Komment

Gondolatok az Útravalóhoz Müller Péter „Az élet művészete” című előadása alapján

2012. 12. 26. • Szerző: Gawain312
Gondolatok az Útravalóhoz
Müller Péter „Az élet művészete” című előadása alapján

Miután megírtam új könyvének ajánlóját, egy plakáton láttam, hogy Müller Péter előadást tart a Kispesti Munkásotthon Művelődési Házban (KMO). Mivel életem során sokszor követtem el a hibát és szalasztottam el a lehetőséget általam tisztelt emberek gondolatait személyes tolmácsolásukban hallgatni, ezúttal éltem a lehetőséggel.

 

A KMO eleve ismerős terepem, voltam itt diákként, vendégként és fellépőként is. Elég annyit tudni róla, hogy barátságos és otthonos helyszín. Most mégis kissé feszengve ültem a hátsó sorok egyikében, hallgatva a lágy, halk zenét.
Szinte az első pillanatban, amikor belépett, majd pár másodperc némaságot követően megszólalt, rájöttem, hibát követtem el. Modora közvetlen, tegező, könnyed mégis komoly volt. Én a recenziómban – talán bocsánatosan – így hivatkoztam rá: „Müller azonban rámutat, hogy ez inkább csak egy ellazult állapot…” A fentiek tükrében tiszteletlennek érzem magam, hogy kissé távolságtartón fogalmaztam. E hibámat most rendezni kívánom. Péter közvetlensége módszerei egyik legmeghatározóbb jellege.
Az élet művészete, ezt a címet viseli előadása. E cím alatt az Ünnep fogalmát választotta vezérfonalául. Ez már önmagában is feszítő téma. Mi az ünnep és mi a célja? Mi a szépsége? Sok olyan kérdés, amire evidens lenne válasz, mégsem tudunk sokan válaszolni rá.
S hogy mely szimbólumok jelentik ezt az ünnepet? A fény, a tűz, a látás, a megértés, mind kulcsfogalmakat jelentenek számunkra.
És mi maga a művészet? Egykor, még az első művészeti tanulmányaim idején azt tanultam, hogy a művészet nem más, mint a valóság újragondolása. Péter ezt sokkal egyszerűbb formába nemesítve válaszolta meg. Ahol a káoszból logosz lesz. Ahol a zűrzavar értelmet nyer.
A legfontosabb és aktualitását élvező kérdést azonban előadása felénél vetette fel. Mi a különbség ész értelem közt? A mai oktatás tagadhatatlanul az előbbit tartja szem előtt, utóbbira egyszerűen nem fordít figyelmet. A megélhetésért vívott harcban huszadrangúvá lett az értelem megismerésére fordított törekvés. Pedig ennél sokkal messzebb kéne járnunk.
Gondolatai kifejtése közben nem mulasztotta el beavatni a közönségét magán életének bizonyos részeibe. Sokáig nem tudtam hova tenni az érzést, ami a kezdetektől fogva megült. Egy egyszerű asztal, egy szék és a jegyzetei, ez volt Péter minden eszköze. Aztán eszembe jutott Brecht színháza, a minimális díszlet, a mondanivalóra irányítja a figyelmet. Ez az ember a kényelmes fesztelen, mégis komoly stílusával és minden gondolata megfontolt részletezésével a meghittséget teremtette meg több, mint száz ember és maga között.
Miután végére ért előadásának, jöttek a kérdések. Azt hittem, egyszerű kérdések lesznek, amikre megnyugtató válaszok születnek, de Péter nem zárkózott el semmilyen kérdésre bőven, kimerítően válaszolni. A megnyugtató gondolatai minden jelenlévőre jótékonyan hatott.
Exepli gratia: a kivonulás az előadásról általam ritkán tapasztalt nyugalommal történt meg. Egyetlen hangos szó, lökdösődés, durva gesztus nem történt és a hangulat megmaradt derűsnek. A tapintat és előzékenység valahogy olyan alábecsültté vált, hogy ma már azért ferde szemmel néznek, ha félre állok valaki útjából.
Sokfelől ér a vád, hogy nem tisztelem az idősebb generációt. Nos, talán épp ez a közvetlenség, amit hiányolok, ez a segíteni vágyás. És az a jó érzés, amit a Péterhez hasonló emberek társaságában élek meg. Előtte feltétlen tisztelettel tudok fejet hajtani. Mert megadja a bensőséges viszony lehetőségét egy ismeretlen embernek is.

 


Szerző:
Gawain312
Gawain312
Budapest
Férfi
1985
Követem
A wild guess
A történetmondás jövője
Öt hangon - Pentatonix
Francia csavar - Az elismert Alföldi
Akikről nem beszélünk
Árulkodó kereső
The Piano Guys - A világ 7 csodája
Nyelv és diploma
Ponci a hős
Bábel-effektus
A gyilkosság illúziója - könyvajánló
Ayreon – The Human Equation
Villámcsapás – filmajánló
Hawking – Zseni a vásznon
Különleges alkalom
Neverwinter Online
Egyenjogúság? Kérdés?
A jó kalmár a világ jótevője - Kiállítás a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátó ipari Múzeumban
Idegenek a városban
Nyugtalanító kétség
A divat új Püthiája?
The Piano Guys
Hiányos adatok
A nézettségi hadjárat áldozatai
A munka hálója
Crescendo
Hogyan lettem hiánycikk?
Parti Nagy Lajos – Fülkefor és vidéke - Belvárosi Színház
Logikai bukfenc
Tanulás és öröm
A végéről kezdve – Bródy János – Az Illés szekerén
Ámítástechnika mesterfokon
A diákokat lelövik, ugye?
Célok és módszerek – Soron kívül
Célok és módszerek – Második rész
Tabuk nélkül
Collateral – A halál záloga
Duncan Shelley – Az igazság napja
Órák - filmajánló
Célok és módszerek - Gondolatok a diákok tüntetéséhez
Gondolatok az Útravalóhoz Müller Péter „Az élet művészete” című előadása alapján
Bohumil Vurm: Európa titkos története
Démoszthenész másképpen - A király beszéde
Müller Péter: Útravaló - Könyvajánló
Munka és magánélet
A legdrágább kincs
A nevem Khan - Film ajánló
Churchill nyomában - könyvajánló

« Előző cikk
Következő cikk »
Célok és módszerek - Gondolatok a diákok tüntetéséhez
Célok és módszerek - Gondolatok a diákok tüntetéséhez
Nem hittem, hogy főiskolásként érem meg, azt a demonstráció sorozatot, ami a napokban tört ki a keretszámok csökkentése ...
Karácsonyi ajándékokKarácsonyi ajándékok
A mai társadalomban az embereken eluralkodott a materialista szemlélet, amivel a televízió és üzletek reklámjai folyamatosan ...

Legnépszerűbb cikkek »
Panaszlevél a hotelnekPanaszlevél a hotelnek
Köszönöm, hogy ellátogathattam Hotelükbe! Élményekkel teli éjszakámért cserébe fogadják szeretettel építő kritikámat: ...

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldése: