
Így történt ez akkor is, mikor Pihippe Gras 1990 tavaszán Budapestre érkezett, hogy kollégájával megismerjék azokat a zenészeket és művészeket, akik majd a párizsi Őszi Fesztivál keretiben Magyarországot képviselik odakint
.
 A fekete-fehér fotón elénk táruló képek egy része városunk sokszor elfelejtett szépségeit tárja elénk – és itt nem feltétlen az olyan építészeti remekművekre gondolok, mint a Szabadság-híd és a Lánchíd. Sokkal inkább öreg bérházaink különös hangulatú belső tereire, az éjszakai fények hangulatára és az itt élő emberekre, a Zeneakadémia rejtett zugaira.
Philipe Gras fényképein egyszerre néz vissza rank a élet mozgékonysága és az épületek mozdulatlansága, a kulturális élet pezsgése, és a szocializmus fénykorát idéző külső és belső terek (Turkáló, Traffik, Vörösmarty tér, Fiatal nő egy étteremben, Nyugati pályaudvar), fény és árnyék különleges kombinációja.
 A  “kispénzűek akciója, minden darab csak száz forint” feliraton elmerengve megállapítottam, talán nem is változott olyan sok minden az elmúlt 22 évben. Új divat, új autók, új épületek, lecseréltünk néhány feliratot a városban, de a múltnak ezt a szegletét, a Kádár-korszakot mindannyian, akik az én korosztályomba tartoznak, még most is sorsunkban hordjuk.
 Akinek van szabad félórája a budai rakparton sétálva, feltétlen ugorjon be a Francia Intézetbe egy kis nosztalgiázásra, jó szívvel ajánlom.
 

Megtekinthető: június 7. (csütörtök) - augusztus 31. (péntek)

 

 


Szerző:
littledevil
Budapest

1974
Követem
Sellőlány és a Prémium Családi Fesztivál harmadik napja
Sellőlány kalandjai a Vizibirodalomban – második nap
Sellőlány kalandjai a Vízi birodalomban – Aquaworld második családi Sunshine fesztivál
Szellemek a fák között – A háború sámánja
Drive – Deluxe Arkangyal Los Angelesben
A Hang az Orfeumban - Whitney Houston Tribute
Farkas a vízen - A vitorlázó - Filmajánló
Úton a fehér lepedő felé - Átutazók - Vígszínház programajánló
Fogyassz zenét kicsit másképp - Hólyagcirkusz társulat/ Zenekatasztrófa
I was so excited, Señor Almodovar - Szeretők, utazók
A test színháza – Book of the Dead
Régi színház, új mosdók, Mozart és Don Juan halhatatlan - Erkel Színház ma
2013 – Új üstökösök a horizonton
Szubjektív statisztikai kórkép - Szociális érzékenység és emberi jogi témák
A kisfiú meg az oroszlánok
A demokrácia diszkrét bája - Karinthy Színház: Egyenlőség
LAPD – a zsarunak élnie kell
XY – Emberi méltóság és a MOME generáció
Vári Éva - Edith Piaf estje
A Koreai Kulturális Központ
Az igazgató úr irodatitkai
Savages - gyönyörű barbárok és a WARgasm, filmajánló
Magic Mike – Felül valami (történik)
Francia szubjektív – Budapest 90 Philippe Gras
Tegnap éjjel - Moziajánló
Csak a szél - kritika

« Előző cikk
Következő cikk »
Múzeumok éjszakája a Fővárosi NagycirkuszbanMúzeumok éjszakája a Fővárosi Nagycirkuszban
A kultúra hozzátartozik az életünkhöz, formáljuk, hagyományokat őrzünk, tápláljuk. Fontos, hogy már gyermekkorban megmutassuk ...
Sziklakórház a legőrültebb éjszakánSziklakórház a legőrültebb éjszakán
Az idei tízedik Múzeumok Éjszakáján ismét kinyitotta kapuit a Sziklakórház. Akik elég élelmesek voltak és a helyszínen vásárolták ...

Legnépszerűbb cikkek »
Rémisztetették már halálra? És tízszer egymás után?
Horrorszínház BudapestRémisztetették már halálra? És tízszer egymás után?Horrorszínház
Hölgyeim és Uraim! Minden kedves vendégét túláradó borzongással várja Európa legsokkolóbb rémületgyára, a budapesti horrorszínház! ...

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldése: