Technika/Életmód

Glenn Doman- Janet Doman: Hogyan sokszorozzuk meg gyermekünk intelligenciáját?

2012. 12. 10. • Szerző: NSI16
Glenn Doman- Janet Doman: Hogyan sokszorozzuk meg gyermekünk intelligenciáját?

Írni, olvasni, számolni tudó, több nyelven beszélő kisbabák? Ez nem egy mai siker sci-fi mozifilm történetének elemei, hanem az 1950-es évek óta fejlesztett Doman- módszer eredményei. De hogyan érjük mindezt el saját gyermekeinkkel?

 

A könyvesboltokban vagy interneten böngészve szinte sokkot kaphat az, aki olyan könyvek után kutat, amelyek segítenek eligazodni a gyermeknevelés rejtelmeiben. Az ilyen jellegű könyvek közül külön „kategóriát” képeznek azok a kiadványok, amik arra vonatkozóan nyújtanak segítséget a lelkes szülőknek, hogyan neveljenek intelligens, erős, udvarias…sikeres felnőttet csemetéjükből.
 
Glenn Doman neve az elmúlt évtizedek alatt egybeforrt a különleges gyermeknevelési tanácsokat nyújtó bestseller kiadványokkal, mely sorozat a „Gyengéd forradalom” nevet kapta. A gyermekeink neveléséhez, képzéséhez útmutatóként szolgáló könyvek, módszerekben lehet hinni, de el is lehet azokat utasítani legyintve rá, hogy „badarság”. Akár egyik, akár másik táborba tartozik a kedves olvasó, jelen cikkünk tárgyát képező könyv, a „Hogyan sokszorozzuk meg gyermekünk intelligenciáját?” mindenképpen érdekes és tanulságos, érdemes tehát egy próbát tenni vele. Én megtettem, és nem bántam meg. A könyv borítóján szerepel, hogy több, mint 1 millió nyomtatott példányban jelent meg eddig, és több tucat nyelvre fordították már le világszerte. Talán nem véletlenül.
 
A „Gyengéd forradalom” kifejezés nem takar mást, mint a szülők gyermekeikről alkotott véleményének, és a hozzájuk való viszonyulásnak, gondolkodásnak a megreformálását, úgynevezett forradalmát. A szerzők szerint ez a forradalom azért „gyengéd”, mert nem fegyverrel és vérrel vívják, hanem az emberi elme és lélek eszközeivel. Olyan forradalom ez, amely Domanék szerint az egész világot, és a jövő generációit fogja megváltoztatni.
 
De hogyan is sokszorozzuk meg gyermekünk intelligenciáját? Nos, aki konkrét választ vár a 273 oldalas könyvtől, az valószínűleg csalódni fog! Glenn Doman fizikoterápiából szerzett diplomát a pennsylvaniai egyetemen 1940-ben, majd a gyermekek agykutatásával foglalkozott. 1955-ben megalapította az Institute for the Achievement of the Human Potetial intézetet, ahol átlagos, illetve valamilyen okból sérültnek született vagy azzá vált kisbabák és gyermekek képességeinek, intelligenciájának fejlesztésével foglalkoznak. Az intézet jelenlegi vezetője az alapító leánya, Janet Doman, közös kutatási eredményeikre alapozva pedig e két szakember megalkotta a „Hogyan sokszorozzuk meg gyermekünk intelligenciáját?” című könyvet.
 
A kiadvány szakít a megszokott nevelési tanácsokat tartalmazó kötetek alaptézisével, miszerint gyermekünkkel bánjuk úgy, mint gyengébb képességű, fejletlen emberrel. A Doman –módszer és egyben a könyv alapja az a feltételezés, hogy már újszülött gyermekeink is ugyanolyan tanulási és értelmi képességekkel rendelkeznek, mint szüleik, ráadásul sokkal befogadóbbak az új információk felé, hiszen ez túlélésük alapja, minél rövidebb idő alatt minél több tudást magukba szívni. A szerző eddigi tapasztalatainak konzekvenciájaként azt a következtetést vonta le, hogy biológiailag gyermekeink túlélési programja születésüktől 7 éves korukig lehetővé teszi, hogy olyan mennyiségű adatot, információt magukba szívjanak, amire egy felnőtt szinte képtelen vagy csak nagy nehézségek árán. Már az első fejezetekben megfogalmazódik, sőt a szerző ki is mondja, minden kisbaba zseni! Olyan zsenik ők, akik fejletlen és védtelen testben elképesztő tanulási képességekről tesznek tanúbizonyságot.
 
 
Kutatásai során Glenn Doman eljutott Japánba, ahol olyan kétévesekből álló csoporttal találkozott, akik profi szinten tudtak hegedülni vagy éppen 6-7 nyelven írtak-olvastak! Ezek a tapasztalások, és a kutatótársakkal folytatott folyamatos információcsere végeredményeképpen alakult ki a világszerte ismert és elismert Doman- módszer, mellyel a szellemileg sérült gyermekek intelligenciáját is sikerült sokszor átlagos, vagy átlag feletti színvonalara felfejleszteni.
 
A könyv írója szerint az IQ csalóka adat, nem a valódi intelligenciát, értelmi képességeket méri, azt csupán komplexebb módon lehet tesztelni, hiszen Doman szerint nem csak valóban intelligens, de a felnőtt életben sikeres emberek nevelése is a cél. Az intézet és annak munkatársai által kidolgozott módszer alapján az alábbi tényezők határozzák meg egy gyermek fejlesztésének lehetőségeit és egyben korlátait:
 
-          Az emberi fajtól és konkrétan a szülőktől örökölt gének
-          A gyermekember élettere, környezete
-          Életünk első 6 évében alkalmazott nevelési módszerek.
 
A könyv külön fejezeteket szentel annak, hogy gyarapítsuk különböző kártyajátékokkal és észrevétlen számonkéréssel gyermekeink enciklopédikus és matematikai tudását. Ezek a fejezetek talán a könyv legkonkrétabban megírt részei, hiszen a kiadvány többi részében csupán általánosságok kerülnek megfogalmazásra. Ez a „Hogyan sokszorozzuk meg gyermekünk intelligenciáját?” legnagyobb előnye és egyben legnagyobb hátránya is. A vásárló a tanulmánytól azt várja, hogy szinte program-szerűen konkrét utasításokat, pontról-pontra szedett módszereket tartalmaz, melyet, ha pontosan végrehajtanak, a végeredmény egy sikeres, intelligens és kiegyensúlyozott felnőtt lesz. Ez az az elvárás, amit a könyv nem teljesít, ellenben gondolkodásra, szemléletváltásra hív fel és egyben ösztönöz. Talán ez az az érték, amivel Glenn és Janet Doman munkája többet nyújt az átlagos gyermeknevelési könyveknél: egy új megvilágításba helyezi a szülők és gyermekeik kapcsolatát és az egymáshoz fűződő viszonyát.

 

 


Szerző:
NSI16
Budapest
Férfi
1986
Követem
Árpa Attila: Holtomiglan kritika
Széles Sándor: A halálraítélt - könyvkritika
Takács Hajnal: Az asszony verve
Réti László: Vérvonal
Réti László: A Hasonmás kritika
A zuglói rendőrökkel folytatta világrekordját a sakkmesternő!
Mobil Rendőrörsöt avattak Zuglóban!
Beszámoló a POFOSZ központi 56-os ünnepségéről
Réti László: Az Elnök kritika
Vitézavatás 2013: Beszámoló
Emberközeli élmény, nyugodt környezetben- Pihenés a Hotel Ametystben
Ragyogott és mégsem korgott – Háromnapos örömünnep a Matyóföldi Folklórfesztiválon
Duncan Shelley: A félelem íze - Könyvkritika
Réti László: A parfümőr - könyvajánló
Michelisz Norbert harmadikként ért célba a Túraautó VB szlovákiai futamán. Interjú
Az örök hazafi - Arany Tibor
Murder: A Gyilkos Tárlat- Élménybeszámoló
Egy nehézségekkel teli életút: Forgács János, szabadságharcos
Duncan Shelley: A Pokol Kézikönyve I. - Könyvajánló
A világűr meghódítása: Három dimenziós előadás a TIT Planetáriumban
Réti László: Célpont Párizsban - könyvajánló
Kitaszítva-befogadva: Kiállítás 1956-ról
Duncan Shelley: Egy konspirátor feljegyzései - Könyvajánló
A fotózás szerelmese
Réti László: Kaméleon
Glenn Doman- Janet Doman: Hogyan sokszorozzuk meg gyermekünk intelligenciáját?
Hazánkba látogatott a Wing Tsun Kung-Fu Nagymestere
30 év a Kardok Bűvöletében
1956:56 - Dokumentumfilm készült a Szabadság Hőseiről
Sikerrel rendezték meg az I. Független Nemzeti Filmfesztivált
Sikermusical hódít a közönség soraiban: Pesti srácok
Jégbe fagyva -Megnyitotta kapuit Magyarország első jégbárja!
Egyenruhások a pályán: Filmet forgattak napjaink katonasportolóiról.
Folklór és a Funky találkozása: Bemutatkozik a FolkFunk Superstars.
Interjú egy 1956-os hős rendőr, hadtörténész unokájával
Film készült a világrekorder vitéz Sinka Brigitta magyar sakkmester életéről

« Előző cikk
Következő cikk »
Üdv Advent! - DivatbemutatóÜdv Advent! - Divatbemutató
A Magyar Divat Szövetség egész napos divatbemutatóval és vásárral köszöntötte az Adventet, 2012. december 2-án vasárnap ...
Munka és magánéletMunka és magánélet
Az ismerőseimnél végzett igényfelmérés érdekes eredményt hozott. Két különösen fontos témát is megjelöltek, amiről örömmel ...

Legnépszerűbb cikkek »
Kis írógép történelemKis írógép történelem
Manapság a számítógép szinte teljesen kiszorította, de a mai napig vannak hívei és főleg gyűjtői. Az írógép sok változáson ...

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldése: