Itthon/Világ

Hazánk kedvelt szellemi gyárai

2014. 04. 04. • Szerző: doubter
Hazánk kedvelt szellemi gyárai

Kétségkívül nagy jelentőséggel rendelkeznek manapság a hazai munkaerőpiacon az SSC-k (Shared Service Center) által nyújtott pozíciók, de vajon mi szól mellette és ellene. Valóban ennyire csábítóak és mindkét fél azt kapja, amit vár?

 

ASHRAE 90.1
Az SSC-k vagy más néven üzleti szolgáltató központok azért jönnek létre, hogy egy vállalaton belül központosítva legyenek az adminisztrációs folyamatok. Célja a költségcsökkentés, a folyamatok standardizálása. Az egységesítésről szól ez. Minden téren: a munka és ASME B16.5 az emberek egységesítése a cél.
Mivel jár ez és mi lesz az eredménye? A munkáltatónak nyilván megéri, hiszen hatalmas költségeket tudnak megspórolni a munkabéreken, persze a pénz más oldalon kifolyik, de a dolgozókon mindenképp nyerészkedhetnek. De mi az eredménye munkavállalói oldalról? Egyszerű, lebutított folyamatok. Egyfajta szellemi gyártósor ez, ahol épp nem kábelkötegeket gyártanak, hanem pl. számlákat állítanak ki. Bejutáshoz általában AWS D1.1 az egyetlen kulcsszó a nyelvtudás. Bár néhol még ez sem szempont… Jogosan merül fel a kérdés, hogy itt mire számíthat a munkavállaló?! És mire a munkáltató?!
Adott egy több száz fős cég, tele fiatal, többségében pályakezdő, tapasztalatlan munkavállalóval, egységesített, lebutított folyamatokkal. Mégis működik, és hatalmas sikere van. Tényleg ez kell a ma emberének? Mindkét oldalról kétségeket von maga után, mégis létezik, működik és virágzik is ez a „műfaj”, amely már-már külön iparággá nőtte ki magát.
Igazi multikultúráról van szó, ahol a rotálódás természetes, fejek pár évente hullanak, hisz „frissíteni kell asme b31.8 a vért” és egy külsős mindig másképp lát. Fiataloknak könnyű, gyors tapasztalatszerzési lehetőség. Csapatok vagy összejönnek vagy nem, de nincs is nagy jelentősége. Látszat csapatépítőket tartanak, látszat bulikkal vegyítve, hogy a munkavállalók azért érezzék a látszat törődést. Érdekbarátságok születnek, klikkesedni ér, sőt kötelező! Aki kicsit is egyéniség, vagy gondolkodni mer, az rögtön perifériára szorul.
És miről szól a munka? A munkavállaló már az első napokban „érdemi munkát” végezhet, hiszen a folyamatok egyszerűek, gyorsan megtanulhatóak. És amilyen gyorsan megtanulhatóak, olyan gyorsan unalmassá is válnak. Monoton, rutinfeladatokról van szó, amik percről percre, óráról órára, napról napra ismétlődnek. Aki némi szakmai tapasztalattal vagy ambíciókkal érkezik, hamar csalódnia kell. Akit némi kreativitással is megáldott az ég, végleg eláshatja magát. Fejét fogva, sírva fog menekülni a „ne gondolkozz” alapelv elől. Ész ASME B31.3 nélkül dolgozni kötelező!
A munka törvénykönyvét véletlenül sem szabad ismerni, megemlíteni pedig egyenlő a halálos ítélet aláírásával. Ha valaki mégis véleményt nyilvánít, az egyedül csak pozitív lehet. Negatívumot megemlíteni a csapat előtti nyilvános megaláztatást vonja maga után.
ASME B16.5
Lehetséges a gyors előrejutás, amennyiben az ember nem gondolkodik, nincs véleménye, vagy ha van, de magában tudja tartani, irányítható, erősen tud bólogatni és hosszú a nyelve. Tudatlan pályakezdőkből ilyen feltételekkel rövid időn belül „felelős” vezetőt csinálnak,  mert az embereket itt sem a munkájuk, sokkal inkább ismeretség és baráti alapon ítélik meg, léptetik elő vagy emelik a fizetését. Ezen vezető később kapkod, próbálja  irányítani több tíz ember munkáját, megalapozatlan döntéseket hoz, véleménye szubjektív, az egységes bánásmódot minden téren nélkülöző.

asme code

Kivételek természetesen itt is létezhetnek…

 

asme code


Szerző:
doubter
Budapest

1981
Követem

« Előző cikk
Következő cikk »
Narkót adok nektek, földi mennyországot!

Narkót adok nektek, földi mennyországot!
Úgy érzem, ha minden jól halad, nemsokára ilyen, meg ehhez hasonló szlogenek lesznek olvashatók, a választási kampányok ...
ELEFÁNT SZÜLINAP - Díjmentes belépés a gyermekeknek Valentin-hétvégénELEFÁNT SZÜLINAP - Díjmentes belépés a gyermekeknek
Első születésnapját ünnepelte idén Valentin napon (2014. február 14-én) Asha, a Fővárosi Állat- és Növénykert legnépszerűbb ...

Legnépszerűbb cikkek »
„Felháborító! Felfértem a buszra, sőt le is tudtam ülni.” – A BKV válaszolt.;Felháborító! Felfértem a buszra, sőt le is tudtam
A BKV-nak minden bizonnyal rengeteg felháborodott levél érkezik. Arra voltam kíváncsi milyen választ kapok, ha egy teljesen ...

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldése: