Kultúra/Kiállítás

Game On - Játékra fel! - Beszámoló

2012. 10. 24. • Szerző: PolarBee
Game On - Játékra fel! - Beszámoló

Október 19-től megtekinthető, illetve egyéb érzékszerveinkkel is megtapasztalható a Game On - interaktív videojáték történeti kiállítás a VAM Design Centerben. Mivel magam is rengeteg időt töltöttem már el 2,3 évtizednyi pályafutásom során játékokkal különböző képernyők előtt görnyedve, kihagyhatatlannak ítéltem ezt az eseményt.

 

Demo
Az ünnepélyes megnyitó program ügyesen boostolta a jelenlévők kíváncsiságát. Belépve a rendezvény termébe, hamar észrevehető volt egy helyen, hogy a rácsos padlózaton átsejlő alagsori szinten igazi relikviák rejtőznek... De mielőtt a kiállításba bepillantást nyerhettünk volna, még várt ránk némi egyéb érzékszervi hatás. A hangulatos teremben rövid felvezető után, melyben szó esett a helyszín történetéről és jellemzőiről, a videojátékok hajnaláról is rövid megemlékezést hallhattunk, ezt követően pedig Fluor Tomi és Varjú René (Apollo 23) pár mondatban elmesélte meghatározó játékélményeit. Közben a Star Wars-ból ismert birodalmi rohamosztagosok is elvegyültek a tömegben.
Én már alig vártam, hogy alászállhassak a VAM Design Center hangulatos, barlang- vagy borospincére emlékeztető "dungeon" szintjére, és fel voltam készülve akár komolyabb hordákban érkező csontvázak vagy gólemek támadására is, de ehelyett békésebb látvány fogadott.
 
Tutorial
Sűrűn sorakoztak a kipróbálható, ma már klasszikusnak számító gépek, konzolok, az akkori cool játékokkal. Én elsőnek a ZX Spectrum által szippantódtam be - fákat kellett kerülgetni valamilyen járművel, ahogy a szemrontó világoszöld pixelrengetegen felsejlő néhány tereptárgy segített (egy idő után) a helyzet sikeres dekódolásában. Azért a Nintendo a Mario Bros.-szal nagyon is ismerős volt, a Tetris szintén. A Commodore-os Lemmings irányításában segítséget is kaptam, miután láthatólag elveszettnek tűnhettem. Körülöttem többször nosztalgikus irányultságú megjegyzés ütötte meg fülemet...
Ekkor még a teljes kiállításnak csak egy részlete volt megtekinthető, de vasárnap egy jól irányzott reset-et nyomva visszatértem a helyszínre.
 
Walkthrough
Örömmel tapasztaltam, hogy bőven van még mit megnézni, kipróbálni. Tematikus blokkokban találkozhatunk különféle, valamilyen szempontból emlékezetes vagy kiemelkedő játékokkal, illetve platformokkal; így például rengeteg árkád, játéktermekből ismerős gépet is nyüstölhetünk, körbejárhatjuk az idők során sokat fejlődött kézi konzolokat, különféle sportjátékokat, vagy éppen a legújabb, jövőbe mutató technológiákat használó mozgásérzékelővel ellátott konzolokat. A legfiatalabb korosztály is találhat egy külön terembe gyűjtve egy seregnyi olyan játékot, aminek irányításához elegendő a magassága, illetve egyéb képességei. De őket a legkevésbé sem kell félteni - miközben én és hasonló korral és releváns tapasztalatokkal bíró kísérőm néha percekig tanácstalanul próbáltunk dűlőre jutni, kiváltképp a Nintendo Wii és a PlayStation 3 teniszes kontroller-csodájával, elszégyelltük magunkat, látva, ahogy a nálunk bő egy évtizeddel zsengébbek vígan elnavigáltak ezekkel, valamint a számunkra sokadik alkalommal is igencsak konfúznak tetsző régebbi kontrollerekkel egyaránt. Ezekből egyébként rengeteg típushoz lehet szerencsénk, ha mindent ki szeretnénk próbálni. Talán egy idő után kezdjük majd úgy érezni, hogy már van annyi XP a birtokunkban, amennyivel vígan elboldogulhatunk egy 'újabb' fajjal, ám a flow élmény bizony könnyen megszakadhat, és kezdhetünk ismét bajlódni, már ha türelmünkből még futja. Ez kicsit fárasztó is lehet, de azt az információt kaptam, hogy a napokban már rendelkezésre fog állni egy halom segítség és információ helyben a játékok használatának mikéntjét illetően.
A játékok világában tett túránk végére könnyen arra eszmélhetünk, hogy bár a grafika és a komplexitás sokat fejlődött a '70-es évek óta, egy néhány színnel és pixellel operáló játék akár 2012-ben is elérheti, hogy teljesen belefeledkezzünk.
 
Game Over?
Összességében nagyon élvezetes és tartalmas programon vehet részt az, aki január 8-ig ellátogat a VAM Design Centerbe. Érdemes rászánni minimum 2 és fél, de inkább 3 órát, vagy amennyit nem szégyellünk. Unatkozni biztosan nem fogunk. A kiállításról hazatérők közül pedig szerintem többen fognak úgy dönteni, hogy az előttük álló hosszú, hideg estéken a padláson őrzött ősi konzolaikról lefújják a porréteget...vagy éppen beszereznek egy PS3-at, Rock Band-estül, és meghódítják a világ virtuális nagyszínpadjait.

 

 


Szerző:
PolarBee
Budapest

1989
Követem

« Előző cikk
Következő cikk »
Cézanne másként Cézanne másként
A Szépművészeti Múzeum nagyvolumenű kezdeményezése során az elmúlt évtizedben olyan festőgéniuszok grandiózus tárlatait ...
Csak a virágra vigyáznának Vasárnap 16:48-kor…
(a Bárka Színház előadása)
Csak a virágra vigyáznának Vasárnap 16:48-kor…(a
Nem 16:48-kor sírtam, nem. Akkor kezdtem el zokogni, amikor láttam Huda tisztán ragyogó szemeit. Néz előre rendíthetetlenül ...

Legnépszerűbb cikkek »
Rémisztetették már halálra? És tízszer egymás után?
Horrorszínház BudapestRémisztetették már halálra? És tízszer egymás után?Horrorszínház
Hölgyeim és Uraim! Minden kedves vendégét túláradó borzongással várja Európa legsokkolóbb rémületgyára, a budapesti horrorszínház! ...

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldése: