Komment

Halált hozó hajnal hasadt...

2014. 09. 18. • Szerző: Samuka
Halált hozó hajnal hasadt...

A régi, falusi disznóölések hangulatát szeretném megidézni ezzel a kis írással. Manapság, amikor egyes panziók, szállodák téli hétvégi programajánlóiban szerepel a disznótor, újra bele lehet kóstolni – nemcsak a hagymás sült vérbe, hanem abba a hangulatba is, mely a fagyos téli hajnalokon, reggeleken ezt az „ünnepi tevékenységet” övezte egykoron. Övezi talán még ma is…

…ropogó, friss hó, tiszta, jéghideg reggelek, holdfény, csaholó kutyák…
…pálinkaszagú hajnal, férfias izgalom, misztikus „szúrókések”…
…az öregek cinkos összekacsintása, régen látott komák találkozása…
…fokhagyma és vöröshagyma „illata”, kömény, bors, majoránna és egyéb fűszerek „szaga”…
…feltoluló gyerekkori emlékek, régen elhunyt családtagok szép vagy megszépült emléke…
…családanyák szorgoskodása, mindenről történő gondoskodása, odafigyelése…
…hihető és hihetetlen történetek régvolt sertésekről, melyek még pörzsölés közben is képesek voltak ugrálni…
…szakértő és kevésbé szakértő böllérek, fogólegények, párolgó, friss vért kevergető, könyékig-felgyűrt-ingujjas kezek…
…visító, rugdalózó disznók, melyek áldozattá magasztosulnak a népi gasztronómia oltárán…
…az első adrenalin-bomba után összemosolygó arcok a kimúlt sertések felett…
…súlybecslések, legendák egészen kis malacoktól a három-négy mázsás óriásokig…
…pörzsölés szalmával, gázzal, a gázpalack langyos vízbe állítása, hiszen a hirtelen nyomáscsökkenés erős lehűléssel jár (Öveges professzor is tanította a tévében)…
…a perzselődő szőr, bőrke büdös, de már-már mégis étvágygerjesztő szaga, a disznó hátának vakargatása először lapáttal, majd életlen késsel…
…a körmök puszta kézzel történő lecsavarása, mint a férfias erő bizonyítéka, majd a sertéslábak aprólékos tisztogatása…
…a szinte feketére pörzsölt disznó megdöbbentő látványa (a szalonnáról a bőrke csak így távolítható el könnyen, „puszta kézzel”, különben késsel kell vakargatni)…
…a pörkölt bőrke, disznófül kóstolgatása sóval vagy akár anélkül…
…a disznó locsolgatása meleg vízzel, majd „lekefélése”, vakargatása, mely után szinte hófehérré változik a csaknem feketére égett bőr…
…a tiszta, immár hentesáruvá minősült sertés asztalra fektetése, vagy ágasra emelése…
…az első vágások az állaton, a nemi szervek eltávolítása, végbél elkötése, medencecsontok szétválasztása, hasüreg megnyitása…
…a használhatatlan belső szervek eltávolítása, és a felhasználható szervek (máj, vesék, szív, tüdő, lép) „tisztázása”, a meleg, párolgó, néhány perce még működő szervek szétválasztása szinte sebészi precizitással…
…a „kibelezett disznó” hasítása bárddal vagy fűrésszel (jól jön a favágói gyakorlat), hogy pár percre – szakkifejezéssel élve – „bőrös, hasított félsertés fej-láb-farokkal” legyen belőle…
…az állat bontása különféle „alkatrészekre”: szalonnák, comb, lapocka, csülök, karaj, tarja, dagadó, oldalas, „kocsonyánakvalók”…
…a húsrészek tisztázása, formázása, közben a sülő pecsenyék illata, a pirított máj, a hagymás vér, a „vese velővel” gyomorkorgató kipárolgása, és persze a jobbnál jobb házi borok és pálinkák kortyolgatása…
…kolbászhús-darálás, rizsfőzés, zsemlekocka-aprítás, disznósajt-alapanyag válogatás, mindezek fűszerezése, ízlelgetése, töltése…
…a belet a töltőre húzogató férfiak harsány tréfái, melyekben inkább a lányokkal végeztetnék ezt a műveletet…
…hurka fűzése pálcákra (innét a hurkapálca név), majd a füzérek főzése, „hőkezelése”…
…disznósajt (gömböc) töltése régebben az ecetes vízben agyonmosott gyomorba és hólyagba, ma már inkább műbélbe…
…a zsírszalonna kockázása, majd a zsír sütése a vége felé kis tejet ráöntve, hogy szép piros legyen a töpörtyű…
…fáradó arcok, egyre hosszabbakat pislogó tekintetek, néha leülő, nagyokat fújó emberek…
…az asztalokon hűlő húsok, most még víztől csöpögő kolbászok, száradó, fényesedő hurka-karikák…
…a közös, délutáni ebédnél hálát adó emberek (Isten segítségével talán idén is, jövőre is, azután is nevelünk állatokat)…
…a családok évszázados biztonságérzete, hiszen tele a kamra, ma már inkább a fagyasztóládák…
…a „kimosakodás”, visszaöltözés, jóleső fáradtság érzése…
…és végül a közös munka során szövődő barátságok, ismeretségek, melyek pár óra alatt pajtásokká változtatnak olyan embereket, akik addig nem is látták egymást…
…mindezt jelenti nekem a DISZNÓÖLÉS (így, csupa nagybetűvel), mely számomra egész életemben a Karácsonyt és szilvesztert követően a téli időszak legnagyobb ünnepe.


Szerző:
Samuka
Budapest
Férfi
1964
Követem

« Előző cikk
Következő cikk »
Intelligencia és civilizáció

Intelligencia és civilizáció
Mivel felmerült néhány kérdés az emberi intelligencia és a civilizáció kapcsolata révén, gondoltam érdemes ezekre néhány ...
Piac és demokráciaPiac és demokrácia
Nézegetem az árakat, a piacon fityegve a mai úgynevezett demokráciában, remélvén, hogy felfedezek valami vásárlásra csábító ...

Legnépszerűbb cikkek »
Panaszlevél a hotelnekPanaszlevél a hotelnek
Köszönöm, hogy ellátogathattam Hotelükbe! Élményekkel teli éjszakámért cserébe fogadják szeretettel építő kritikámat: ...

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldése: