Film

Green-Go Fest beszámoló

2011. 12. 05. • Szerző: Adams
Green-Go Fest beszámoló

Lezajlott december 3-án a Toldi moziban az első Green-Go Nemzetközi Rövidfilmverseny és Filmfesztivál, amelynek fókuszpontjában nemcsak az örökzöld-zöld környezetvédelem volt, hanem a természeti javak túlfogyasztásának a veszélyeire való felhívás, az erdeink és zöldfelületeink megőrzése illetve a szűkölő élelmiszerpiac alternatív megoldásai is.

Az eseményen jelen volt a Journality szerkesztősége is. A nyertes pályázatok méltán diadalmaskodtak, erről a nagytekintetű zsűri magas szakértelemmel biztosította a nagyérdeműt.

Az egész napos programok, amelyek nemcsak minden korosztálynak, de a családoknak is szólt, és a pályázandó filmek levetítése után, 18:00-kor nyílt a vetítőterem, bemutatandó a megdicsőült nyertes remekműveket. Aki csak az utolsó vetítésre érkezett, annak ironikus módon a moziba érkezésekor meg kellett küzdenie magával a természettel is, ami szakadó téli eső alakjában jelentkezett, de teljes kárpótlást nyújtott odabenn, a kellemes hangulatú társaság és a több, mint kényelmes zsöllye. Az ülőhely ugyan kecsegtetett az alvás édes ábrándjával, de a vászonra levetített három győztes rövidfilm éppen az ellenkező hatást váltotta ki a nézőből.
 
Tóth Lívia: ExitÉlés vizsgafilmje a videoklipekre jellemző dinamikával és vizualitással hívja fel a figyelmet a társadalom intoleránsságára mind egymás, mind a környezetünk felé. A kezdő képsorokban a természettel még kapcsolatban lévő vidéki tájakról berobogunk a nagyváros betondzsungelébe, ahol a tömeg, embertelen nyomor, és hulladékképzés dandárja zajlik.
A Szuperváros projekt közösségi kertek témakörével foglalkozó azonos című darabja kedves animáción keresztül értelmezi, magyarázza és propagálja a települések ’senki földjének’ egyik alternatív, és ugyanakkor talán leghasznosabb módját, még ha ez kissé kommunisztikus – és valljuk be: hazánkban utópisztikus – elképzelés is.
És végezetül Hollósi Lajos: Egyszer volt rövidkéje zárta a nyertes művek csoportját, a maga falanszteri rémületével. A kipusztult élőlények múzeumban való egyedüli látványa – és ott is csak, mint gépek - lassan a valóság egyik szelete lesz, és nem csak szocialista utópisták és drámai költemények megrázó eleme.
 
A nyertes művek vetítése után az öttagú zsűri stílszerűen újrahasznosítható papírszékeken helyet foglalva beszélték meg a verseny filmjei elbírálásának részleteit pro és kontra, miközben megerősítették a nézőkben a természethez való pozitív viszonyulást, amihez a film, mint a leguniverzálisabban értelmezhető művészeti forma tökéletes alapanyagot nyújt.
A fesztivál nemzetközi volt, hiszen a pályaművek közül található volt kanadai, Új-zélandi származású film is, a közönségdíjat pedig az indiai Save Trees nyerte.
 
Mivel a Green-Go Fest első alkalommal került megrendezésre, a széles körű publicitás és a kulturális nyomaték igencsak elmaradt a tartalom ígéretes ereje ellenére. Biztosak lehetünk benne, hogy a következő fesztivál már jóval nagyobb port fog felverni főleg a fővárosi közönség között, még ha ezért porhintés helyett több rövidfilmben kell is elverni a port a környezetszennyező viselkedéseken.

 

Ha imádod a filmeket, és elsőként szeretnél további filmajánlóinkról értesülni, lájkold Facebook oldalunkat:

 


Szerző:
Adams
Vicus Teuto
Férfi
1984
Követem
A Tini Titánokról, őszintén
Képregény és rajzfilmvilág II.
Derekasság a filmiparban
Ötöslottó – A bolondok adója
Mosolykát államfőnek!
Süllyesztés - Hogyan járul hozzá a mai videojáték az eltömegesedéshez
Carole Landis születésnapjára
Gondolatok a fészbúkról
A SÖTÉT LOVAG: FELEMELKEDÉS -kritika
Vámos Miklós: Marilyn Monroe csodálatos halála
Olimpikonok a TF-en. (2) Pars Krisztián
Olimpikonok a TF-en. (1) Risztov Éva
Miért gagyik a verekedős videójáték-filmadaptációk
Spanyolasz Eb-döntő
Ismeri a Szandi-mandit?
Beépített főnök - Magyarország!
Homo Politicus Hungaricus
100 éve született Sonja Henie, ’A jég királynője’
LFL, vagyis Fehérneműs Fehérszemélyek Ligája
Összefogás: bukott koncert = bukott előadók?
Magyar fiatalok külföldi munkavállalása
Angyalok és démonok Hollywoodban: Mihály arkangyal és Azazel démon
Green-Go Fest beszámoló
Városfejlesztési osztály (Parks and Recreation)
A netes pornó diszkrét (hi)bája
Világsiker magyar popzenészként
Képregény és rajzfilmvilág: Batgirl vagy Supergirl?
Magyarok az F1 viharában
Magyarok az F1 viharában, a box utca kulisszatitkai
Svindlerek (tv-sorozat) kritika
A posztmodern ember jellemrajzai III. rész
Volpone, avagy a pénz komédiája (2003)
A posztmodern ember jellemrajzai II. rész
MAN vs FOOD - Fald fel Amerikát!
A posztmodern ember jellemrajzai
Könyvajánló: Ladislav Klíma - Abszolút akarat vagyok
When Nietzsche Wept
MUSIK IST ZERFALL

« Előző cikk
Következő cikk »
Másnaposok 2 - DVD ajánlóMásnaposok 2 - DVD ajánló
Todd Phillips szinte jelenetre pontosan előző munkáját prezentálja közönségének, csak a helyszín és a körítés más. Mindez ...
Kémkölykök 4D – A világ minden idejeKémkölykök 4D – A világ minden ideje
Robert Rodriguez az utóbbi években a legendás Grindhouse-filmekkel foglalatoskodott, elkészítette a Csodakavicsot, majd ...

Legnépszerűbb cikkek »
Vámpíros film – Alkonyat fanoknak kötelezőVámpíros film – Alkonyat fanoknak kötelező
Mi is lehetne hálásabb feladat annál, mint amikor egy kasszasiker filmből paródiát készíthet valaki. Az Alkonyat filmek ...

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldése: