Zene

Hay fesztivál Budapest – French Films koncert – beszámoló

2013. 05. 24. • Szerző: szalambo
Hay fesztivál Budapest – French Films koncert – beszámoló

Második alkalommal rendezték meg Budapesten a Hay fesztivált, amelynek mottója: Képzeld el a világot! Kortárs írókkal, gondolkodókkal, művészekkel képzeltük el a mostani világot és, hogy milyen lehetne. Ennek részeként lépett színpadra vasárnap este az Akváriumban a Fernch Films.

 

Amikor vasárnap este fél tízkor beléptem az Akvárium koncerttermébe körülbelül harmincan vártak a finn zenekarra. Hm, gondoltam, ez nem lesz egy nagy szám.
A huszonéves fiatalokból álló finn indie zenekar két éve alakult, idén jelent meg második albumuk. Amikor először hallgattam zenéjüket, nekem a Killers jutott eszembe, ami azért nem rossz. Híradások szerint küszöbön az amerikai áttörés. Mindezek tudatában vártam a koncertet.
Az igazat megvallva kezdetben nem sokan voltunk mi kíváncsiskodók, legfeljebb negyvenen. Illedelmes tíz perc késés után kezdett zenélni az öttagú banda. Lendületes volt, meg vidám volt, meg jól hangzott, de nekem még fél óra után is csak a Killers járt a fejemben.
Aztán elkezdtem másra figyelni. Amikor a nagydarab szőke finn srác csapzott hajjal, önfeledten improvizált a gitárján, az jó volt. Ahogy a zongorista ritmusra rázta jobb lábát a szintetizátor alatt, az is jó volt. Ahogy a koncert végén halvány megilletődött mosollyal lépett le a másik gitáros a színpadról, az is jó volt. De akkor mért nem szippant be az élmény?
Az utolsó számnál a szőke fickó már a földön fetrengve adta át magát a ritmusnak, ám egy ponton érződött valami zavar. Ekkor láthatatlan természetességgel előlépett egy háttérmunkás és megtartotta a gitár drótját az önfeledt őrjöngés biztosítása érdekében. Ez olyan kedvesen esetlen és emberi volt, hogy egy szempillantás alatt kiűzte belőlem a Killers Szigeten tapasztalt hideg profizmusát.
Ahogy az egyórás koncert után jöttem ki a klubból, akkor azért már lehettünk úgy százötvenen, a bizalmon gondolkoztam. A zenekart a GAEA lemezkiadó vette szárnyai alá. Vajon mi indítja őket arra, hogy támogassák ezeket a fiúkat? A zenéjük, a tehetségük, a kitartásuk, a tisztaságuk? Vajon ki mellé áll oda a szerencse? Vagy egyszerűen csak elképzelték, hogy a French Films egy sikeres, nemzetközi zenekar és érezték, hogy ez jó? Ki tudja? Talán csak a türelem és a hit a biztos, hogy egyszer minden helyre kerül és hamarosan jön a fordulat. Ezt az is bizonyíthatja, hogy még másnap délelőtt is az Escape in the afternoon című számuk járt a fülemben.

Szerző:
szalambo
Budaörs

1983
Követem

« Előző cikk
Következő cikk »
The Prodigy a SoundonThe Prodigy a Soundon
Tucatnyi újabb név csatlakozott a Balaton Sound korábban bejelentett felhozatalához, köztük a Prodigy, Calvin Harris vagy ...
The Piano GuysThe Piano Guys
Az Egyesült Államok Utah államában kezdődött történetük. Kezdetben csupán egy érdekesnek tűnő ötletet vettek fel és töltöttek ...

Legnépszerűbb cikkek »
Az X-faktor mosolygós „cukisága” – Kováts Verával beszélgettünkAz X-faktor mosolygós ;cukisága; – Kováts Verával
Kováts Vera az X-Faktor tavalyi szériájában tűnt fel. A mindig mosolygós lány bejutott az X-faktor döntőjébe,és ott meg ...

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldése: