Ki-kicsoda

Henri Cartier-Bresson

2010. 06. 02.
Henri Cartier-Bresson

1908. augusztus 22.-én született a franciaországi Chantelaupban. Világhírű fényképész, a Magnum fotóügynökség egyik alapítója.

 

Az 1920-as években még úgy tűnt végleg elköteleződött a festészet mellett, több francia mestertől tanult, majd 1928-tól Cambridge-ben tanulta a festészet és a szépirodalom rejtelmeit. Fényképezni 1931-ben kezdett el egy Leica gyártmányú géppel. Egy évvel később már kiállítást rendeztek képeiből a New York-i Julien Levy Galériában, innentől kezdve a világ számos pontján a legjelentősebb múzeumokban és kiállításokon szerepelt nagy sikerrel például Budapesten is. A fényképezést is úgy tudta művészi szintre emelni, hogy a dokumentálás mellett külön valóságot is képes volt teremteni.
1934-35-ben egy mexikói néprajzi expedíció fényképezésére kérték fel. Amikor végeztek a munkával New Yorkba költözött és szabadúszóként próbált megélni, valamint elkezdte tanulmányozni a filmkészítési technikákat is. Így került kapcsolatba korának legendás rendezőjével, Jean Renoirral, akinek asszisztense lett 1936-39 között és több fontos filmben is segédkezett. Együtt dolgoztak 1936-ban a La vie est à nous és a Une partie de campagne filmeken. 1937-ben Herbert Kleinnel készített dokumentumfilmet a spanyol köztársasági hadsereg kórházairól.
A világháború kitörésekor besorozták a hadsereg tudósítószázadába mint fényképész. 1940-ben elfogták és hadifogolytáborba hurcolták, ahonnan 3 év elteltével sikerült megszöknie. Az Egyesült Államokban már rég halottnak nyilvánították és emlékkiállítást rendeztek neki a New York-i Modern Művészetek Múzeumában. A háború végén végigfényképezte Franciaország és Párizs felszabadítását, utána itt maradt szabadúszó fotográfusként.
1946-47 körül David Seymourral és Werner Bishoppal megalakította a híres Magnum fotóügynökséget, melynek vezetője a magyar származású Robert Capa lett. Eredeti célkitűzésük az volt, hogy ne legyenek kiszolgáltatva a fotóügynökségek kénye-kedvének. Meghatározták, hogy ki hol dolgozzon ezentúl: Bresson Indiában, Kínában, Capa Izraelben és a Szovjetunióban, Bishop pedig Koreában és Dél-Amerikában fotózott.
Bresson az egész világot bejárta és végigfényképezte az 1950-es évektől kezdve: megfordult Indiában, Burmában, Pakisztánban, Indonéziában (1948-50), a Szovjetunióban (1954), Kínában (1959), Kubában, Mexikóban, Kanadában (1960) is. 4 alkalommal is elnyeri az Award of the Overseas Press Club of America díját.
1960-tól kezdve angol és német televíziós társaságoknak készít dokumentumfilmeket. 1974-től többnyire már csak festészettel és rajzzal foglalkozik. Bár ezen képeivel nagy múzeumok tárlataiba is sikerült bekerülnie (Royal College of Art, a firenzei Palazzo Medici és a minneapolisi Institute of Art) ezt a lehetőséget inkább a fotóművészetben elért sikereinek és hírnevének köszönheti.
2000-ben szintén fényképész feleségével és lányával Franciaországban alapítványt hoztak létre, ahol saját munkáin kívül számos művész, filmes, grafikus és építész munkáját bemutatták. Bresson 95 éves korában halt meg párizsi otthonában.
Világ életében fekete-fehér képeket készített, ettől nem tért el, mivel szerinte a fotó már eleve a valóság újragondolása, maga is absztrakció. Mindazonáltal nem egy bonyolult, tudatos rendezői elv alapján dolgozott. A történelmi eseményeknél amiknél jelen volt (Hatodik György koronázása, Gandhi halála vagy Párizs felszabadítása) mindig azt örökítette meg amit a jelenlevők tömege az események hatására visszatükröztek.
Forrás: wikipedia

 


« Előző cikk
Következő cikk »
Szathmáry Pap KárolySzathmáry Pap Károly
1812. január 11.-én született Kolozsváron. A világ első fényképes haditudósítója. ...
George EastmanGeorge Eastman
A Kodak gyár megalapítója, feltaláló, és nagy humanista. Kis méretű kompakt gépeivel megreformálta a fényképezést. ...