Itthon/Világ

Gazdagrét, avagy ahogy egy kívülálló látja

2012. 07. 16. • Szerző: Sisonyomozo
Gazdagrét, avagy ahogy egy kívülálló látja

A kerület olyan érzést kelt az emberben, mintha egy nagy közösség kellős közepébe csöppenne. Csönd van és nyugalom, az emberek barátságosak és törődnek a másikkal. Kellemes panorámával, tiszta levegővel és környezettel rendelkezik a település.

 

Gazdagréten sétálgatva az ember könnyedén úgy érezheti, hogy már nincs is Budapesten. Pedig a főváros XI. kerületének egy részéről van szó, ahonnan gyakorlatilag maximum fél óra alatt be is lehet érni a városba tömegközlekedéssel is, kocsival pedig még gyorsabban. A reggeli órákban viszont rosszul jár, aki autóval indul el, ugyanis csak két útvonalon tud menni az összes környékbeli, ha a városba tart, ami bizony számos dugó kialakulását eredményezi.
Gazdagrétnek négy buszjárata van, melyekkel a Széll Kálmán tér, a Móricz Zsigmond körtér és az Uránia felől lehet megközelíteni a települést, éjszaka pedig a 908-as jelzésű autóbusszal lehet idejutni.

Ahogy elindulunk hegynek fel, mindenfelé jókedvű embereket és panelházakat lát az ember. A házaknak egy komoly hátrányuk van: mind szinte teljesen egyforma. Ha valaki nem ismeri úgy a környéket, mint a saját tenyerét, akkor itt csakis az utcanevek segíthetnek az eligazodásban.
Köztük viszont rengeteg a fás terület, ami dícséretre méltó. Sőt, alattuk még egyéni kerteket is kialakítottak. Az itt lakók ki is használják a lakótelep ezen adottságát, a gyerekek a játszótereken játszanak, a fiatal szülők a babakocsiban tologatják gyermeküket, a nyugdíjasok a padokon ücsörögnek, míg a fűben egy fiatal srác mixer mutatványokat gyakorol vizes flakonokkal.  Az egész környék nyugodt, sehonnan nem hallani ordítozást, se fúrást-faragást.  Mivel viszonylag kevés úttesttel rendelkeznek, ezért a beljebb eső házak közt még a forgalom zaja se hallatszik.
 

Szinte minden háztömb aljában más és más szaküzletet találni, Gazdagrétnek rengeteg kisboltja van. Megtalálható itt cukrászda, palacsintázó, fodrászat és kozmetika, informatikai bolt, de akár gyermekruha bolt vagy állatkereskedés is. Ezen kívül viszont, vannak nagyobb szupermarketek is, mint például az Aldi, két darab Spar és a Match. De a kerület csücskében, a Nagyszeben utcánál még egy kisebb pláza is helyt kapott, Eleven Center névre keresztelve. Itt van posta, gyógyszertár, papír írószer, számtalan ruhabolt és még sorolhatnám. Gyakorlatilag minden, amire az embernek szüksége van.
A kerületben működik még katolikus és református templom, könyvtár, valamint egy óvoda és bölcsőde, két általános iskola, egy gimnázium és szakközépiskola is, illetve közösségi ház is, mely különféle programoknak ad otthont. Aki viszont másfajta kikapcsolódásra vágyik, például egy jó mozira, akkor legközelebb a Mom Parkba kell ellátogatnia.
A főváros ezen városrésze tehát azoknak való, akik inkább egy csendes közegben élnének szívesebben, mint a nyüzsgő nagyváros közepén. Itt a körülmények ugyanúgy biztosítottak, mint máshol, csak egy kicsit valahogy mégis más. Van egy megfoghatatlan hangulata, amit meg kell tapasztalni. Aki nem hiszi, látogasson el oda!

 


Szerző:
Sisonyomozo
Budapest

1993
Követem

« Előző cikk
Következő cikk »
Magyarország egyetlen jégbárjában jártunkMagyarország egyetlen jégbárjában jártunk
A nyári forróságban sokan hálát rebegünk egy hűsítő fuvallatért, egy árnyékos szobáért és bármi egyéb olyan kellemes dologért, ...
Különvélemény - Sci-fi az Unióban?Különvélemény - Sci-fi az Unióban?
Közületek aki látta Tom Cruise Különvélemény című Sci-fi akció filmjét, az valószínűleg ismerősnek fogja találni jelen témát. ...

Legnépszerűbb cikkek »
„Felháborító! Felfértem a buszra, sőt le is tudtam ülni.” – A BKV válaszolt.;Felháborító! Felfértem a buszra, sőt le is tudtam
A BKV-nak minden bizonnyal rengeteg felháborodott levél érkezik. Arra voltam kíváncsi milyen választ kapok, ha egy teljesen ...

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldése: