Komment

Gondolatok a fészbúkról

2012. 12. 03. • Szerző: Adams
Gondolatok a fészbúkról

A Facebook korjelenség, kortünet, amelyből csak a korhelyek maradtak ki a romkocsmák mélyéből. Pedig ebben a pörgő-sodródó konzumvilágban, hogy ha valami nóvumból kimaradsz, ugyebár lemaradsz.

 

Ennek az oka az internet mindennapivá válása, és csak idő kérdése volt, mikor fogjuk személyközi kommunikációra használni, mint egy (közvetetten) ingyenes telefont, amely teljesen interaktív. Erre kamilláztak rá a Zuckerberg-féle kocka-okostojások, és lőn elkezdődött a web harmadik korszaka (ebben már a fogyasztónak befolyásoló ereje van a közösségi médiumokon keresztül).
Viszont ha valamiért nem fizetsz, akkor nem te vagy a vásárló. Te az áru vagy, amit eladnak!
Te vagy a termék, ha vagy annyira naiv és ártatlan a tudásban, hogy a minimális adataidon felül privát attribútumaidat is megadod (telefonszám, lakcím, cipőméret, fogtömések száma, stb.), amelyek kellően jóllakatják az bélpoklos adathalászok csillapíthatatlan étvágyát, illetve a reklámozók siserehadát, amelyek miatt a gondozott, emberszabású felületek eltűntek. Ahogy a kereskedelmi televíziós csatornák (inkább: kanálisok) műsorszórásában is félve tűnik fel a ’műsor’ a permanens reklámfolyamban, úgy a világhálón is a pimasz és a vizualitás minden eszközét felhasználó, pofátlan reklámfelületek gyomerdejébe fullad a megtekinteni kívánt tartalom. A gyomorforgató közvetlen reklámok spam-jeiről és az ismerkedni akaró rosszindulatú idegenek szirén zengzetjeiről nem is szólva.
Te vagy a termék, mert azt az információt magadról, amit eddig kutatva és titokban lehetett rólad megszerezni, azt már önként és dalolva kínálod fel. A szépgyermekü anya lánya pedig ne lepődjön meg, ha egy remekbe szabott fényképe csoportos magömlést eredményez a világ túloldalán, az egy malomban őrlő perverzeknél.
De úgy forgatta ki magát az élet, hogy bátran kezet foghat, és forró csókot válthat a létrehozók és az életmódszerűen lájkolók csoportja, mert mindkét fél szellemileg alultáplált: az egyik csakis anyagi előnyök, a másik egyéni dicsőség megszerzésére törekszik, miközben mindkettő kultúrája bélkanyarítóan lábszagú. Ez előbbinek adhatunk annyi sajátos ízlésengedményt, hogy Ő, (a múlt, a jelen és a jövő Zuckerbergjei) csak a munkáját végzi, méghozzá a hivatása magaslatán; amíg az utóbbi, a netfüggő, a közösségi oldalakon élő és minden szolgáltatását örömmel használó csak az idejét csapja el, és fokozza az amúgy is lomha hozzáállását a valóságos emberi kapcsolatok ápolására.
Érdemes azon is elgondolkodni, hogy azok, akik naponta egy óránál is többet töltenek a közösségi oldalon, valóban jellemezhetőek a magukról alkotott profilról.[1] Öreg közmondás:
Akinek sok pénze van, nincs elég ideje, akinek elég ideje van, annak nincs sok pénze.
A valóban befolyásos, elismert és közismert személyek, vagy a szürke eminenciások, a mágnások és nábobok miért nincsenek jelen ezeken az oldalakon? Talán mert elfoglalja őket a munka, és nincs felesleges idejük a bohémságokra, vagy a Facebook csak a nímand tömegemberek, a plebs gyűjtőhelye?
Válts profilképet naponta, ossz meg és hivatkozz mindenre, amit éppen olvasol és nézel, közöld, mit eszel és iszol éppen és küldj beépített, őszinte gondolatot és erőfeszítést nem igénylő születésnapi köszöntőt és sose igényelt játékfelkérést, nehogy elfoglalt és komoly embernek nézzenek – hiába próbálod az ellenkezőjét prezentálni -! Te miattad dörzsöli a tenyerét az, aki az eszével keresi a betevőjét a Szilícium-völgyben.
A közösségi oldalak hatása valódi döghalál az értelemre, de ki mondta, hogy az értelem korát éljük?
 
Ha tetszett az írás, dobd meg egy like-kal! 
 

 Adams (Kőszegi Ádám)

 

 


[1] http://www.sg.hu/cikkek/92797/a_narcisztikus_embereknek_kedvez_a_facebook

 


Szerző:
Adams
Vicus Teuto
Férfi
1984
Követem
A Tini Titánokról, őszintén
Képregény és rajzfilmvilág II.
Derekasság a filmiparban
Ötöslottó – A bolondok adója
Mosolykát államfőnek!
Süllyesztés - Hogyan járul hozzá a mai videojáték az eltömegesedéshez
Carole Landis születésnapjára
Gondolatok a fészbúkról
A SÖTÉT LOVAG: FELEMELKEDÉS -kritika
Vámos Miklós: Marilyn Monroe csodálatos halála
Olimpikonok a TF-en. (2) Pars Krisztián
Olimpikonok a TF-en. (1) Risztov Éva
Miért gagyik a verekedős videójáték-filmadaptációk
Spanyolasz Eb-döntő
Ismeri a Szandi-mandit?
Beépített főnök - Magyarország!
Homo Politicus Hungaricus
100 éve született Sonja Henie, ’A jég királynője’
LFL, vagyis Fehérneműs Fehérszemélyek Ligája
Összefogás: bukott koncert = bukott előadók?
Magyar fiatalok külföldi munkavállalása
Angyalok és démonok Hollywoodban: Mihály arkangyal és Azazel démon
Green-Go Fest beszámoló
Városfejlesztési osztály (Parks and Recreation)
A netes pornó diszkrét (hi)bája
Világsiker magyar popzenészként
Képregény és rajzfilmvilág: Batgirl vagy Supergirl?
Magyarok az F1 viharában
Magyarok az F1 viharában, a box utca kulisszatitkai
Svindlerek (tv-sorozat) kritika
A posztmodern ember jellemrajzai III. rész
Volpone, avagy a pénz komédiája (2003)
A posztmodern ember jellemrajzai II. rész
MAN vs FOOD - Fald fel Amerikát!
A posztmodern ember jellemrajzai
Könyvajánló: Ladislav Klíma - Abszolút akarat vagyok
When Nietzsche Wept
MUSIK IST ZERFALL

« Előző cikk
Következő cikk »
ÜnnepÜnnep
Csak néhány nap van vissza karácsonyig, a szeretet és az öröm ünnepéig. A hétköznap értelme itt lepleződik le, s hogy a ...
Kerekesszék, nem bicikli!Kerekesszék, nem bicikli!
Átlagos családba születtem, átlagos szülőkkel, átlagos testvérrel. Bátyám, 1969 októberében, teljesen egészségesen jött ...

Legnépszerűbb cikkek »
Panaszlevél a hotelnekPanaszlevél a hotelnek
Köszönöm, hogy ellátogathattam Hotelükbe! Élményekkel teli éjszakámért cserébe fogadják szeretettel építő kritikámat: ...

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldése: